Mindig fagyosnak érzed a kezeid? Lehet, hogy komolyabb dolog áll a háttérben, mint gondolnád

A hideg végtagok a pajzsmirigy-alulműködés tünetei is lehetnek.

Hideg végtagok okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hűvösebb időben a kéz és a láb hamarabb lehűl. Ez természetes jelenség, mivel a hideg környezetben az erek összeszűkülnek, a szervezet pedig a megfelelő működés érdekében azon szervekbe csoportosítja a vér nagy részét, melyek az élet fenntartásához nélkülözhetetlenek. Emiatt a végtagokba kevesebb vér áramlik, és hidegebbé válnak.

Nem mindig az időjárás a fő okozója a fagyos végtagoknak. Ha enyhébb, melegebb időben is azt tapasztalod, hogy fáznak a lábaid vagy a kezeid, lehet, hogy valami komolyabb probléma áll a háttérben.

Vérkeringési panaszok

Egy tanulmányban megállapították, hogy a nők végtagjai általában hidegebbek, mint a férfiakéi. Ezt a hormonok okozzák: az ösztrogén szabályozza a perifériás erek működését, így a nők sokkal érzékenyebbek a hidegre, mint a férfiak. Nem véletlen, hogy a vérkeringési panaszok inkább a nőknél fordulnak elő.

kéz fájdalom

Pajzsmirigy-alulműködés

Az állandóan hideg kezek esetenként jelezhetik a pajzsmirigy alulműködését is. A betegség esetén elégtelen a pajzsmirigyhormonok termelődése. Persze, ez az egyetlen tünet nem jelenti azt automatikusan, hogy ebben a betegségben szenvedsz, ha azonban a fagyos végtagok érzetéhez további tünetek társulnak, jobb, ha felkeresed az orvost.

A pajzsmirigy-alulműködés egyéb tünetei közé tartozik a fáradtság és a gyengeség, az idegesség, az ingerlékenység, az álmatlanság, a rossz koncentrációs képesség, a száraz bőr, a hajhullás, a székrekedés, a menstruációs zavarok, az alacsony pulzus, valamint a testsúlynövekedés annak ellenére, hogy rendszeresen sportolsz, és egészségesen táplálkozol.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nem kezelik időben a pajzsmirigybetegséget, akkor később ezzel összefüggésben megemelkedhet a koleszterinszint, illetve érelmeszesedés és meddőség is kialakulhat a betegnél.

Raynaud-kór

A Raynaud-kórnak szintén az egyik tünete a hideg végtag. A hideg vagy a stressz hatására a beteg kezei, ritkább esetben a lábai szimmetrikusan és rohamszerűen elfehérednek. Ez azért történik, mert az ujjakban lévő artériák összeszűkülnek, és a vér hirtelen kiáramlik belőlük.

Az érgörcs enyhülése után újra beindul a véráramlás, ennek hatására belilulnak az ujjak, majd, miután megszűnik a fájdalom, vörössé válnak. Egy ilyen, három szakaszból álló roham nagyjából 15-30 percig tart. A kéz zsibbadhat, és be is dagadhat.

Raynaud-Syndrom

Raynaud-szindróma

A Raynaud-kórhoz nem köthető alapbetegség, mely kiváltotta volna a panaszokat. Azonban a Raynaud-szindrómát - melynek tünetei szinte megegyeznek a Raynaud-kóréival - mindig egy alapbetegség váltja ki, az esetek többségében a szisztémás szklerózis, ami egy autoimmun betegség. A szisztémás szklerózis nagy veszélye, hogy több fontos szervet - a tüdőt, a gyomrot, a beleket, a veséket - is károsít.

A Raynaud-szindróma esetén mindig az alapbetegséget kell kezelni, így csökkenni fognak a zavaró tünetek is. Raynaud-kór esetén viszont más a helyzet: fontos a kezek védelme, a hidegtől való óvása, a dohányzást el kell hagyni, emellett gyógyszeres kezelést is kap a beteg.

Ha a melegebb időben is gyakran hidegek a kezeid és a lábaid, jobb, ha kivizsgáltatod magad - ez akkor a legfontosabb, ha elszíneződést, zsibbadást és fájdalmat is tapasztalsz.

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük