Mennyi idő alatt alakul ki a rák? Ilyen sűrűn kellene szűrésre járni

Rákkutató szakértő segített megválaszolni a kérdéseket: fontos, hogy te is tudj minderről!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy komolyságával és tétjével szinte mindenki tisztában van, a rákbetegségről a laikusok között számos tévhit és különféle vélemény kering, többek között azzal kapcsolatban is, milyen gyorsan alakul ki egy rosszindulatú daganat.

Vannak sajnos, akik úgy vélik, a szűrővizsgálatok is feleslegesek, hiszen a rák néhány hónap alatt is képes kialakulni, míg mások szerint hiába tesz meg valaki mindent a betegség ellen, az nem válogat, így a káros szokásokkal való felhagyás, az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás is hiábavaló kialakulásának szempontjából.

A tévhitek eloszlatásában Dr. Peták István rákkutató volt segítségünkre, aki amellett, hogy elmondta, az egyes ráktípusok kialakulásához mennyi időre van szükség, arról is beszélt, melyek a megelőzés legfontosabb lépései, illetve egyáltalán előfordulhat-e, hogy valaki 100%-os odafigyelés mellett teljes mértékben kivédhetővé tegye a rákot.

Milyen gyorsan alakul ki a rák?

Dr. Peták István szerint a válasz attól is függ, milyen daganattípusról beszélünk. A leukémia, illetve a limfóma például akár egy éven belül is kialakulhat, az olyan klasszikusnak nevezhető rákos megbetegedések esetében azonban, mint amilyen például a tüdőrák és a vastagbélrák, a rosszindulatú daganat kialakulásához általában több év szükséges.

Lényeges azonban felhívni a figyelmet arra, hogy számos olyan ráktípus létezik, melynek esetében a rákmegelőző állapot is tetten érhető, a rosszindulatú betegség kialakulásának, vagyis a karcinogenezisnek a többlépcsős folyamata például tökéletesen modellezhető a vastagbélrák kialakulásával.

A vastagbélrák teljes biztonsággal kivédhető

Az esetek több mint 90%-ában a vastagbélrák kialakulását jóindulatú polipok létrejötte előzi meg, melyekben már felfedezhetőek génhibák - például a felfokozott sejtosztódás -, azonban még nem képesek szétterjedni, bekerülni a vérkeringésbe, illetve áttéteket képezni, ezeket a tulajdonságokat csak később szerzik meg.

A vastagbélrák esetében a rosszindulatú daganat kialakulásához dr. Peták István szerint általános esetben tíz évre van szükség, így, ha valaki tízévente elvégezteti a vastagbéltükrözést, polipok észlelése esetén pedig azokat eltávolíttatja, akkor teljes bizonyossággal kivédheti a vastagbélrák kialakulását.

A rákmegelőző állapotok egyértelmű jelzést adnak

Bár ilyen szintű bizonyosságról jelen ismeretek mellett elsősorban a vastagbélrákkal kapcsolatban lehet beszélni, más daganatos betegségek esetén is figyelni kell a rákmegelőző állapotokra: szájüregi rák esetén például a leukoplákia nagyon fontos figyelmeztető jel lehet, de akár egy krónikus hasnyálmirigygyulladás is gyanúra adhat okot. Mindemellett egy olyan fertőző ágens is hozzájárulhat a daganatképződés felgyorsulásához, mint amilyen a HPV vírus a méhnyakrák esetén.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rák a családban: fontos lehet a genetikai tanácsadás

A mellrák esetében felgyorsíthatja a folyamatot például ösztrogénkezelés, illetve a genetikai háttér - fokozott kockázatra utal a családi halmozódás -, mely más ráktípusok esetében is kiemelkedő rizikófaktor. Ha a családban előfordult bármilyen rákos megbetegedés, érdemes genetikai tanácsadást igénybe venni.

Ha bebizonyosodik a génhiba, elengedhetetlenné válhat a gyakoribb szűrés, általában precízebb képalkotó vizsgálatokkal. Emlőrák esetében, ha például kiderül, hogy igen nagy a betegség kialakulásának valószínűsége, masztektómiára, vagyis a mellek eltávolítására is sor kerülhet. Dr. Peták István szerint például semmi kivetnivaló nincs Angelina Jolie ezzel kapcsolatban vitákat kiváló esetével, nála ugyanis bizonyíthatóan olyan magas volt a rizikó, hogy ha magyar állampolgár lenne, az OEP a műtétet és a helyreállítást is térítette volna számára. Bár tény, hogy választhatta volna azt is, hogy félévente MRI-t végeztet, a teljes biztonságra törekedett.

Milyen gyakran kell szűrésre járni?

Dr. Peták István szerint a vastagbélrák esetében elég tízévente tükrözést végeztetni, de átlagos esetben - ha nincs szó családi halmozódásról vagy más fontos rizikófaktorról - nőgyógyászati szűrővizsgálatra is elég évente egyszer elmenni. Ha fennáll a lehetősége bármilyen kockázati tényezőnek, mely felgyorsíthatja a rák kialakulásának ütemét, gyakoribb orvosi kontrollra van szükség.

Érdemes figyelemmel lenni az életkori ajánlásokra is, dr. Peták István szerint azonban, ha a családban volt rákos megbetegedés, az az életkori ajánlást jelentősen csökkentheti. Ha például a szülőknél vastagbéldaganat jelent meg, nem 50 éves korban kell először vastagbéltükrözésre menni, hanem tíz évvel azelőtti életkorban, hogy az a szülőnél megjelent volna.

"De fél évvel ezelőtt még nem látszott a daganat"

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a rák akár néhány hónap alatt is kialakulhat, holott ez nincs így, paradox azonban a helyzet, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a szűrővizsgálaton a daganat olyan apró, hogy nem veszik észre, a következőn viszont már jól látható. Sajnos azonban a folyamat ilyenkor jóval korábbra nyúlik vissza.

Jellemző továbbá, hogy a már kialakult rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, exponenciálisan nő, vagyis duplázódik, megjelenésétől kezdve tehát már egyáltalán nem lehet lassú folyamatról beszélni. Nagyon fontos ezért, hogy a daganatot időben észrevegyék, ha ugyanis kicsi, könnyebben műthető, emellett jellemzően minél kisebb egy daganat, annál kisebb a valószínűsége annak is, hogy a rákos sejtek a vérkeringésbe jutnak, illetve áttétet képeznek - bár ezzel kapcsolatban léteznek egyéni eltérések. Ha azonban nem veszik észre a daganatot, attól függően, hogy mennyire agresszív típusú, előbbire akár fél-egy év vagy akár rövidebb idő alatt alatt is sor kerülhet.

Dr. Peták István szerint előbbi miatt nagyon fontos lenne lerövidíteni a daganat észlelése és a kezelés megkezdése közötti időtartamot, az időfaktoron ugyanis ilyenkor életek múlhatnak, és nem lenne szabad, hogy többről legyen szó egy-két hétnél.

A Femina Klub következő vendége dr. Peták István és dr. Bánki Endre, előadásuk témája pedig: Új utak a rákgyógyításban - A jövő gyógyszerei már elérhetőek. Az est során többek között a rákgyógyítás legújabb innovációiról, az eddig alig ismert, ám nagyon fontos betegjogokról és a hazánkban elérhető lehetőségekről is szó lesz.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: www.femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el
, korlátozott számban.

Időpont: 2016. november 19. 18 óra
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp Színpad

Olyan sajnos, mint az orosz rulett

A rákot 100%-osan megelőzni szinte lehetetlen, még a szűrővizsgálatok sem nyújtanak teljes bizonyosságot, emellett számtalan olyan ráktípus létezik, melynek kapcsán még nem is lehet szűrővizsgálatról beszélni.

Dr. Peták István szerint a rák sajnos olyan kissé, mint az orosz rulett, nem lehet mindent megtenni a 100%-os megelőzéséért, míg ugyanis 50%-ban az örökletes és a környezeti tényezők számítanak, 50%-ban a véletlenen múlik a betegség megjelenése. Mindezt fontos tudatosítani például azért is, hogy ne érezze magát rosszul az a rákbeteg, aki egészségesen próbált élni, hiszen nem ő tehet a betegségéről.

A rákkutató szakember szerint azonban korántsem mindegy, hogy valaki egy vagy két golyóval játszik orosz rulettet. Míg a véletlen kivédhetetlen, az örökletes és környezeti tényezőkkel lehet foglalkozni. Egyik oldalról ott a genetikai tanácsadás és a szűrővizsgálat, emellett nagyon fontos az egészséges életmód és étrend, a káros szokásokról való lemondás, nem utolsósorban pedig a rendszeres testmozgás, melyről dr. Peták István úgy tartja, tapasztalatai alapján az oltás után a második leghatékonyabb tényező a megelőzés tekintetében.

Ezt is szeretjük