Így hosszabbítsd meg 10 évvel az életed: mutatunk egy biztos és jó megoldást

Ha betartod, nagyon jót teszel vele. Az egészségednél nincs fontosabb.

Szűrővizsgálatok fontossága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak. Jelenleg minden negyedik magyar ember rákban hal meg.

Évente összesen 80 ezer új eset adódik, ami azonban igazán ijesztő, hogy a nemrégiben összesített adatok szerint Magyarországon 2005-2015 között évente folyamatosan nőtt a daganatos megbetegedések száma.

A megelőzés kulcsa a szűrés

Talán nem mindenki tudja, hogy az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető, ha felismerjük a betegséget előidéző rizikófaktorokat: alkohol, dohányzás, testsúlynövekedés, mozgáshiány, táplálkozás és a stressz.

Szintén kulcsfontosságú az időben történő felismerés, a szűrővizsgálatokon történő részvétel. Ehhez képest itthon olyan kevesen járnak szűrésre, hogy az orvosok tízből hét daganatot már csak áttétes stádiumában vesznek észre.

Szűrővizsgálatok javasolt gyakorisága

A daganatos betegségek korai felismerésére, tünetmentes páciensek számára a szakmai szervezetek ajánlásainak figyelembevételével a következő időközönkénti szűrések ajánlottak.

Emlő- és méhnyakrákszűrés

Az emlők önvizsgálata 20 éves kortól havonta, az orvosi vizsgálata 20-39 között háromévente, 40 év felett évente ajánlott. Mammográfiát 30-45 éves korig háromévente, 45-65 év között kétévente, 50 év felett évente kellene csinálni. Méhnyakrákszűrést 18 éves kortól, illetve a nemi élet megkezdésének időpontjától kellene végeztetni. A sejtvizsgálat, vagyis citológia évente javasolt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szájüregi szűrés és bőrvizsgálat

A szájüregi vizsgálatot 45 éves kortól nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlja az orvos. Ez lehet önvizsgálat havonta és szájüregi ellenőrzés évente a fogorvosnál. A bőrvizsgálat mindkét nem számára 20 éves kortól javasolt. Nem árt a havi egyéni vizsgálat, és évente a bőrgyógyászati kontroll is szükséges, nagyszámú anyajegy esetén pedig félévente.

Vastagbél- és prosztatavizsgálat

A vastag- és végbélvizsgálat 40 év felett ajánlott. Évente székletteszt, néhány évente endoszkópos vizsgálat javasolt a szakmai ajánlások alapján. A prosztatavizsgálat férfiaknál 50 éves kortól nagyon fontos, ezt évente végzi az orvos végbélen történő vizsgálattal és ultrahanggal. A herevizsgálatot 20 éves kortól ajánlják, önvizsgálattal, és havonta érdemes ellenőrizni.

Az emlőrák és méhnyakrák riasztó statisztikái

Magyarországon a releváns szűrővizsgálatok térítésmentesen vehetőek igénybe, mégis nagyon alacsony a részvételi arány. Az emlőrák esetében a legmagasabb, de ott is alig éri el az 50%-ot. A skandináv országokban, ahol pedig fizetni kell a szűrésért, 90%-os a részvétel, és nem is nagyon akad áttétes emlőrák az ottani betegek között.

A méhnyakrák egy olyan lassan kifejlődő ráktípus, aminél megfelelő szűrés esetén gyakorlatilag nincs a betegségnek halálos áldozata. Nálunk évente 1200 olyan nőt látnak el az egészségügyben méhnyakrákkal összefüggésben, akik soha nem voltak szűrésen, és évente több mint háromszáz magyar hölgy hal meg e betegségben.

Óriási az egyén felelőssége

Az egyén felelőssége a betegségek kialakulásának lehetőség szerinti megelőzése és az időben történő felismerés. A szervezett onkológia szűréseken történő részvétel nyilvánvaló, de emellett több egyéb tennivaló is nagyon fontos a rákmegelőzés szempontjából.

Ilyen a dohányzás abbahagyása, a mértékletes alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Mértékkel kell napozni és szoláriumozni is, és tudatosan kell elkerülni a káros környezeti hatásokat. Ismerni kell a daganatos betegségek jeleit és tüneteit, és élni kell a védőoltások adta védelemmel.

Ezt is szeretjük