Állandó, erős fájdalom a derékban: 3 ok, amit a szakorvos tud csak felderíteni

Sokan sokáig nem veszik komolyan a derékfájást, pedig kellene.

derékfájás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A derékfájás az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a páciensek szakorvoshoz fordulnak, sokan azzal a panasszal, hogy járás vagy állás közben a tapasztalható a legerősebben.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a fájdalom hátterében álló leggyakoribb okokat vette számba.

Izomfáradtság miatti derékfájás

A hosszú álldogálás vagy gyaloglás feszítő hatást gyakorolhat az alsó háti szakasz izmaira, ami fájdalmat eredményezhet. Ez a fájdalom enyhül, ha az illető leül vagy lefekszik. A túlsúly ebből a szempontból kiemelt kockázati tényezőnek számít.

A kezelés alapja is maga a pihentetés, szükség esetén borogatás, majd kis idő után az izmok finom nyújtása. Hosszú távon pedig a testsúlyrendezés és a stresszkezelés is fontos lépés lehet.

borogatás
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Gerinccsatorna-szűkület okozta fájdalom

A gerinccsatorna beszűkülése extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre, és ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. Sokan azt tapasztalják, hogy a fájdalom erősödik leüléskor vagy előre hajoláskor. Emellett olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a lábak elgyengülése, a zsibbadás, érzéskiesés a derékban, a fenékben vagy a lábakban, illetve éles, a lábak felé sugárzó fájdalom. Súlyos esetben a bél- és húgyhólyagproblémák is jelentkezhetnek, illetve a szexuális funkció is sérülhet. Bár létezik veleszületett gerinccsatorna-szűkület is, leggyakrabban azonban az ötven feletti populáció találkozik a betegséggel. 

A gerinccsatorna-szűkület kezelésének első lépéseként a nem műtéti megoldások jönnek szóba, mint a fizikoterápia, a gyulladáscsökkentő injekciók és gyógyszerek, valamint esetleg olyan komplementer módszerek, mint az orvosi akupunktúra.  Ha az állapot nem javul, vagy romlik, olyan műtéti megoldást szokás választani, ami stabilizálja a gerincet, és csökkenti az idegeket érő nyomást. 

gerincműtét
Fotó: Visivasnc / Getty Images Hungary

Degeneratív porckorongbetegség

A degeneratív porckorongbetegség valójában nem egyetlen megbetegedés, hanem az idősödéssel többnyire együtt járó porckorongváltozások összefoglaló neve. A porckorongok folyadéktartalma idővel csökken, ami nyilvánvalóan csökkenti a porc „ütéscsillapító” képességét, és merevebbé, vékonyabbá is teszi azt.

A másik változás, hogy apró repedések jelennek meg a porckorong külső rétegeiben, amelyeken a belül lévő zselészerű anyag elkezdhet kiszüremkedni, és maga a porckorong töredezetté válhat. Ezeket a változásokat felgyorsíthatja a dohányzás, az elhízás és a túl nagy fizikai megterhelés.

Ugyanakkor hirtelen mozdulatok, sérülések is vezethetnek porckorongsérvhez, ami nyilvánvalóan hozzájárul a degeneratív folyamatokhoz. Ha az alsó háti szakaszt érinti a betegség, a hát, a tompor és a lábak is fájhatnak, amit fokozhatnak bizonyos mozdulatok, mint a lehajlás vagy a törzsfordítás. Néhány esetben a lábban zsibbadás és bizsergés is jelentkezik, de előfordulhat a betegség tünetmentesen is.

hát alsó része fáj
Fotó: Bsip

- A kezeléshez, a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen az orvosikollagén-injekció, amely nagyon eredményeket mutat lézeres kezeléssel kombinálva. Ha igazán gyors eredményre van szükség, hasznos eszköz a kezünkben a helyi gyulladáscsökkentő injekció. A hatóanyag ugyanis az ízületi résbe fecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a degeneratív betegségek egyik legfontosabb ellenszere a mozgás és szükség esetén a testsúlycsökkentés. Ideális esetben érdemes személyre szabott gyógytornával kezdeni, különösen fontos ilyenkor a törzs tartóizmainak megerősítésére, a hát- és a hasizom kiegyensúlyozatlanságának korrekciójára - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Hyperlordosis is állhat a fájdalom mögött

Ágyéki lordosisról akkor beszélünk, amikor a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál. Ilyenkor egy látható C alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik - ez pedig nem csak esztétikai problémát jelenthet. A könnyen észrevehető rendellenesség ugyanis jelentősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, ami különösen hosszú állás után fokozódhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül a hyperlordosis gerincferdüléshez vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív- és érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja. A probléma első számú rizikófaktora az elhízás, az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet.

Gyerekeknél a kezelésben szükséges lehet a fűző, felnőtteknél elsődleges a gyógytorna és a testsúly rendezése. 

Mit tehetünk a megelőzésért, és mikor kell orvoshoz fordulni?

A megelőzés alapja a mozgás, a legalább heti 150 perc közepes intenzitású tréning, ami lehet gyaloglás, aerobik, úszás vagy más kardiomozgás, ezen felül remek eszköz lehet a tartásjavító vagy gerinctréning, illetve a gyógytorna. A gyógytornász abban is segíthet, hogy a hétköznapi mozdulatsorok és a tartás is rendeződjön.

kardió edzés
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Mindazonáltal, ha a fájdalom nem múlik, sőt romlik az állapot, ajánlatos orvoshoz fordulni, ha pedig olyan tünetek jelentkeznek, mint a lábba sugárzó fájdalom vagy a vizelettartási problémák, feltétlenül szükséges az orvosi kezelés.   

Simán kifordítják a végtagjaikat: sokan már a látványt sem bírják

A gumiemberek jelentős része szereti elszórakoztatni magát és a környezetében élőket, amit fényképeken és videókon is megosztanak a nagyvilággal. Van, aki viccesnek tartja, más elborzad a látványtól, de egy biztos: az emberi test csodájáról árulkodik ez a furcsaság is.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük