Zsibbadó láb, nem gyógyuló seb: súlyos érbetegség tünetei is lehetnek

A perifériás érbetegség tünetei sokszor annyira hétköznapiak, hogy észre sem veszed őket.

szív és érrendszer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A perifériás artériás betegséget nem mindig könnyű diagnosztizálni, éppen ezért fontos felismerni, illetve az orvosnak elsorolni a tüneteket.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa szerint a veszélyeztetett pácienseknek tisztában kell lenniük a gyanús jelekkel.

Kik a veszélyeztetettek?

Kissé leegyszerűsítve azt kell tudni a perifériás artériás betegségről - PAD-ról -, hogy a periférián, vagyis a szívtől távolabb lévő erek szűkületét jelenti. Leggyakrabban a láb artériáit érinti a betegség, de előfordulhat a gyomorban, a karokban és a fejben is. A koszorúér-betegséghez hasonlóan itt is az érszűkület, az atherosclerosis áll a háttérben. Éppen ezért a PAD szempontjából mindenki veszélyeztetettnek számít, aki az érszűkület tekintetében is az, tehát 

  • a magasvérnyomás-betegek és a magas koleszterinszinttel rendelkezők,
  • a dohányosok,
  • a cukorbetegek,
  • az idősek.

Mivel ez egy meglehetősen nagy csoport, mindenkinek érdemes tisztában lennie azzal, milyen tünetekkel kell kardiológushoz fordulnia.

idős öreg páciens orvos doktor

A PAD legjellemzőbb tünete a sétálás vagy lépcsőzés során jelentkező lábfájdalom, lábfáradtság, illetve zsibbadásérzés, ami a csípőre is kiterjedhet. Ez a fájdalom tipikusan pihenés során elmúlik, majd a járáskor ismét jelentkezik. Mivel nem mindig egyértelműek a tünetek, sok érintett más problémának, az öregedés velejárójának tudja be azokat, és az orvosoknak sem mindig könnyű beazonosítani a szimptómákat. Holott a korai felismerés igen fontos, hiszen a PAD növeli a koszorúér-betegség, a szívinfarktus, a stroke kockázatát, és kezeletlenül akár üszkösödéshez vagy amputációhoz is vezethet.  A jó hír viszont, hogy ez a betegség jól kezelhető a megfelelő életmód kialakításával, rendszeres orvosi kontrollal és szükség esetén gyógyszereléssel. 

Gyanúkeltő jelek

Az érszűkület leggyakrabban az alsó végtagokat friss vérrel ellátó verőerek, az artériák falában létrejövő meszes lerakódások, majd szűkületek következtében kialakuló betegség, melynek következtében az érintett szövetek oxigénellátása csökken. A lábban kialakuló szűkület okozhatja a már említett fájdalmat, zsibbadást, de olyan külső jelei is lehetnek, mint a nehezen gyógyuló sebek és fekélyek. Ezenkívül mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi jeleket tapasztalod.

  • Ha a fájdalom már pihenéskor sem múlik el. 
  • Ha a lábfejen vagy lábujjakon lévő sérülések nem akarnak gyógyulni.
  • Ha érzéketlennek érzed a lábad bizonyos területeit.
  • Ha hőmérséklet-különbséget érzel a két láb között - az érintett láb hidegebb.
  • Ha nem nő a lábkörmöd, vagy hullik a szőr a lábadon.
  • Ha merevedési zavar jelentkezik - főként cukorbeteg férfiaknál.

A diabéteszes pácienseknek különösen résen kell lenniük, mert ők könnyen összekeverhetik a PAD tüneteit az úgynevezett neuropátia tüneteivel, hiszen ez utóbbi is főként égő, bizsergő, fájó érzést okoz a lábakban, a csípőben. Ilyen esetben a legfontosabb teendő a kardiológussal, diabetológussal történő konzultáció, hogy a kivizsgálás során fény derülhessen a valódi okra.  

orvos-beteg-paciens

A kezelés és az életmód

- A PAD viszonylag egyszerűen vizsgálható: meg kell határozni a vérnyomást mindkét alsó és felső végtagon. Ha bebizonyosodik a diagnózis, a rizikófaktorok szigorú kezelése és a gyógyszeres kezelés együtt nagyfokú javulást eredményezhet akár egy közepesen súlyos érszűkületnél is - mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Azonban az értágító és véralvadásgátló gyógyszeres terápia önmagában nem elég. Szinte kizárt egy érbeteg gyógyulása, ha dohányzik, ha nincs beállítva a cukra, a koleszterinje, a vérnyomása, az étrendje, ha nem mozog. A séta feltétlenül része kell, hogy legyen a napi programnak, bár komolyabb sporttevékenység előtt feltétlenül orvosi jóváhagyás szükséges, hiszen érszűkület esetében nagy valószínűséggel a szív is érintett lehet. Ha azonban a páciens - akár az életmódorvoslás segítségével - valóban változtat az életmódján, az orvos pedig rendszeresen ellenőrzi az állapotát, és szükség esetén korrigálja a kezelési tervét, az állapotromlás megállítható, a súlyos szövődmények pedig elkerülhetők lehetnek.

Életmód, táplálkozás

Az egészséges életmód az egészséges táplálkozással kezdődik. Ez a tíz étel antioxidáns-tartalmának köszönhetően pozitívan hat szervezetedre, ezáltal pedig ereid állapotára is. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük