Fiatalokat is érintő, rejtélyes autoimmun betegség: az MCTD tünteit könnyű összekeverni mással

Az MCTD súlyos, jelenleg még gyógyíthatatlan betegség, aminek tüneteit nehéz felismerni.

izomfájdalom reggelente

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Alattomosan és kezdetben enyhe tünetekkel jelentkező, lassan kialakuló betegség, mely elsősorban a húsz év körüli vagy idősebb nőknél jelentkezik.

A betegek körében kevert kötőszöveti betegség néven is ismert MCTD autoimmun betegségről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott bővebb felvilágosítást. 

MCTD: a rejtélyes autoimmun betegség

A többi autoimmun betegséghez hasonlóan az MCTD pontos kiváltó okai sem ismertek. A rövidítés jelentése: kevert kötőszöveti betegség. Az MCTD valójában a kötőszövet mellett az izmokat, ízületeket és belső szerveket, sejtek közötti szöveteket is érinti. 

bedagadt kép
Fotó: macniak / Getty Images Hungary

Milyen tüneteket okoz?

  • Reggeli órákban jelentkező izomfájdalom és ízületi merevség.
  • Hőemelkedés.
  • Bőrfeszülés. 
  • Az ujjak kolbászszerű duzzanata.
  • A Raynaud- szindrómánál is tapasztalható tünetek is jelentkeznek: hidegben az ujjak rövid időre elfehérednek, elkékülnek.
  • A betegség minden szervben érinti a kötőszöveteket, ezért egyéb, főként a tüdőt, veséket és a szívet érintő elváltozások is jelentkezhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Szövődmények a tüdőben, szívben és vesékben

Az autoimmun betegség során a szervezet saját sejtjeit pusztítja el. Az MCTD esetében a kötőszöveti sejtek károsodása miatt a tüdőben romlik az oxigéncsere, a tüdőben megnövekedett ellenállás miatt pedig a szívnek még intenzívebben kell dolgoznia. Emiatt légzési elégtelenség és szívelégtelenség, infarktus is kialakulhat. A vesék kiválasztófunkciója is károsodhat, aminek vesebetegség és magas vérnyomás lehet a következménye. 

szívroham
Fotó: FluxFactory / Getty Images Hungary

Hogyan kezelhető az MCTD?

Az MCTD nem gyógyítható, de az immunrendszer működését gátló, úgynevezett immunszuppresszív gyógyszerek és gyulladáscsökkentő szteroidkészítmények szedésével az állapotromlás lelassítható. Kutatások folynak a biológiai terápiák, a csontvelő-transzplantáció és esetleges genetikai intervenciók hatását vizsgálva, így a jövőben talán egyéb eszközök is lehetőségre állnak majd a betegek kezelésében.

Simán kifordítják a végtagjaikat: sokan már a látványt sem bírják

A gumiemberek jelentős része szereti elszórakoztatni magát és a környezetében élőket, amit fényképeken és videókon is megoszt a nagyvilággal. Van, aki viccesnek tartja, más elborzad a látványtól, de egy biztos: az emberi test csodájáról árulkodik ez a furcsaság is.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük