Mennyi idő alatt alakul ki a rák? Ilyen sűrűn kellene szűrésre járni
Rákkutató szakértő segített megválaszolni a kérdéseket: fontos, hogy te is tudj minderről!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy komolyságával és tétjével szinte mindenki tisztában van, a rákbetegségről a laikusok között számos tévhit és különféle vélemény kering, többek között azzal kapcsolatban is, milyen gyorsan alakul ki egy rosszindulatú daganat.

Vannak sajnos, akik úgy vélik, a szűrővizsgálatok is feleslegesek, hiszen a rák néhány hónap alatt is képes kialakulni, míg mások szerint hiába tesz meg valaki mindent a betegség ellen, az nem válogat, így a káros szokásokkal való felhagyás, az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás is hiábavaló kialakulásának szempontjából.

A tévhitek eloszlatásában Dr. Peták István rákkutató volt segítségünkre, aki amellett, hogy elmondta, az egyes ráktípusok kialakulásához mennyi időre van szükség, arról is beszélt, melyek a megelőzés legfontosabb lépései, illetve egyáltalán előfordulhat-e, hogy valaki 100%-os odafigyelés mellett teljes mértékben kivédhetővé tegye a rákot.

Milyen gyorsan alakul ki a rák?

Dr. Peták István szerint a válasz attól is függ, milyen daganattípusról beszélünk. A leukémia, illetve a limfóma például akár egy éven belül is kialakulhat, az olyan klasszikusnak nevezhető rákos megbetegedések esetében azonban, mint amilyen például a tüdőrák és a vastagbélrák, a rosszindulatú daganat kialakulásához általában több év szükséges.

Lényeges azonban felhívni a figyelmet arra, hogy számos olyan ráktípus létezik, melynek esetében a rákmegelőző állapot is tetten érhető, a rosszindulatú betegség kialakulásának, vagyis a karcinogenezisnek a többlépcsős folyamata például tökéletesen modellezhető a vastagbélrák kialakulásával.

A vastagbélrák teljes biztonsággal kivédhető

Az esetek több mint 90%-ában a vastagbélrák kialakulását jóindulatú polipok létrejötte előzi meg, melyekben már felfedezhetőek génhibák - például a felfokozott sejtosztódás -, azonban még nem képesek szétterjedni, bekerülni a vérkeringésbe, illetve áttéteket képezni, ezeket a tulajdonságokat csak később szerzik meg.

A vastagbélrák esetében a rosszindulatú daganat kialakulásához dr. Peták István szerint általános esetben tíz évre van szükség, így, ha valaki tízévente elvégezteti a vastagbéltükrözést, polipok észlelése esetén pedig azokat eltávolíttatja, akkor teljes bizonyossággal kivédheti a vastagbélrák kialakulását.

A rákmegelőző állapotok egyértelmű jelzést adnak

Bár ilyen szintű bizonyosságról jelen ismeretek mellett elsősorban a vastagbélrákkal kapcsolatban lehet beszélni, más daganatos betegségek esetén is figyelni kell a rákmegelőző állapotokra: szájüregi rák esetén például a leukoplákia nagyon fontos figyelmeztető jel lehet, de akár egy krónikus hasnyálmirigygyulladás is gyanúra adhat okot. Mindemellett egy olyan fertőző ágens is hozzájárulhat a daganatképződés felgyorsulásához, mint amilyen a HPV vírus a méhnyakrák esetén.

Rák a családban: fontos lehet a genetikai tanácsadás

A mellrák esetében felgyorsíthatja a folyamatot például ösztrogénkezelés, illetve a genetikai háttér - fokozott kockázatra utal a családi halmozódás -, mely más ráktípusok esetében is kiemelkedő rizikófaktor. Ha a családban előfordult bármilyen rákos megbetegedés, érdemes genetikai tanácsadást igénybe venni.

Ha bebizonyosodik a génhiba, elengedhetetlenné válhat a gyakoribb szűrés, általában precízebb képalkotó vizsgálatokkal. Emlőrák esetében, ha például kiderül, hogy igen nagy a betegség kialakulásának valószínűsége, masztektómiára, vagyis a mellek eltávolítására is sor kerülhet. Dr. Peták István szerint például semmi kivetnivaló nincs Angelina Jolie ezzel kapcsolatban vitákat kiváló esetével, nála ugyanis bizonyíthatóan olyan magas volt a rizikó, hogy ha magyar állampolgár lenne, az OEP a műtétet és a helyreállítást is térítette volna számára. Bár tény, hogy választhatta volna azt is, hogy félévente MRI-t végeztet, a teljes biztonságra törekedett.

Milyen gyakran kell szűrésre járni?

Dr. Peták István szerint a vastagbélrák esetében elég tízévente tükrözést végeztetni, de átlagos esetben - ha nincs szó családi halmozódásról vagy más fontos rizikófaktorról - nőgyógyászati szűrővizsgálatra is elég évente egyszer elmenni. Ha fennáll a lehetősége bármilyen kockázati tényezőnek, mely felgyorsíthatja a rák kialakulásának ütemét, gyakoribb orvosi kontrollra van szükség.

Érdemes figyelemmel lenni az életkori ajánlásokra is, dr. Peták István szerint azonban, ha a családban volt rákos megbetegedés, az az életkori ajánlást jelentősen csökkentheti. Ha például a szülőknél vastagbéldaganat jelent meg, nem 50 éves korban kell először vastagbéltükrözésre menni, hanem tíz évvel azelőtti életkorban, hogy az a szülőnél megjelent volna.

"De fél évvel ezelőtt még nem látszott a daganat"

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a rák akár néhány hónap alatt is kialakulhat, holott ez nincs így, paradox azonban a helyzet, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a szűrővizsgálaton a daganat olyan apró, hogy nem veszik észre, a következőn viszont már jól látható. Sajnos azonban a folyamat ilyenkor jóval korábbra nyúlik vissza.

Jellemző továbbá, hogy a már kialakult rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, exponenciálisan nő, vagyis duplázódik, megjelenésétől kezdve tehát már egyáltalán nem lehet lassú folyamatról beszélni. Nagyon fontos ezért, hogy a daganatot időben észrevegyék, ha ugyanis kicsi, könnyebben műthető, emellett jellemzően minél kisebb egy daganat, annál kisebb a valószínűsége annak is, hogy a rákos sejtek a vérkeringésbe jutnak, illetve áttétet képeznek - bár ezzel kapcsolatban léteznek egyéni eltérések. Ha azonban nem veszik észre a daganatot, attól függően, hogy mennyire agresszív típusú, előbbire akár fél-egy év vagy akár rövidebb idő alatt alatt is sor kerülhet.

Dr. Peták István szerint előbbi miatt nagyon fontos lenne lerövidíteni a daganat észlelése és a kezelés megkezdése közötti időtartamot, az időfaktoron ugyanis ilyenkor életek múlhatnak, és nem lenne szabad, hogy többről legyen szó egy-két hétnél.

A Femina Klub következő vendége dr. Peták István és dr. Bánki Endre, előadásuk témája pedig: Új utak a rákgyógyításban - A jövő gyógyszerei már elérhetőek. Az est során többek között a rákgyógyítás legújabb innovációiról, az eddig alig ismert, ám nagyon fontos betegjogokról és a hazánkban elérhető lehetőségekről is szó lesz.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: www.femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el
, korlátozott számban.

Időpont: 2016. november 19. 18 óra
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp Színpad

Olyan sajnos, mint az orosz rulett

A rákot 100%-osan megelőzni szinte lehetetlen, még a szűrővizsgálatok sem nyújtanak teljes bizonyosságot, emellett számtalan olyan ráktípus létezik, melynek kapcsán még nem is lehet szűrővizsgálatról beszélni.

Dr. Peták István szerint a rák sajnos olyan kissé, mint az orosz rulett, nem lehet mindent megtenni a 100%-os megelőzéséért, míg ugyanis 50%-ban az örökletes és a környezeti tényezők számítanak, 50%-ban a véletlenen múlik a betegség megjelenése. Mindezt fontos tudatosítani például azért is, hogy ne érezze magát rosszul az a rákbeteg, aki egészségesen próbált élni, hiszen nem ő tehet a betegségéről.

A rákkutató szakember szerint azonban korántsem mindegy, hogy valaki egy vagy két golyóval játszik orosz rulettet. Míg a véletlen kivédhetetlen, az örökletes és környezeti tényezőkkel lehet foglalkozni. Egyik oldalról ott a genetikai tanácsadás és a szűrővizsgálat, emellett nagyon fontos az egészséges életmód és étrend, a káros szokásokról való lemondás, nem utolsósorban pedig a rendszeres testmozgás, melyről dr. Peták István úgy tartja, tapasztalatai alapján az oltás után a második leghatékonyabb tényező a megelőzés tekintetében.

Ezt is szeretjük