Zsibbadás és lábfájdalom lépcsőzés közben? Komoly betegség tünete is lehet

Perifériás érbetegség? Ezt lehet ellene tenni.

perifériás érbetegség lábfájás lépcsőzés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A perifériás érbetegség egyik tünete lábzsibbadás, amit sokan nem vesznek komolyan. Kezelése a tünetek csökkentésére és az állapotromlás megelőzésére épül.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint mindezekben az orvosi kezelésen túl rendkívül sokat lehet tenni életmódbeli változtatásokkal is.

Mi az a PAD?

- A perifériás artériás betegség - PAD - a periférián, vagyis a szívtől távolabb lévő erek szűkületét jelenti. A betegség előfordulhat a gyomorban, a karokban és a fejben, de leggyakrabban a láb artériáit érinti.

trombózis

- Éppen ezért legjellemzőbb tünete a sétálás vagy lépcsőzés során jelentkező lábfájdalom, -fáradtság, vagy -zsibbadásérzés, ami a csípőre is kiterjedhet. Ez a fájdalom tipikusan pihenés során elmúlik, majd a járáskor ismét jelentkezik. Ha bebizonyosodik a diagnózis, a rizikófaktorok szigorú kezelése és a gyógyszeres kezelés együtt nagyfokú javulást eredményezhet akár egy közepesen súlyos érszűkületnél is – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa. Azonban az értágító és véralvadásgátló gyógyszeres terápia önmagában nem elég, az alábbi életmódbeli változtatások szükségesek a folyamat megállításához.

Fizikai aktivitás

A fizikai aktivitás az egyik leghatékonyabb kezelési mód a PAD-ban. Erre javaslatot tehet az orvos úgynevezett kardiológiai rehabilitáció keretében, vagy mozgásteraputához, gyógytornászhoz is lehet fordulni irányításért. A felügyelt mozgásprogram többnyire egy fokozatosan felépített rendszer, amelyben a gyaloglás, a szobakerékpározás és a lábizomgyakorlatok is szerepelnek - elsősorban a tünetként jelentkező intermittáló sántítás kezeléseképpen. Ha nincs lehetőség szakértő irányításra, a sétát mindenképpen bele kell építeni a mindennapokba, egyre gyorsabban, hosszabb távokon – szükség szerint megállással, tempóváltással.

Étrend

Mivel sok PAD-betegnek magas a koleszterinszintje, elsősorban ezt kell rendezni, a telített és transzzsírsavak bevitelének csökkentésével. Ezért érdemes kerülni az olyan ételeket, mint a zsíros húsok, húsrészek, a zsíros szalámik, szalonnák és kolbászfélék, a sajtok, a tejszín, a vaj és azzal készült kekszek, leveles tészták. Transzzsírsavak találhatók többek közt a mélyhűtött pékárukban, pizzákban, tartós süteményekben, gyorséttermi ételekben, chipsekben.

egeszseges-etrend-etkezes-hus-zoldseg-gabona

Diabéteszmenedzsment

A cukorbetegség hosszú távon jelentős hatással van az erek állapotára, ezért elhanyagolva a következmények esélyei megsokszorozódnak. Az orvosi ellátáson kívül a diabétesz kezelésénél is döntő az életmód, amelynek a fizikai aktivitáson túl része természetesen a táplálkozási rendszer és szükség esetén a stresszkezelés is. Mindez együtt a már kialakult cukorbetegség súlyosságát is enyhíthetik és meg is előzhetik a kialakulást. Érdemes diabetológus véleményét kikérni az edzés személyre szabását illetően, amelyre később már egy mozgásterapeuta teljes edzéstervet alapozhat. Ha egy cukorbeteg soha nem mozgott korábban, fontos lehet egy megelőző komplett állapotfelmérés. Annak pedig, aki a biztonsága miatt aggódik, esetleg a hipózástól, a vércukorszint hirtelen leesésétől fél, megnyugtatható lehet, ha egy speciálisan képzett szakember, mozgásterapeuta vezetésével csatlakozik egy inzulinérzékenységet növelő csoportos foglalkozáshoz.  

Komplex kezelésre van szükség

- Szinte kizárt egy érbeteg gyógyulása, ha dohányzik, ha nincs beállítva a cukra, a koleszterinje, a vérnyomása, az étrendje, ha nem mozog. E célokból természetesen elrendelhető vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő gyógyszerelés, ami sokat javíthat az állapoton – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - A gyógyszerek mellé azonban a saját elhatározásnak is meg kell születnie, hogy valóban eredményes legyen a terápia. Ha a páciens változtat az életmódján, az orvos pedig rendszeresen ellenőrzi az állapotát, szükség esetén korrigálja a kezelési tervét, az állapotromlás megállítható, a súlyos szövődmények elkerülhetők lehetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Ételek érbetegeknek

Az antioxidáns hatású zöldségek és gyümölcsök a betegségek megelőzésében hatékonyak.

Ezt is szeretjük