A stroke megelőzhető lenne, mégsem figyelnek rá elegen – 40-50 ezer embert érint Magyarországon
A világon az egyik leggyakoribb okozója a halálnak a stroke.

stroke3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mögöttünk álló nehéz hónapok csak még inkább felhívták a figyelmet arra, milyen fontos, hogy mindenki még alaposabban foglalkozzon az egészségével és a szervezete jelzéseivel. A májusban tartott stroke-tudatosság hónap is erre hívja fel idén a figyelmet.

Még a nehéz időkben sem szabad az olyan megbetegedésekről elfeledkezni, mint például a stroke, ami világszerte a harmadik leggyakoribb halálok, hazánkban pedig a becslések szerint 40-50 ezer embert érint évente.

Kiket veszélyeztet a stroke?

Számos tényező hozzájárulhat a stroke kialakulásához, ilyen például az előrehaladott kor, ennek ellenére a betegség egyre több fiatalt is érint. A betegség kialakulása összefüggésben állhat az életmóddal, valamint a nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód mind növelhetik a stroke esélyét.

stroke1
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

Az egészségügyi rizikófaktorok közé olyan betegségek tartoznak, mint például a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, az érelmeszesedés vagy a magas vérnyomás. A stroke-on átesett pitvarfibrilláló betegeknek sajnos nagy esélyük van arra, hogy ismét szélütést kapjanak, ezért is szükséges, hogy megfelelő véralvadásgátló terápiában részesüljenek. Szerencsére a betegek számára már elérhetőek olyan szájon át szedhető készítmények, amelyek mellett nem szükséges gyakori laborvizsgálatokra járni és diétás megszorításokat alkalmazni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nemzetközi adatok arra utalnak, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében vagy a stroke-on áteső embereknél nagyobb a szövődmények kockázata, ha megfertőződnek koronavírussal. Ezért - legyen szó stroke-ban érintett vagy egészséges emberről - nagyon fontos kiemelten foglalkozni az egészséggel.

Így ismerhetők fel a stroke tünetei

A stroke sajnos elég intenzíven jelentkezik, és nagy károsodásokat tud okozni, így a hangsúly mindenképp a megelőzésen van. Az ilyen panaszok együttes jelentkezése esetén azonban azonnal mentőt kell hívni:

 • féloldali végtaggyengeség,
 • féloldali bénulás,
 • hirtelen kialakuló egyensúlyvesztés,
 • mozgási zavarok,
 • átmeneti látásvesztés az egyik szemen,
 • kettős látás,
 • látótérkiesés,
 • beszédértési zavarok,
 • szóformálási nehézségek,
 • zavartság,
 • szédülés,
 • erős fejfájás,
 • hirtelen fellépő eszméletvesztés.

Fontos megőrizni az egészséget

Ha a stroke tüneteit véli valaki felismerni magán, ne várjon arra, hogy elmúljanak a tünetek, hanem azonnal hívjon mentőt, mert ilyenkor az időtényező kulcsfontosságú a megfelelő kezelés érdekében.

stroke4
Fotó: peterschreiber.media / Getty Images Hungary

Az adott betegségek kordában tartása mellett törekedni kell az egészséges életmódra is. Akinek lehetősége van rá, töltsön minél több időt a kertben, ahogy tavasszal jobbra fordul az idő, ideális alkalom nyílik egy kis kertészkedéshez. Azok, akiknek nincsen kertjük, szellőztessenek rendszeresen. Érdemes mindennap beiktatni 30-60 perces mozgásokat: ez lehet séta, kerékpározás, futás vagy otthoni torna.

stroke2
Fotó: RoBeDeRo / Getty Images Hungary

Az étkezésnél is érdemes a lehető legegészségesebb ételeket fogyasztani, hiszen a cél a koleszterinszint csökkentése. Fontos a lehető legtöbb zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rostokban gazdag élelmiszerek és könnyű húsok is jót tesznek a szervezetnek. Az alkohol és a dohányzás viszont hatványozottan kerülendő azok számára, akiknél magas a stroke rizikófaktora.

A mentális egészség is fontos 

Nem szabad megfeledkezni a mentális egészségről sem. Azok, akik otthonról dolgoznak, alakítsanak ki egy mindennapi rutint. A napi munka mellett érdemes megvalósítani olyan dolgokat, amiket már régóta tervezel, mint például a kenyérsütés, rendrakás a kamrában, fotók rendezése vagy új hobbi kipróbálása. 

Helyreállítják a hormonrendszert, védenek az elhízástól: 10 étel, amit 50 felett többször kellene fogyasztani

Az étrenddel jelentősen javítható a hormonháztartás, és csökkenthető a betegségek kockázata.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük