Már heti egy alkalom is csökkenti a rák és a szívbetegség kockázatát: nem a tempó számít a futásban a kutatók szerint

A futás csökkenti a szívbetegség és a rák kockázatát is a kutatók szerint.

futas telies
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arra már rengetegszer rámutattak a kutatók, hogy a testmozgás csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Nemrégiben viszont arra is fény derült, hogy a futás hatékonysága nem annyira az intenzitáson múlik, kisebb távon, és lassabb tempóban is látványos eredmény érhető el.

A British Journal of Sports Medicine szaklapban publikált tanulmány arra jutott, hogy a futás minden formája csökkenti a korai halálozás kockázatát, és már alacsony intenzitással végezve is növeli az élettartamot, javítja az egészségi állapotot.

Hasznos a futás

A futást a távolságtól és a gyorsaságtól függetlenül különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében találták hatékonynak a kutatók, akik áttekintették a korábban közzétett kutatási anyagokat, disszertációkat és a témába vágó konferencia-előadásokat is, hogy egy metaanalízisben tanulmányozzák az összefüggéseket.

14 kutatás eredményeit vetették össze, így több mint 240 ezer fő adataival dolgoztak, akik 5 és 35 éves kor közöttiek voltak. Az átfogó tanulmányban végül azt a következtetést vonták le, hogy a futás összességében 27%-kal csökkentette a korai elhalálozás kockázatát mindkét nemnél: a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozást 30%-kal, míg az életet követelő rák kockázatát 23%-kal.

Nem a tempótól és a távolságtól függött

A futás ráadásul nem csupán több tíz kilométer után vált hasznossá: még a kisebb mennyiségű vagy intenzitású futás is ezekkel az egészségügyi előnyökkel járt. Sőt, a heti egy edzés, és a 8 kilométer/óra alatti sebesség esetén is számolhattak az emberek pozitív hatásaival. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók hangsúlyozták, hogy munkájukkal csak összegezni tudták a korábbi tudásanyagot, így módszerükkel az okokra nem képesek rávilágítani, és egyértelműen nem is tudnak meghatározni egy minimális időtartamot vagy gyakoriságot az előnyök kiaknázása érdekében.

Ritkán, lassan? Csak vágj bele!

Bár a rendszeres, gyakori testmozgás számos előnnyel jár - így a csontozat vagy az izomzat erősítésében is -, a korai elhalálozás tekintetében nem tudtak beszámolni a kutatók számottevő növekedéssel sem a mennyiség és a tempó növekedésével párhuzamosan.

Eredményeikkel arra azonban felhívták a figyelmet, hogy rendkívül hatékony fegyvert jelent a futás és a kocogás a betegségek miatti korai elhalálozás megelőzésében, és azoknak sem szabad erről lemondaniuk, akik időhiány miatt csak ritkábban vagy bármiféle egészségügyi ok miatt esetleg csak kisebb intenzitással tudnak sportolni.

Mozgás a szív egészségéért

A szív egészsége érdekében nem csak a futásba érdemes belevágni. Ha egyhangúnak találod a kocogást, rengeteg változatosabb sportág közül is válogathatsz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük