Kezdő vagy, de futni szeretnél? A sportorvos tanácsai, ha jól akarod csinálni
Hobbifutó vagy? Sportorvosi tanácsokat adunk a futószezonra.

duci-futas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavasszal és nyáron sokan belevágnak a szabadtéri futóedzésekbe, őszi versenyekre készülve vagy épp csak a mozgás kedvéért.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a felkészülés és probléma esetén a kivizsgálás, kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

Céltudatos felkészülés  

Mielőtt belevágnál az egyre nagyobb terhelést jelentő edzésekbe, testileg, lelkileg fel kell készíteni magadat erre az időszakra, különösen, ha előtte inaktív életmódot folytattál. Testileg a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktasd a szívet és az érrendszert, a keringési, a légzési és a mozgásszervrendszert. Lelkileg pedig hasznos lehet, ha meghatározod azt a cél, melyet el szeretnél érni - legyen az 5 vagy 10 kilométer, esetleg a fél- vagy teljes maraton.   

shutterstock 339826445

Az edzés lényege minden esetben, hogy a szervezet egy stresszhatásnak van kitéve, melyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez elengedhetetlen, hogy betartsd a fokozatosság elvét, ismerd a saját korlátaidat, és megtartsd a terhelés-pihenés helyes arányát. Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, illetve romlik a perifériás vérkeringés, és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódásra ezeknek a folyamatoknak a megfordításához. Már egy-két nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten nekivágsz a futásnak. A fejlődés érdekében hasznos, ha edzővel vagy teljesítményoptimalizálással foglalkozó szakember segítségével dolgozod ki az edzéstervet. 

Bemelegítés és levezetés

A futóedzések előtti bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy lazábban vedd az akadályokat, de a sérülések kockázatát is jelentősen csökkentheted ezáltal. Ez természetesen nemcsak a futásnál, hanem bármilyen sportnál igaz. Kezdőknek ajánlatos bemelegítésként lendületesen gyalogolni, később ezt a lassú kocogás válthatja fel. Így serkented a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek pedig kitágulnak. Sokaknak segíthetnek a bemelegítőkrémek is.

bemelegítés

A levezetés is elengedhetetlen, hiszen lazítja az izomzatot, gyorsítja a regenerációt, javítja a későbbi teljesítményt. Nyújtáskor az izmokat statikusan, vagyis rugózó mozdulat nélkül nyújtsd meg. Minden testhelyzetet 10-20 másodpercig tarts ki. 

A fájós térdet kímélni kell 

Sokan a futóedzések hatására szembesülnek a térdfájdalommal, ami nyilván erősen befolyásolja az edzést, sőt, akár a mindennapi életet is. Különösen azokat fenyegetheti a térdfájás, akiknél a porckopás, a kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható. Ilyen tényező lehet a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy -műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák. Mindenképpen érdemes rászánni magad a testsúlyod rendezésére, hiszen a normál testsúly nemcsak a térdekre ró kevesebb terhet, de számos más betegség kockázatát is csökkenti.

terd faj futo

- Akut fájdalmak idején a térdeket erősen megterhelő sportokat, például futást vagy a teniszt ajánlatos kiváltani tempós sétával és úszással. Persze a futás vagy a kerékpározás rajongóinak nem muszáj mindent feladniuk, de ehhez meg kell találniuk a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés megfelelő formáit - ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

- Bizonyos térdfájdalmak esetén jól beválhat a lökéshullám-terápia, mely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatunk egy nagy energiájú hullámot. Már az ekkor jelentkező enyhe fájdalom is jelezheti, hogy jó helyen zajlik a kezelés, ami sokszor már az első alkalommal hatékony, de az esetek többségében kúraszerűen hoz tartós eredményt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén jó megoldás a hialuronsav-tartalmú ízületi injekció. Ha ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. Kifejezetten az ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, ami jelentősen csökkenti a fájdalmat, és visszaállítja az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Nem megterhelő mozgásformák

Erősítik az immunrendszert, és javítják az emésztést is. Olyan, könnyű gyakorlatokat mutatunk, melyeket kezdőként is bátran kipróbálhatsz.

Ezt is szeretjük