Hogyan kell helyesen ülni a számítógép előtt? Ha másképp csinálod, veszélyes lehet
Az idő kerekét képtelenség visszatekerni, jobb tehát megelőzni a mozgásszervi problémának a kialakulását helyes ülési pozitúrával!

Ülőmunka, helyes ülés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan csak legyintenek a figyelmeztető előrejelzésekre, melyek az ülőmunka következtében alakulnak, ám amikor a baj már kopogtat, akkor a legtöbben azt kívánják, hogy bárcsak vissza tudnák tekerni az idő kerekét, hogy megelőzhessék a kínzó hátfájásunkat.

Az ergonómiával évek óta foglalkozó Fellowes Hungary összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyeket megfogadva csökkenteni lehet a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát. 

Sajnos sokan még mindig nem veszik elég komolyan az ülőmunka lehetséges következményeit, pedig a rossz testtartás komoly egészségügyi problémákat okozhat - ilyen például a nyak-, hát- és derékfájás. Napjainkban az irodai dolgozók jelentős része mozgásszervi panaszokkal küzd, sokan közülük pedig előbb-utóbb kénytelenek reumatológushoz vagy ortopédushoz fordulni. 

A helyes testtartás

Az ergonomikus munkakörnyezetben a munkaeszközök igazodnak az ember igényeihez, így a helyes testtartás kialakításához is. Az egészségbarát iroda megteremtésekor érdemes figyelembe venni az egészségügyi, a kényelmi és a biztonsági szempontokat, és beszerezni olyan ergonomikus eszközöket, amik segítik a megfelelő testtartást. A munkavállalók munkakörülményeinek egészséges kialakítása nemcsak a dolgozók, hanem a munkáltatók érdeke is, hiszen jó munkakörülmények között hatékonyabb a munkavégzés is, továbbá a táppénzes hiányzások költsége is jelentősen csökkenhet. 

A krónikus hát- és derékfájást is meg lehet előzni.
A krónikus hát- és derékfájást is meg lehet előzni.
Fotó: Bsip

Hogyan kell helyesen ülni a számítógép előtt?

Érdemes odafigyelni arra, hogy a derék a széktámla alsó részének támaszkodjon, a lábak kényelmesen pihenjenek a földön vagy a lábtámaszon. Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a felkar derékszöget zár be az alkarral, a számítógép-billentyűzet használatakor pedig a csuklókat meg lehet támasztani. A képernyő elhelyezésekor fontos szempont, hogy a monitor ne legyen túl közel, de a fej előretolása nélkül is jól lehessen látni a betűket. Ideális esetben a képernyő teteje legyen szemmagasságban, ez enyhítheti a szemfáradtságot. 

Hogyan előzhetjük meg a fájdalmat?

A derék- és hátfájás megelőzésének érdekében érdemes beszerezni egy lábtámaszt és egy háttámaszt. A lábtámasz mindamellett, hogy megemeli a lábakat, enyhíti a rájuk nehezedő nyomást, nagymértékben mérsékeli a lábak fáradtságérzetét. A háttámasz pedig megfelelően támasztja alá a derekat és a gerincoszlopot csökkentve a gerincre ható terhelést. A jól kiválasztott lábtámasz és háttámasz a derék- és hátfájdalmak elkerülésében segíthet, illetve a porckorongbetegségek kialakulásának esélyét is csillapítja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A csuklófájdalom megelőzésében és csökkentésében fontos szerepet játszhat a csuklótámasz vagy egy vertikális egér használata. Két gyakori és fájdalmas kézbetegség, az ínhüvelygyulladás, illetve a csuklótáji ganglion sok esetben megelőzhető az ergonomikus eszköz beszerzésével, hiszen a csuklótámasz segít enyhíteni a csuklóra nehezedő nyomást, a vertikális egér pedig természetes pozícióban tartja az alkart. 

A nyaki fájdalmak csillapítására alkalmas lehet egy állítható monitor- vagy laptopállvány. Ezek az eszközök egyébként nemcsak a nyaki feszültséget csökkentik, hanem a szem fáradékonyságát is.  

Mi segíthet a még jobb munkahelyi közérzet elérésében?

Az ergonomikus munkakörnyezet megteremtésével csökkenteni lehet a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát, valamint mérsékelni a kialakult fájdalmakat. A megfelelő környezet kialakítása mellett azonban fontos az is, hogy az irodában friss levegő legyen, ezért érdemes naponta szellőztetni és légtisztítót használni. Figyelni kell arra is, hogy átmozgassuk magunkat, óránként 15-20 perces ülés után 5-10 percet érdemes állva dolgozni. Ebben segíthet egy ülő/álló munkaállomás vagy akár egy állítható magasságú asztal. E-mail, telefon helyett pedig oda kell sétálni a kollégánkhoz. Természetesen a megfelelő hidratáltság is javíthat a közérzeten.

Azért fizetnek, hogy teljes munkaidőben aludj: a világ legfurcsább munkakörei 

Az alábbi listán nemcsak álommunkák szerepelnek, de olyan meghökkentőek is, melyek az itthoni viszonylatokból kiindulva elképzelhetetlenek - a kalandvágyók viszont bátran merítsenek ihletet, és nézzenek szét a nemzetközi munkaerőpiacon: ki tudja, milyen remek lehetőségbe lehet botlani, mert úgy tűnik, munkák terén is tényleg csak a képzelet szab határt!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük