Féloldalas zsibbadás az arcon: több betegség is állhat a tünetek mögött
Mivel az arc féloldali zsibbadását számos betegség okozhatja, a kezelés megkezdése csak pontos diagnózis után történhet meg.

zsibbad az arc egyik oldala yitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az arc folyamatos mozgásban van, így a legenyhébb zsibbadás is nagyon kellemetlen lehet, ráadásul  sokan megijednek, ha ilyesmit tapasztalnak.

Az arc egyik oldalának zsibbadása, mozgásának nehézsége vagy éppen bénulása több betegség tünete is lehet, éppen ezért dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa szerint a legfontosabb, hogy szakorvos állítsa fel a megfelelő diagnózist. 

Az arc egyik oldala zsibbad? Több oka is lehet

- Az arcidegek nem megfelelő működésének következtében egyes páciensek zsibbadást, esetleg bizsergést érezhetnek az arcuk adott felén, mások úgy tapasztalják, elvesztettek mindenféle érzést. Mivel ezeket a tüneteket számos betegség okozhatja, hatékony kezelés csak a pontos diagnózis talaján születhet, vagyis a legfontosabb teendő az orvosi vizsgálat - hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. 

Stroke is okozhatja

Stroke akkor következik be, amikor egy, az agyban lévő ér elzáródik, így az adott agyterület nem jut elég vérhez. A legjellemzőbb tünetek mind hirtelen jelentkeznek - de nem feltétlenül mutatkozik meg minden egyes szimptóma.

  • Gyengeség vagy bénultság az arcon, a karon vagy a lábon - jellemzően csak az egyik oldalon. Feltűnő jel a féloldalas mosoly, vagy ha a nyelv csak az egyik oldalra kinyújtható. Ugyanilyen diagnosztikus jel, ha az érintett mindkét karját megpróbálja felemelni, de az egyik nem, vagy csak gyengébben emelkedik.
  • Beszéd-, illetve megértési zavar, látászavarok, zavart viselkedés.
  • Egyensúlyzavar, járási nehézségek. Meg kell kérni az érintettet, hogy sétáljon egyenesen, és ha ez nem megy, stroke-ra lehet gyanakodni.
  • Erős, hirtelen kezdődő, tarkótáji fejfájás.

Ilyenkor a legfontosabb teendő a mentő kihívása! Az akut tünetek okának megállapítása után kezdődhet az agyi ereket elzáró vérrög feloldása, például gyógyszerekkel vagy szükség esetén műtéttel. Agyvérzés esetén gyógyszeres kezelés vagy műtéti eltávolítása jön szóba. 

Bell-féle arcidegbénulás

Ez a betegség akkor alakul ki, ha az arc egyik felének mozgását irányító idegek begyulladnak, vagy nyomás alá kerülnek, és bár a konkrét okra sokszor nem derül fény, gyakran megfázás, influenza után jelennek meg a tünetek. A bénulás mellett a fél arc zsibbadására, állkapocsfájdalomra, fejfájásra, fülcsengésre, az ízérzékelés csökkenésére is rá kell kérdezni. 

A Bell-féle arcidegbénulás néha magától elmúlik, részletes orvosi vizsgálat dönthet gyulladáscsökkentő esetleges beállításáról. Fizikoterápiás eljárások is segíthetnek az izmok működésének helyreállításában. 

A lenti képen látható hölgyről 2007-ben készítették a fotót, amikor arról beszélt, hogy 1997 óta szenved Bell-féle arcidegbénulásban, pedig az orvosok azt mondták neki, hogy két héten belül elmúlik.

Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex egy autoimmun eredetű, progresszív betegség, ami megtámadja a gerincben és az agyban lévő idegrostok szigetelőhüvelyét, az úgynevezett myelinhüvelyt. A tünetek a lábakon, a karokon és az arcon jelentkezhetnek, egyik vagy mindkét oldalon. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha homályos látás, beszédbeli és koordinációs nehézségek mutatkoznak, amelyekhez erős fáradtság társul. A szklerózis multiplex egyelőre nem gyógyítható, de a betegség fellángolásai bizonyos mértékig visszaszoríthatók, és a rokkantság kialakulása késleltethető. 

Hemiplégiás migrén

A hemiplégiás migrénről beszélünk, ha a görcsös fejfájás, fényérzékenység és hányinger mellett egyéb idegrendszeri tünetek is észlelhetők, mint például féloldali zsibbadás, átmeneti féloldali bénulás, beszédzavar, járászavar, amelyeket olykor tudatzavar is kísér. Ez az ijesztő jelenség gyakrabban érinti a férfiakat, és az esetek egy részében öröklődik. Ezzel a ritka típusú migrénnel érdemes fejfájás kezelésében is jártas neurológushoz fordulni, ugyanis a standard migrénellenes szerek gyakran nem hatnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az arc egyik felének zsibbadása, bénulása számos más ok miatt is kialakulhat, mint például allergiás reakció, fogászati beavatkozás, arcot ért sérülés vagy éppen tumor miatt. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek nem múlnak, esetleg romlanak, ha fejsérülés következtében alakultak ki, vagy ha a test más részeire is kiterjednek - ismerteti Jakab doktor. - Természetesen stroke gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, de a kevésbé ijesztő, esetleg tartósan fennálló tünetek is kezelést igényelhetnek. 

10 étel, ami erősíti az idegrendszert - Jó hatással vannak a hormonháztartásra és a memóriára is

Bár egyszerűen, vitaminkapszulák formájában is bevihetők a szervezetbe, a legjobban mégis az ételekből tudnak hasznosulni, így a tudatos étrendbe érdemes beilleszteni őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük