Megjósolható a jövőbeli infarktus: táblázatban mutatjuk a legmagasabb rizikófaktorokat
Nemcsak a genetikai hajlam felelhet a szívbetegségek kialakulásáért, hanem más rizikófaktorokkal is számolni kell.

kardio2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szívinfarktus és a szívproblémák sokaknál kialakulhatnak az egészségtelen életmód következtében, emiatt pedig Magyarországon évente húsz-huszonötezer új beteget diagnosztizálnak.

A szívinfarktus fenyegetése sokak számára jelent tartós szorongást, holott számos olyan rizikófaktor létezik, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenteni lehet a kockázatot. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, melyek ezek, és kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

Mit jelent a veszélyeztetettség?

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése, a tünetek kivizsgálása különösen azok számára elengedhetetlen, akiknek családjában már előfordult ilyen probléma, illetve, akik jelentős rizikófaktorokkal rendelkeznek. A kardiológiai szűrés, kivizsgálás azért is döntő jelentőségű, mert az esetek egy részében a betegség tünetei nem típusosak, nehéz a diagnosztizálás, tehát a veszélyeztetettség korai felismerése akár életet menthet.

kardio4
Fotó: Matthias Tunger / Getty Images Hungary

Mivel sokan teljesen tünetmentesek akár még egy szívinfarktus vagy agyvérzés miatti hirtelen halál bekövetkezése előtt is, nem szabad arra várni, hogy komoly tünetek jelentkezzenek. Ha tehát bárki a legkisebb tünetet érzékeli magán - mint például gyengeség, légszomj, mellkasi fájdalom, vagy akár csak diszkomfort, szédülés, szabálytalan szívverés -, ne legyintsen rájuk, hanem akár távkonzultáció keretein belül is keressen fel egy szakorvost.

A szívinfarktus főbb rizikófaktorai

Európában a kardiovaszkuláris rizikóbecslésre sokféle formula van, de a legelterjedtebb az úgynevezett SCORE-táblázat szerinti rizikóbecslés.

kardio1
Fotó: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

- Mi, kardiológusok a hétköznapokban ezt használjuk. Ez a táblázat öt változót vesz figyelembe, amely az alábbi felsorolás első öt helyén található. Ennek alapján adható meg annak valószínűsége, hogy a következő öt évben milyen valószínűséggel kap valaki súlyos szív-agyér-megbetegedést és -elzáródást, vagyis infarktust, vagy stroke-ot. Ugyanakkor természetesen a kardiológiai kivizsgálással és az időben elkezdett kezeléssel akár a szívinfarktus is megelőzhető lehet - hangsúlyozza Vaskó doktor.

Rizikófaktorok, amelyekre érdemes odafigyelni

 • Magasabb életkor.
 • Magas vérnyomás.
 • Magas koleszterinszint.
 • Dohányzás.
 • Férfi nem - és a menopauzán túl lévő nők.
 • Cukorbetegség és inzulinrezisztencia.
 • Családban halmozódó szív- és érrendszeri problémák.
 • Már meglévő szív- és érrendszeri betegség.
 • Hormonális fogamzásgátló szedése.
 • Túlsúly.
 • Mozgásszegény életmód.

A kivizsgálás a genetika és az életmód rizikófaktorait is felméri

Nyilvánvaló, hogy nem lehet változtatni a szív- és érrendszeri betegségek genetikai meghatározottságán, de mindenképpen érdemes tisztában lenni a kockázattal. Hiszen ha kiderül, hogy a családban előfordult szívinfarktus, ez egy hajlamot feltételez ugyan, de életmóddal és kezeléssel még ebben az esetben is jelentősen ellensúlyozni lehet az adottságot. Ugyanígy nem befolyásolható a nem és az életkor sem, de az életmód kockázati tényezőin igenis lehet és kell is változtatni - ismerteti a szakorvos.

kardio3
Fotó: patrickheagney / Getty Images Hungary

A dohányzás, a túlsúly, a fizikai edzettség hiánya és a kiegyensúlyozatlan, nem teljes értékű táplálkozás erősen hathatnak a szívbetegségek kialakulására, ám életmóddal mind befolyásolható.

Cukorbetegként nagy a kockázat

Az anyagcsere-betegségek, főleg a cukorbetegség szintén jelentős kockázati tényező a szív- és érbetegségek várható kialakulását tekintve. A túlsúlyos középkorúaknál gyakran fellépő 2-es típusú diabétesz kardiovaszkuláris kockázata olyan jelentős, hogy az ilyen beteg rendszeres kardiológiai ellenőrzésre szorul. Ha tehát valaki cukorbeteg, vagy ha már korábban volt valamilyen egészségügyi problémája, akkor rögtön a nagy kockázatú csoportba kerül, tehát rá már nem érvényes a SCORE-táblázat előrejelzése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Vaskó Péter szavaiból kiderül, hogy elsődleges prevenció - vagyis maga a kardiológiai kivizsgálás - a veszélyeztetett egészségeseknek segít, hogy elkerülhető legyen a szívinfarktus, a stroke vagy más szív- és érrendszeri történés. A másodlagos prevenció pedig a már diagnosztizált szívbetegek állapotromlásának megakadályozását tűzi ki célul, amelyben a kardiológiai nyomon követés és az életmód orvoslása egyaránt fontos szerepet játszik.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

A vérnyomás gyógyteákkal is eredményesen csökkenthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük