9 dolog, amivel megelőzhető a szívinfarktus és a stroke - Megfiatalítják az érrendszert

Szakorvos ajánl kilenc életmódtanácsot szívinfarktus és stroke megelőzéséhez.

infarktus megelőzése
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szívinfarktus és a stroke sokak számára komoly fenyegetést jelent, különösen, ha a családban volt már érintett személy.

Szorongás helyett azonban érdemes az életmódot megreformálni a megelőzés érdekében. A legfontosabb tanácsokat dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmódorvosa, sportorvos összegezte.

Dohányzásról való leszokás

A dohányzás érszűkítő hatása miatt jelentősen károsítja a szív-érrendszert, ezenfelül számos más betegség - többek közt daganatok - kockázati tényezője is.

A leszokáshoz számos segítség igénybe vehető, gyógyszeres és nem gyógyszeres eszközök, viselkedésterápia is rendelkezésre állnak. 

Okos étkezés

A minőségi és visszafogott mennyiségű étkezés szinte minden befolyásolható rizikófaktorra hatással van: a koleszterinszintre, a vérnyomásra, a cukorbetegség és az elhízás állapotára - amelyek mind lehetnek a szívbetegségek kockázati tényezői. A megfelelően összeállított étkezés alapja a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, halakban gazdag étrend, és nem vagy kis mennyiségben tartalmaz cukrot, sót, vörös húsokat, állati zsiradékokat, készételeket. Bármilyen érzékenység, allergia, meglévő betegségek vagy komoly célok esetén azonban a legjobb eredmények a dietetikus által összeállított étrenddel érhetők el.  

Koleszterinszint csökkentése

Mivel a magas koleszterinszint az érszűkület egyik rizikófaktora, a „hasznos”, azaz HDL-koleszterin kivételével, a teljes, az LDL- koleszterinszintet és a triglyceridszintet is érdemes csökkenteni - magas értékek esetén.

Ennek legfontosabb eszköze az életmód, amely a transzzsírok és telített zsírok visszaszorítására és a rendszeres mozgásra épül, illetve ha ez már nem elég, a koleszterincsökkentő gyógyszerekre is. 

Vérnyomásérték csökkentése

A stroke legnagyobb kockázati tényezője a magas vérnyomás, amely egyrészt az alapkőnek tekintendő mozgással és megfelelő táplálkozással csökkenthető, másrészt a gondosan felügyelt, személyre szabott gyógyszereléssel. 

Napi mozgás

Bár a kutatások szerint heti legalább 150 perc közepesen intenzív mozgás az, ami már mérhetően képes javítani az egészségi mutatókon, a kevés is több, mint a semmi. Az egyértelmű, hogy az ülő életmód önmagában is növeli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját, ám alapbetegségek, mint a szív-érrendszeri problémák, cukorbetegség, légző- vagy mozgásszervi betegségek esetén érdemes szakember vezetésével személyre szabott mozgásterápiát kezdeni.

Optimális testsúly

- Az elhízás gyakorlatilag világméretű probléma, és nem csak a kardiológiai betegségek rizikóját növeli jelentősen, de gyakorlatilag az egész szervezet működését nehezíti. Fontos tudni, hogy a drasztikus diéták és a fogyókúrás „csodatermékek” nem segítenek, csakis egy jól felépített életmódváltás lehet képes megállítani és fokozatosan csökkenteni a pluszkilók számát.

- Ha már következményes cukorbetegséggel, mozgásszervi vagy más problémákkal is szembe kell nézni, különösen fontos a szakértő irányítása - ismerteti dr. Vernes Réka, KardioKözpont életmódorvosa, sportorvos.

Cukorbetegség esetén

A 65 évnél idősebb cukorbetegek 16%-a stroke miatt hal meg. Nyilvánvaló tehát az összefüggés a két betegség közt, és azt is be kell látni, hogy a diabétesz orvosi kezelésén túl az életmód az, amellyel kontroll alatt lehet tartani a vércukorszintet. 

Mérsékelt alkoholfogyasztás

Az alkohol fogyasztása - főleg, ha ez rendszeres - emeli a vérnyomást, a triglyceridszintet, szabálytalan szívverést eredményezhet, valamint bizonyítottan növeli a szívizom károsodásának, a stroke és egyes daganatok kialakulásának esélyét. A már kialakult alkoholbetegség esetén szinte elengedhetetlen szakértő segítség a leszokáshoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Stresszkezelés

Több kutatás bizonyította már, hogy kapcsolat van a kezeletlen stressz és a szívkoszorúér-betegség közt, és az is bizonyított, hogy a stressz közvetetten növeli a stroke és a szívinfarktus veszélyét is. A megfelelő stresszkezelés, a mentális egészség fontos tényezők az egészség megőrzésében. 

Csökkenti az infarktus esélyét, ha mindennap fogyasztod - 10 kötelező, szíverősítő étel

Akadnak olyan szíverősítő, érvédő táplálékok, melyekről tudományosan is bebizonyították, hogy mindennapi fogyasztásuk segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Élettani hatásukat tápanyag- és antioxidáns-tartalmuk révén fejtik ki.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük