A hidegtől elfehérednek az ujjaid? Súlyos betegség kezdeti tünete lehet
Télidőben gyakran a Raynaud-jelenség figyelmeztet elsőként a kezdődő betegségre.

crest szindroma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hideg levegő hatására elfehéredő, elkékülő ujjvégek autoimmun betegséget is jelezhetnek, mely megfelelő kezelés nélkül akár az ujjak végleges deformálódásához is vezethet.

A CREST-szindróma a limitált szisztémás szklerózis néven ismert autoimmun betegség egyik megjelenési formája, a szisztémás szklerózis egyik típusa. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa az alábbiakban részletezi a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Lassú lefolyású a kóros állapot

CREST-szindróma fokozott kollagéntermelődéssel jár, a kezek és az arc területén a bőr megvastagodását okozza. A tünetek lassan, alattomosan alakulnak ki, jellemzően évekkel, évtizedekkel az első jelek, a Raynaud-jelenség észlelését követően. A CREST rövidítés a tünetek angol nyelvű kezdőbetűiből ered.Cinosis: a kalcinózis során a szervezet különböző szöveteibe kalciumsók rakódnak le. A lerakódott kalciumsók kitapintható csomókat alkothatnak, helyi gyulladást és fájdalmat okozhatnak.

Raynaud-jelenség: a Raynaud-jelenség során beszűkülnek az erek, eleinte talán csak az utolsó ujjpercekben, így azokban a véráramlás gyakorlatilag leáll az átlagos pár perctől akár fél óráig is tartó hosszúságú rohamok idejére. Ez átmeneti funkció-, fogás-, tapintásbeszűküléssel és kifejezett fájdalommal jár. Ezt követően az elfehéredett ujjakba az élet lassan visszatér, először lilássá, majd normál színezetűvé válnak, és a zsibbadás, fájdalom is megszűnik. Az ujjak elfehéredését a hideg vagy előrehaladott állapotban akár csak a hűvös levegő, bizonyos gyógyszerek, példának okáért az érösszehúzó hatásúak szedése vagy a stressz is előidézheti. 

Esophageal dysfunction, vagyis a nyelőcső működési zavara: a betegség következtében a nyelőcső fala megvastagszik, merevvé válik. Emiatt nem tudja a szilárd táplálékot megfelelően továbbítani, így az megakad a nyelőcsőben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció


Szklerodaktília: az elváltozás következtében az ujjak megvastagodnak, az érintettek feszítő érzésről panaszkodnak, a bőr fényes vagy viaszszerűvé válik. Az ujjakat egyre nehezebb behajlítani, az idő múlásával pedig a kéz karmot képez, és a beteg képtelen lesz az ujjait mozgatni.

Telangiectasia, azaz hajszálértágulat: a bőrfelszínhez közeli kis vérerek kitágulnak, ennek során apró, sötétvörös foltok jelennek meg a bőrön.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, ami a kollagén túlzott képződését biztosan megfékezné, de az immunrendszer működésére ható készítményekkel az állapotromlás lelassítható, az érfal rugalmassága fokozható, ezáltal a tünetek enyhíthetők, a betegnél jobb életminőséget lehet elérni.

- Ehhez azonban fontos, hogy a kezelést korai stádiumban, az első tünetek jelentkezésekor megkezdjék - hangsúlyozza Kádár főorvos. A gyógyszeres terápiát hatékonyan kiegészítheti a fizioterápia, az értorna, emellett fontos a szokásos ajánlások betartása is: a dohányzás kerülése, a stressz és a szorongás csökkentése akár jógával, meditációval és az elegendő alvás.

Ezt is szeretjük