Szabad szívbetegen utazni, és repülőre ülni? A kardiológus professzor tanácsai
Mit kell megtenni feltétlenül még indulás előtt?

vernyomasmero-asztal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Kardiológusok Társasága tanácsokat ad, és felhívja a figyelmet arra, hogy mire készüljenek a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők utazás előtt.

Hogyan érdemes ilyenkor úti célt választani, és mire kell ügyelni külföldi utazáskor? A legfontosabb, hogy mindenképp beszélj kezelőorvosoddal indulás előtt!

Nyaralás - fokozott terhelés a szívbetegeknek 

A nyaralás egyrészt a kikapcsolódás, pihenés ideje, másrészt akár fokozott terhelést is hozhat a szív- és érrendszeri betegeknek. Nemcsak a hőség, de akár a hosszú utazás, a szokatlan éghajlat, a megváltozott életritmus vagy a szükséges oltások is előkészületeket igényelnek. Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja ad útmutatót ahhoz, miként lehet biztonsággal nekiindulni az utazásnak.

- Elsődleges, hogy bármilyen hosszabb út előtt konzultáljon minden szívbeteg az orvosával. Emellett persze vannak fontos, általános tudnivalók is. Egy hosszú repülőút nem éppen ideális egy krónikus szívbeteg számára, ahogy azok a desztinációk sem, ahol nagyon párás a levegő, vagy nagy hőség van. Ha mégis ilyen helyre készülünk, mindenképp legyünk körültekintőek. Készüljünk az éghajlati változásokra, a repülőút okozta testi hatásokra, az esetleg szükséges oltásokról tájékozódjunk - kaphatjuk-e a gyógyszerünk mellett, vagy szabad-e egy adott készítmény szedése mellett napon tartózkodnunk.

Nyaraláskor is fontos a gyógyszerszedés

Dr. Gellér László professzor hangsúlyozza, hogy a gyógyszer szedésének szabályait a nyaralástól függetlenül szigorúan be kell tartani. De nemcsak a repülőút, a gépkocsival történő utazás is lehet stresszforrás. Ha szívbeteg a sofőr, fontos, hogy kétóránként tartson pihenőt, az éjszakai vezetés pedig nem ajánlott - mivel sok gyógyszer mellékhatásként amúgy is bágyadtságot okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha repülőgépre száll a beteg, helyezkedjen el kényelmesen az ülésen, igyon bőségesen ásványvizet. Óránként mozgassa át a testét, különösen a lábakat a trombózis megelőzése miatt, és, ha lehet, a folyosó melletti ülést kérjen. Az időeltolódás egy különleges helyzet, egyéntől függően reagálunk rá, próbáljunk minél hamarabb átállni. Kérje meg orvosát, hogy amennyiben lehetséges, angol nyelven állítsa össze az egészségi állapotáról és kezeléséről szóló jelentést, ha a külföldi tartózkodás során orvoshoz kellene fordulnia. Amennyiben az utazás engedélyezett, hasznos lehet, ha az orvos a megszokott gyógyszeradag dupláját írja fel. Ilyenkor a kezelést az úti cél jellegéhez igazítja: például váratlan hőség esetére a vizelethajtó-adag csökkentését javasolja, illetve egyéb módosításokat közöl a megszokott gyógyszer-adagolási és -szedési ütem tekintetében - javasolja Dr. Gellér László.

Nem szabad elfelejteni, hogy pacemaker esetén a repülőtéri biztonsági kapuknál azt jelezni kell még az áthaladás előtt. Végül ugyancsak fontos, hogy az Európai Unió országaiba érvényes társadalombiztosítási kötvény, az E111-es nyomtatványa legyen meg nálad.

Egészségügyi innováció szívbetegeknek

Nézd meg a következő képeken, milyen egészségvédelmet szolgáló kütyüket dobtak piacra a 2017-es évben.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük