10 évvel is tovább élhet, aki ezt megteszi: bár mindenki csinálná
Nagyon sokat jelent az egészség megőrzésében, mégsem élnek vele az emberek. Érthetetlen, miért nem.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A betegségek elhárításának két legjobb módszerét a preventíven egészséges életmód és a kontrolljellegű szűrővizsgálatok jelentik. A megelőzés híveinek az év elején érdemes összeállítani egy egészségtervet arról, milyen szűréseken szeretnének részt venni. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a hét legfontosabb szűrővizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Nagylabor

A laborlelet az első lépés egy összetett diagnózis kialakításában, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapszolgáltatásai a vérvétel és vizeletvizsgálat.

Ma már előre összeállított laborcsomagok közül is lehet választani speciális panasz esetén. Ilyen a betegségkutató, pajzsmirigy- vagy ciklusanalízis-laborcsomag. Ez a vizsgálat mindenkinek évente ajánlott, körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Fogászati szűrés

Az egészséges fogazat nemcsak esztétikai kérdés, hanem a tökéletes rágás, a megfelelő emésztés előfeltétele. A professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás akár a későbbi fogvesztést is megakadályozhatja. A szűrővizsgálat a szájüregi daganatok korai felfedezése szempontjából is elengedhetetlen. A szűrés mindenkinek hasznos, gyerekeknek félévente, felnőtteknek évente érdemes igénybe venni. Körülbelül 20-30 percig tart.

Szemészeti szűrés

Akinek a családjában öröklődnek a szemproblémák, annak tünetmentesség esetén is évenként érdemes szűrővizsgálaton részt vennie. Ismétlődő fejfájásos panaszok hátterében is állhat szemüreggyulladás vagy súlyosabb betegség is. A diabétesz gyakori szövődménye a szemfenék meszesedése, de velejárója lehet a szemnyomás emelkedése is, amelyből kezelés hiányában zöldhályog is kialakulhat. Ezért a cukorbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente végigmenniük egy teljes szűrőprogramon. Az orvosok 30 év felett mindenkinek ajánlják, 30 percet vesz igénybe a vizsgálat.

Vastagbélszűrés

A szűrés célja a vastagbélrák kiszűrése minél korábbi tünetmentes stádiumban, valamint a polipok felismerése és kezelése a rákmegelőző állapotban. Mivel a tapintásos módszerrel a vastagbél magasabb szakaszain nem észlelhetőek az elváltozások, így ezt a szakaszt endoszkóppal, vagyis egy világítással ellátott optikai eszközzel vizsgálják. Ez egy gyors, akár bódításban is végezhető szűrővizsgálat.

A szűrés 25 percig tart, a szakorvosok 50 év felett mindenkinek ajánlják, öt-tíz évente. Ahogy arról korábban is írtunk, ha tízévente eljársz szűrővizsgálatra, a következő tíz évben szinte egész biztos, hogy nem érint majd a betegség, így ennyivel - legalábbis ebből a szempontból - máris meghosszabbítottad életedet.

Nőgyógyászati szűrés

A szűrővizsgálat során a kolposzkópos megtekintés célja a finom rendellenesség felfedezése, míg a tapintásos vizsgálattal kiszűrhetők többek közt a ciszták, a miómák, a petefészek és a kismedence gyulladása. A hüvelyi ultrahangvizsgálat tovább finomíthatja a képet, az emlők és a hónalj áttapintása szintén része a szűrésnek. A méhnyakrák kiszűrésén túl egyre hangsúlyosabb a HPV-szűrés is, hiszen a vírus szinte minden méhnyakrákos esetben kimutatható. A nőgyógyászok 18 éves kor felett minden nőnek ajánlják, évi egyszer. Maga a vizsgálat 20 percet vesz igénybe.

Hasi ultrahang

A szűrővizsgálat során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják, de nem elsősorban az üreges szerveket. Vagyis nem a gyomrot és a beleket, hanem a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, illetve a kismedencében található húgyhólyagot és méhet, petefészkeket, illetve a prosztatát. A módszer választ adhat a hasi fájdalmak okára, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek és a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele.

A vizsgálat során fény derülhet a daganatos betegségek áttéteire, a hasüregi folyadékra vagy vérzésekre. A pontos eredmények miatt éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni. Mindenkinek ajánlott a szűrés, egy-két évente, és 20 percet vesz igénybe.

Férfiaknak: prosztatarákszűrés

Mivel 50 év felett a prosztatamegnagyobbodás előfordulása rohamosan emelkedik, az évenkénti szűréssel megelőzhető a folyamat romlása. A vizsgálatnak része lehet a prosztataultrahang, a fizikális vizsgálat és a véranalízis is, amely során elsősorban a PSA-szintet - prosztata specifikus antigén - elemzik. Ebből megállapítható a prosztata egészség index - PHI -, amely jelezhet enyhe, közepes és magas kockázatot. Az andragógusok 40 év felett minden férfinak évente ajánlják a szűrést, amely 30 percig tart.

A szűrővizsgálatok ajánlott gyakorisága természetesen panaszmentesség esetén érvényes, probléma jelentkezésekor mindig és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ezt is szeretjük