Ezek a betegségek állhatnak az idegfájdalom mögött - Így lehet őket kezelni

A neuropátiás fájdalmak tipikus tüneteiről, amibe az idegzsába is beletartozik, nem árt többet megtudni.

isiász

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A neuropátiás fájdalom tulajdonképpen a perifériás vagy központi idegrendszer egyes részeinek elsődleges károsodása vagy működészavara által okozott fájdalom.

Az idegzsábáknak vagy neuropátiás fájdalmaknak elsősorban az arcidegzsába és az isiász nevű formája ismert, ám dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus szerint ennél jóval nagyobb betegségcsoportot ölelnek fel. A tipikus tünetekről és a kezelési lehetőségekről is érdemes tájékozódni.

Mi jellemző a neuropátiás fájdalomra?

Nagyon sokféle panaszt lehet neuropátiás fájdalomnak nevezni, hiszen sok különböző dolog okozhatja, beleértve az idegkárosodást, az idegirritációt, a fertőzést vagy más betegségeket.

Ennek a fájdalomnak a fő típusai a trigeminalis neuralgia, magyarul arcidegzsába, a posztherpeszes neuralgia, azaz az övsömört követő idegfájdalom, a diabetikus neuropátia, ez a cukorbetegek idegfájdalmai, érzéskiesése, a posztoperatív idegfájdalom, az isiász, ami a derékból kiinduló, alsó végtag hátsó oldalába sugárzó idegfájdalom, és az alagútszindrómák. 

Melyek az úgynevezett „polyneuropátiás” idegfájdalomra jellemző tünetek?

Égő, viszkető, szúrásszerű, bizsergő érzés. Ilyenkor a fájdalom minden alkalommal az érintett ideg mentén jelentkezik. Előfordul, hogy jön és megy, de állandóan is jelen lehet, mozgásra fokozódhat. 

Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység. Még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.

Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok akár a mozgásképtelenségig is elgyengülhetnek. 

A két leggyakoribb fájdalom: isiász és arcidegzsába

Ülőideg-gyulladásnak, ülőidegzsábának is nevezik az isiászt, ami nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak, de az ülő életmód feltétlenül kockázati tényezőnek számít.

isiász ülőmunka
Fotó: Chad Springer / Getty Images Hungary

A leggyakoribb kiváltó okok közé tartozik ezenfelül a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Előfordul, hogy egy rossz mozdulat, helytelenül végzett emelés miatt alakul ki a fájdalom, és igen ritka esetben daganat is okozhat ilyen tünetet. Az isiásznál a vezető tünet az alsó végtagi fájdalom, melyet köhögés, tüsszentés, hasprés jelentősen fokozhat, de jelentkezhet zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezik.

Az arcidegzsába oka leggyakrabban az, hogy egy érkacs az agytörzs mentén nyomni kezdi az arc érzőidegét, ami sokszor több idegágra is kiterjed. Az esetek döntő részében csak az egyik arcfélen jelentkező fájdalom előjelek nélkül, hirtelen lép fel, és általában igen hamar el is múlik, ám van, hogy heteken át elő-előbukkan. Az arcidegzsába okozhat görcsös, zsibbadásos érzést, nehezített beszédet, rágási nehézséget is. 

Mit tehet a neurológus?

- A neuropátiás fájdalom kezelése nem könnyű és főként nem automatikus feladat, hiszen a kezelésről a fájdalom okától, helyétől és súlyosságától függően kell döntenünk. Az első lépés, hogy ki kell derítenünk az idegprobléma eredetét, és amennyiben lehet, magát a kiváltó okot kell kezelni - hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus. - Emellett természetesen gondoskodnunk kell a megfelelő fájdalomcsillapításról is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jó hír, hogy számos hatékony kezelési mód áll rendelkezésre, beleértve a következőket:

  • Személyre szabott gyógyszeres gyulladáscsökkentő kezelés.
  • Gyógytorna és gyógymasszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken.
  • McKenzie-torna, ami a gyulladás miatt letapadt idegeket mobilizálja.
  • Természetes hatásmechanizmusú kezelések, mint az orvosikollagén-injekció vagy a lökéshullám-terápia.
  • Szükség esetén a vashiányos vérszegénység kezelése. 
  • Életviteli javaslatok, mint gerinctréning, megfelelően kialakított munkaállomás, íróasztal, alváshoz közepesen kemény matrac.

Csökkentik a gyulladást a szervezetben: 10 egyszerű étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

A tudatos, egészséges életmód szerencsére mind a megelőzésben, mind a fennálló betegség tüneti kezelésében hasznos segítséget jelent. 

Csökkentik a gyulladást a szervezetben: 10 egyszerű étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük