Milyen érték jelez már magas vérnyomást? Szakorvos válaszol a sokakat érintő kérdésekre

Az otthoni vérnyomásmérésnél érdemes folyamatosan figyelni az értékekre, hiszen akár komoly probléma is megelőzhető így.

Magas vérnyomás értékei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mikor kell orvoshoz fordulni magas vérnyomás gyanújával? Egyszeri kiugrás után, kicsit magasabb értékeknél, ha csak az egyik vérnyomásérték magas? 

Sokan bizonytalanok a kardiológiai tünetek felismerésében, nekik segít dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

Ezt tanácsolja a szakorvos

Normális vérnyomásnak tekinthető, ha az első - szisztolés - érték 120-129 Hgmm közt van, míg a második - diasztolés - érték 80-84 Hgmm, de minden esetben 140/90 Hgmm alatt marad. Nem kell azonban megijedni, ha egyszer-egyszer magasabb vérnyomást mérünk - ezt számtalan természetes ok indokolhatja.

magas-vérnyomás2
Fotó: Seth Joel / Getty Images Hungary

Ha azonban többszöri mérés alkalmával is 140/90 Hgmm-s vagy ennél magasabb vérnyomásértéket rögzít a vérnyomásmérő eszköz, akkor már magas vérnyomásról beszélünk. Ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és a súlyos szövődmények - például szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség - megelőzése miatt. Ha gond adódik a kivizsgálással, magasvérnyomás-specialista igénybevétele indokolt.

A kisebb emelkedés is veszélyes lehet

- Ha a vérnyomás csak enyhén emelkedik - 140/90 Hgmm vagy mérsékelten több -, akkor is szükséges lehet a kezelés. Hogy mikor mit kell tenni, azt a kockázatbecslés alapján dönthetjük el - hangsúlyozza Kapocsi doktornő.

A kockázatelemzés során ezekre figyelnek különösen:

  • Pozitív családi anamnézis, vagyis hogy volt-e a szülőknek magasvérnyomás-betegsége.
  • A beteg anamnézisében előfordult-e coronariabetegség: infarktus, szívelégtelenség, stroke.
  • Anyagcserezavarok jelenléte, mint a diabétesz, hyperlipidemia, hyperurikaemia, elhízás.
  • Társbetegségek jelenléte, például diabétesz mellitusz, vesebetegségek.
  • A hypertonia szövődményeinek jelenléte, mint a látóideghártya ereinek betegsége, alsó végtagi erek betegsége, szív-érrendszeri, vese és agyi erek betegségei következtében létrejött károsodások.

Előfordul, hogy csak az egyik érték magas

Az izolált szisztolés hipertónia annyit tesz, hogy csak első érték minősül magasnak - ahogyan az gyakran megfigyelhető az időseknél és a súlyos érelmeszesedéssel küzdőknél. Fiatalabbaknál jóval ritkább ez a jelenség, és az esetek nagy részében a fokozott szimpatikus idegrendszeri aktivitás, leegyszerűsítve a nem kezelt stressz okozza.

magas-vérnyomás
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

Ugyanakkor bármilyen életkorban is tapasztalható, mindenképpen ki kell vizsgálni, hiszen kutatások szerint izolált szisztolés hipertónia esetén sokkal nagyobb a koszorúér-betegség és a kardiovaszkuláris betegség miatti halál kockázata, mint a normális vérnyomású személyeknél, különösen nők esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A másik változatnál a diasztolés, vagyis a második érték magasabb a normálisnál, ami egy jóval nehezebben megfejthető jelenség, nem is ismert még a pontos oka. Sokáig a ritkább előfordulása miatt nem tekintették különösebben veszélyes problémának, de mára bebizonyosodott, hogy ugyanazon betegségek rizikóját hordozza, mint az izolált szisztolés hipertónia, sőt a stroke szempontjából még veszélyesebb is.

Egyéni célértékeket kell meghatározni

Ha többször mérhető emelkedett vérnyomás, ha bármelyik vérnyomásérték magasnak számít, még ha csak egy kicsit is van a normálisnak tekintett értékek felett, nagyon fontos kivizsgáltatni a problémát.

magas-vérnyomás3
Fotó: Shidlovski / Getty Images Hungary

- A kivizsgálás nem kizárólag a vérnyomásmérésre szorítkozik, a laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, az EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak az a szerepe, hogy felmérjük a szervezet állapotát, ha lehetséges, kiderítsük, honnan ered az eltérés, és okozott-e már valamilyen következményes problémát - mondja a szakorvos.

- A korrekt diagnózisra épülő kezelés akkor hoz tartós, jó eredményt, ha a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Ezeket az értékeket, valamint az esetleg elrendelt gyógyszeres kezelést és az optimális esetben orvos által felépített életmódot rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

A vérnyomás gyógyteákkal is eredményesen csökkenthető.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük