A perifériás neuropátia tünetei: egyszerű zsibbadás is jelezheti

Ha a központi idegrendszeren kívüli idegkárosodás miatt hibás a kommunikáció az idegrendszer és a testrészek közt, perifériás neuropátia van jelen.

Perifériás neuropátia tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kéz és a láb zsibbadásának számtalan egyszerű, kézenfekvő oka lehet, azonban ha a tünet visszatérően jelentkezik, akár komoly probléma is állhat a háttérben.

Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban az alapbetegséget kell kezelni a kínzó tünetek megszűnéséhez.

Perifériás neuropátia is okozhat zsibbadást

Ha a központi idegrendszeren kívüli idegrostok károsodása miatt nem megfelelő a kommunikáció az idegrendszer és az egyes testrészek közt, perifériás neuropátia van jelen. Akkor lehet erre a problémára gyanakodni, ha a végtagokban zsibbadás, bizsergés jelentkezik, vagy éppen érzéskiesést tapasztal a páciens. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem, vagy kevésbé érzi a fájdalmat, a hőt az adott testrészen.

Ritkábban, de a karokban, lábakban olyasmit érez az érintett, ami valójában nem létezik. Ha az idegek tovább károsodnak, izomgyengeség is társulhat a tünetekhez, ami idővel akár izomsorvadássá is fajulhat. Ekkor már előrehaladott a neuropátia állapota, amit semmiképp sem érdemes megvárni, már az első tüneteknél orvoshoz kell fordulni.

Milyen okai lehetnek a perifériás neuropátiának?

Aki beüti a könyökét, elzsibbad az alkarja, ugyanis megnyomta a könyökideget. Ha azonban az ehhez nagyon hasonló zsibbadás vagy a fent említett bizsergés, érzéskiesés többször vagy tartósan jelentkezik, valószínűleg komolyabb dolog állhat a háttérben. Többek közt az alább felsorolt betegségek, állapotok jöhetnek szóba.

  • Traumák: egyes traumák során bekövetkezhet olyan idegsérülés, ami hosszabb távon neuropátiát okoz.
  • Idegkárosodás: mérgezés, fertőzés, becsípődés vagy egyéb ok következtében is károsodhatnak úgy az idegek, hogy a végtagok zsibbadni, bizseregni kezdenek.
  • Vérkeringési zavarok: érszűkület vagy perifériás-artériás betegség is állhat a háttérben.
  • Polineuropátiák: gyakran cukorbetegség, autoimmun betegségek vagy alkoholizmus miatt alakul ki idegkárosodás.
  • Hiányállapotok: többek közt a niacin, más néven nikotinsav, B3-vitamin hiánya, de B1- és a B12-vitamin-hiány is okozhat ilyesmit.
  • Olyan betegségeknek is utána kell járni, mint a pajzsmirigy-alulműködés, daganatos betegségek, sclerosis multiplex vagy a Parkinson-kór.
  • Fertőzések: az idegrendszert is érintő vírusos és bakteriális betegségek is okozhatnak zsibbadást, mint az övsömör vagy a Lyme-kór.
perifériás neuropátia - érzéketlen
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

- A gyakori okokon kívül természetesen még számos, jóval ritkább oka is lehet a végtagokban jelentkező zsibbadásnak, érzéskiesésnek. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az esetleges gyógyszermellékhatást, a nyugtalanláb-szindrómát, a hiperventillációs szindrómát és a pszichés okokat sem - hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - Vagyis az egyszerűbben diagnosztizálható betegségeken túl a zsibbadás kivizsgálása sokszor összetett feladat, amelybe akár több szakterület képviselőit be kell vonni az ortopédustól a reumatológusig.  

A kezelés a diagnózistól függ

- Az orvosi vizsgálat első lépése annak megállapítása, hogy hol van a baj, mely testrész vagy testrészek az érintettek. Az okot a tünetből kiindulva kell megkeresni, eldönteni, hogy a központi idegrendszer vagy a perifériás idegrendszer problémája, illetve károsodása okozza-e - ismerteti Jakab doktor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A diagnózishoz széleskörű fizikális vizsgálatok, többek közt hő- és fájdalomérzet-vizsgálat, illetve akár képalkotó diagnosztikai vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Maga a panasz akkor szüntethető meg, ha a hátterében meghúzódó alapbetegség gyógyítható. Például, ha a betegség hátterében pajzsmirigyműködési zavar áll, akkor segíthet annak kezelése, a cukorbetegségnél természetesen a vércukorszintet kell rendben tartani, míg a hiányállapotoknál megoldást jelenthet a hiányzó anyag pótlása. Magát a perifériás neuropátiát azonban tünetileg is lehet kezelni. Ennek egyik legfontosabb eszköze a torna, az izmok folyamatos erősítése. Az idegek ugyan regenerálódhatnak, de a neuropátia általában inkább csak karbantartható, a romlás lassítható vagy megállítható, tüneti kezelésre a későbbiekben is szükség lesz.

10 étel, ami erősíti az idegrendszert - Jó hatással vannak a hormonháztartásra és a memóriára is

Bár egyszerűen, vitaminkapszulák formájában is bevihetők a szervezetbe, a legjobban mégis az ételekből tudnak hasznosulni, így a tudatos étrendbe érdemes beilleszteni őket

10 étel, ami erősíti az idegrendszert - Jó hatással vannak a hormonháztartásra és a memóriára is

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük