Megjósolható a jövőbeli infarktus: táblázatban mutatjuk a legmagasabb rizikófaktorokat

Nemcsak a genetikai hajlam felelhet a szívbetegségek kialakulásáért, hanem más rizikófaktorokkal is számolni kell.

Szívinfarktus rizikófaktorai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szívinfarktus és a szívproblémák sokaknál kialakulhatnak az egészségtelen életmód következtében, emiatt pedig Magyarországon évente húsz-huszonötezer új beteget diagnosztizálnak.

A szívinfarktus fenyegetése sokak számára jelent tartós szorongást, holott számos olyan rizikófaktor létezik, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenteni lehet a kockázatot. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, melyek ezek, és kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

Mit jelent a veszélyeztetettség?

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése, a tünetek kivizsgálása különösen azok számára elengedhetetlen, akiknek családjában már előfordult ilyen probléma, illetve, akik jelentős rizikófaktorokkal rendelkeznek. A kardiológiai szűrés, kivizsgálás azért is döntő jelentőségű, mert az esetek egy részében a betegség tünetei nem típusosak, nehéz a diagnosztizálás, tehát a veszélyeztetettség korai felismerése akár életet menthet.

kardio4
Fotó: Matthias Tunger / Getty Images Hungary

Mivel sokan teljesen tünetmentesek akár még egy szívinfarktus vagy agyvérzés miatti hirtelen halál bekövetkezése előtt is, nem szabad arra várni, hogy komoly tünetek jelentkezzenek. Ha tehát bárki a legkisebb tünetet érzékeli magán - mint például gyengeség, légszomj, mellkasi fájdalom, vagy akár csak diszkomfort, szédülés, szabálytalan szívverés -, ne legyintsen rájuk, hanem akár távkonzultáció keretein belül is keressen fel egy szakorvost.

A szívinfarktus főbb rizikófaktorai

Európában a kardiovaszkuláris rizikóbecslésre sokféle formula van, de a legelterjedtebb az úgynevezett SCORE-táblázat szerinti rizikóbecslés.

kardio1
Fotó: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

- Mi, kardiológusok a hétköznapokban ezt használjuk. Ez a táblázat öt változót vesz figyelembe, amely az alábbi felsorolás első öt helyén található. Ennek alapján adható meg annak valószínűsége, hogy a következő öt évben milyen valószínűséggel kap valaki súlyos szív-agyér-megbetegedést és -elzáródást, vagyis infarktust, vagy stroke-ot. Ugyanakkor természetesen a kardiológiai kivizsgálással és az időben elkezdett kezeléssel akár a szívinfarktus is megelőzhető lehet - hangsúlyozza Vaskó doktor.

Rizikófaktorok, amelyekre érdemes odafigyelni

 • Magasabb életkor.
 • Magas vérnyomás.
 • Magas koleszterinszint.
 • Dohányzás.
 • Férfi nem - és a menopauzán túl lévő nők.
 • Cukorbetegség és inzulinrezisztencia.
 • Családban halmozódó szív- és érrendszeri problémák.
 • Már meglévő szív- és érrendszeri betegség.
 • Hormonális fogamzásgátló szedése.
 • Túlsúly.
 • Mozgásszegény életmód.

A kivizsgálás a genetika és az életmód rizikófaktorait is felméri

Nyilvánvaló, hogy nem lehet változtatni a szív- és érrendszeri betegségek genetikai meghatározottságán, de mindenképpen érdemes tisztában lenni a kockázattal. Hiszen ha kiderül, hogy a családban előfordult szívinfarktus, ez egy hajlamot feltételez ugyan, de életmóddal és kezeléssel még ebben az esetben is jelentősen ellensúlyozni lehet az adottságot. Ugyanígy nem befolyásolható a nem és az életkor sem, de az életmód kockázati tényezőin igenis lehet és kell is változtatni - ismerteti a szakorvos.

kardio3
Fotó: patrickheagney / Getty Images Hungary

A dohányzás, a túlsúly, a fizikai edzettség hiánya és a kiegyensúlyozatlan, nem teljes értékű táplálkozás erősen hathatnak a szívbetegségek kialakulására, ám életmóddal mind befolyásolható.

Cukorbetegként nagy a kockázat

Az anyagcsere-betegségek, főleg a cukorbetegség szintén jelentős kockázati tényező a szív- és érbetegségek várható kialakulását tekintve. A túlsúlyos középkorúaknál gyakran fellépő 2-es típusú diabétesz kardiovaszkuláris kockázata olyan jelentős, hogy az ilyen beteg rendszeres kardiológiai ellenőrzésre szorul. Ha tehát valaki cukorbeteg, vagy ha már korábban volt valamilyen egészségügyi problémája, akkor rögtön a nagy kockázatú csoportba kerül, tehát rá már nem érvényes a SCORE-táblázat előrejelzése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Dr. Vaskó Péter szavaiból kiderül, hogy elsődleges prevenció - vagyis maga a kardiológiai kivizsgálás - a veszélyeztetett egészségeseknek segít, hogy elkerülhető legyen a szívinfarktus, a stroke vagy más szív- és érrendszeri történés. A másodlagos prevenció pedig a már diagnosztizált szívbetegek állapotromlásának megakadályozását tűzi ki célul, amelyben a kardiológiai nyomon követés és az életmód orvoslása egyaránt fontos szerepet játszik.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

A vérnyomás gyógyteákkal is eredményesen csökkenthető.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük