Meghosszabbítja az életet, csökkenti a stroke kockázatát: a hosszútávfutást vizsgálták a kutatók
Sose késő elkezdeni futni, a hosszútávú kocogást a szervezeted is megköszöni majd.

maratonifuto1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sportok közül nem véletlen, hogy a futás az egyik legnépszerűbb, hiszen remekül átmozgatja az egész testet, edzi a szívet, a tüdőt és a lábakat is, ráadásul nem kell hozzá semmilyen eszköz vagy méregdrága kondibérlet, csak az akaraterőd - valamint egy jó futócipő - szükséges.

Rengetegen futnak csak hobbiszinten vagy a fogyókúra miatt, de azok, akik a maratonok aktív résztvevői, már tapasztalhatták a saját bőrükön is, hogy a hosszútávú sport sokkal többet tesz a testért, mint az általános erőnlét fenntartása.

Maratoni futók egészségét vizsgálták 

Az University College London és a Barts Health NSH kutatói egy 138 főből álló csoportot vizsgáltak, akikben az volt a közös, hogy mindannyian életük első maratonjára készültek. MRI- és ultrahangvizsgálatokkal figyelték az aortának, vagyis az emberi szervezet legnagyobb ütőerének a „biológiai korát” edzés előtt és után is.

maratonifuto3
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

Ahogy idősödik az ember, az aorta egyre inkább merev lesz, ami növeli a szívbetegségek, a szívroham vagy a stroke kockázatát, ezért nagyon komolyan kell venni az erre vonatkozó figyelmeztetéseket. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a maratoni edzés nemcsak lassítja, hanem vissza is tudja fordítani ezt az elmerevedési folyamatot, ezért a szakértők minél több hosszabb távú mozgást javasolnak azoknak, akiknek fontos a szívük egészsége.

Minden kezdet nehéz

A maratoni futás a nagy táv, a különleges erőnlét és akaraterő, valamint az extrém fizikai igénybevétel sportja, ezért aki még soha nem futott rendszeresen, vagy most szeretne nekiállni, annak számolnia kell azzal, hogy rengeteg felkészülés és mentális ráhangolódás nélkül elég kevés az esélye annak, hogy teljesíthető legyen.

maratonifuto2
Fotó: Adene Sanchez / Getty Images Hungary

Bár sokan elsiklanak felette, a lelki felkészülés ugyanúgy része a maratoni futók életének, mint az edzések, hiszen folyamatosan, fejben kell összeállítani a kitűzött célokat, ha valami nem sikerül, akkor pedig tovább kell lépni, és újra meg kell próbálni.

A türelem maratoni futót terem

A szakértők egyetértenek abban, hogy türelem, kitartás és motiváció nélkül nem lehet nekiállni, de ezek birtokában bárkiből lehet maratoni futó. A fokozatosság nagyon fontos, hiszen aki kezdő futó, annak először be kell érnie a rövidtávokkal a nagy fizikai megterhelés és a sérülések elkerülése miatt.

GettyImages-141337102
Fotó: Philipp Nemenz / Getty Images Hungary

Az edzők a friss futók számára egy 16 hetes edzésprogramot javasolnak, amiben rövid, 1-2 kilométeres távokat kell teljesíteni, majd ha már a szervezet hozzászokott a folyamatos mozgáshoz, akkor lehet növelni a hosszt.

A nyújtás és bemelegítés fontossága mellett sem lehet elmenni, hiszen kezdőként még sokkal merevebbek az izmok, így azok könnyebben is sérülhetnek a hirtelen jött igénybevétel során. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagy, maratoni megmérettetés előtt érdemes még kisebb futóversenyeken, majd félmaratonokon is indulni, amik nemcsak a jobb időeredmény elérése szempontjából motiválóak, hanem akár a futók között megtalálhatod az új edzőtársadat, hogy még könnyebb legyen a felkészülés.

Ne blicceld el ezt a futás utáni nyújtást: épen tartja az izmokat

A futás utáni nyújtógyakorlatokat végezd el minden egyes testmozgás után!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük