Ez történik az agyban, mielőtt beáll a halál: szívverés nélkül is aktívak az agysejtek
Kutatók szerint a halál beállta előtt még utoljára végigsöpör egy aktivitási hullám az emberi agyon.

agyhalal 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alighanem nincs még egy olyan szerv, melynek megismerése annyi izgalommal és rejtéllyel kecsegteti a tudósokat, mint az agy. Ez nem véletlen, hiszen ez a test legkomplexebb része, melyről ezúttal újabb érdekességet sikerült kideríteni.

Egy nemzetközi agykutató csoport ugyanis nemrégiben azt vizsgálta, mit történik az agyhalál előtti utolsó pillanatban. A vizsgálatok során kiderült, hogy az agyi neuronok kerek öt percig még a szív leállása után is működnek. Magyarán az emberi öntudat akkor is fennállhat, ha a test többi része már leállt.

Az agy működése a halál után

A Daily Mailen megjelent érdekfeszítő kutatás során neurológusok kilenc haldokló ember agyának elektromos jeleit vizsgálták az agyba ültetett elektródák segítségével. A kutatók ily módon próbálták megfigyelni az elhalálozás alatt lezajló folyamatokat, illetve kideríteni a közben fellépő események időbeli eloszlását. A vizsgált személyek végzetes agysérülést szenvedtek, így az életüket már nem lehetett megmenteni. 

A kísérletben kiderült, hogy az agyi neuronok még öt perccel a szív leállását követően is működtek. Az ezt követő rövid, mégis intenzív aktivitás azonban már az agysejtek visszafordíthatatlan leállására utalt. 

Terjedő depolarizáció

Dr. Jens Dreier, a berlini Universitätsmedizin munkatársa szerint a halálhoz vezető toxikus folyamatok akkor kezdődnek el az agyban, amikor a neuronok által tárolt elektrokémiai energia teljesen kimerül. A fent említett rövid intenzív aktivitás jelensége pedig az úgynevezett terjedő depolarizáció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a véráramlás megszűnik, az agysejtek nem kapnak több oxigént, ami viszont működésük alapvető feltétele lenne. Ezért szépen lassan felélik maradék energiatartalékaikat, pár perc múlva pedig elpusztulnak. 

A kísérlet jó alap lehet a jövőben

Dreier és kollégái végső soron arra jutottak, hogy a halál előtt jelentkező fokozott elektromos hullámok megjósolhatják a neuronok legutolsó működési időpontját, ám pusztán ebből még nem lehet megállapítani a halál tényleges beálltát. 

A folyamatra érdemes inkább visszaszámlálásként tekinteni, ami a kutatók szerint kis időre visszafordítható, feltéve, hogy a vérkeringést is sikerül helyreállítani. Bár a tanulmányt egyelőre nem hasznosították, a jövőben ideális kísérleti alap lehet különféle diagnosztikai és kezelési eljárásokhoz, így a stroke-hoz vagy a szívleálláshoz.

Memóriavédő gyógynövények

Az étrenddel és a napi szokásokkal is rengeteget lehet tenni a memória védelme érdekében, de akadnak olyan gyógynövények is, amelyek segítenek fenntartani a szellemi egészséget, így teaként fogyasztva rendszeresen segítik az agy működését.

Ezt is szeretjük