Hirtelen szívleálláshoz vezethet ez a betegség - A kardiomiopátia kezdetben tünetmentes lehet

A szívizom károsodása okozta kardiomiopátia több szív-ér rendszeri megbetegedés hátterében állhat.

cardiomiophatia, nyitó egészség
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kardiomiopátiának hívják a szívizom olyan megbetegedését, amelynek kapcsán a megnagyobbodott, illetve merevvé vált szívizom miatt gyengül a szív teljesítménye.

A szív-ér rendszeri megbetegedések száma egyre nő, a fejlett országokban ma már minden harmadik haláleset vezethető vissza valamilyen keringési vagy szívproblémára. Kardiomiopátia esetén a szív pumpafunkciójának gyengülésének következtében alakulnak ki betegségek. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint sokszor az indokolatlan gyengeség, kimerültség, mellkasi fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet.

A kardiomiopátia miatt gyengül a szív

A kardiomiopátia, azaz angolul cardiomiophatia, röviden CMP, a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyek hátterében magának a szívizomnak a károsodása áll. Attól függően, hogy milyen eredetű ez a károsodás, több típust lehet megkülönböztetni. 

cardiomiophatia, kép 1 egészség
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary
 • A dilatatív, tehát tágulásos kardiomiopátia mögött állhat például alkoholizmus, koszorúér-betegség, szívizomgyulladás, a szívet károsító gyógyszerek és bizonyos százalékban genetikai faktorok is. 
 • A hipertrófiás kardiomiopátia a szövetek megvastagodását jelenti, ami sokszor a sportolói szívhalál mögött álló ok is.
 • Restriktív kardiomiopátiának a kamra tágulékonyságának károsodásával járó betegséget nevezik.
 • Az arritmogén jobb kamrai kardiomiopátia a jobb kamra tágulásával és végül jobb szívfél-elégtelenséggel járó, ritka betegség.
 • Az amyloidosis okozta kardiomiopátiában különleges szerkezetű, fehérjeszerű anyag rakódik le a bal kamra falában, amelynek végső következménye akár a hirtelen szívmegállás is lehet. 
 • Néhány esetben ismeretlen eredetű kardiomiopátiát diagnosztizálnak, ez a diagnózis a gyerekeknél gyakoribb. 

Bármilyen típusról is van szó, közös bennük, hogy a szív egyre kevésbé lesz képes betölteni a funkcióját, sem a vért nem tudja megfelelően pumpálni, sem a normál ritmust nem tudja fenntartani. A következmény éppen ezért lehet szívelégtelenség és szívritmuszavar is, valamint akár a szívbillentyű-problémáknak is lehet ez a forrása. 

A kimerültségre, légszomjra fel kell figyelni

A kardiomiopátiánál előfordulhat, hogy valakinek hosszú ideig egyáltalán nincsenek tünetei, és az is gyakori, hogy csak a kezdeti stádium tünetmentes. Ilyenkor azoknak, akik nagyobb rizikónak vannak kitéve - tehát például cukorbetegek, alkoholbetegek, vagy a családjukban jelen van a szívbetegség - érdemes időnkét kardiológiai kontrollon részt venni.

cardiomiophatia, egészség 2
Fotó: Christine Schneider / Getty Images Hungary

Azoknak pedig, aki az alábbi tüneteket tapasztalják, mindenképpen fontos a kivizsgálás:

 • Nehézlégzés, légszomj, különösen fizikai terhelés során,
 • kimerültség nyilvánvaló ok nélkül,
 • a végtagok, a has és nyaki vénák duzzanata,
 • zavartság, hideg verítékezés,
 • szabálytalan, túl gyors, lassú vagy erős, kimaradó szívverés,
 • mellkasi fájdalom, főként mozgás után. 

A diagnózis felállítása összetett feladat lehet

- Ahhoz, hogy felállítsuk a diagnózist, nagyon alapos anamnézist kell felvennünk, ki kell derítenünk például, volt-e már kardiomiopátia, szívelégtelenség vagy szívinfarktus a családban, valamint fizikai és diagnosztikus teszteket kell végeznünk, mint a mellkasröntgen, a 24 órás Holter-monitorozás vagy a szívultrahang - ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az is előfordulhat, hogy további, speciálisabb vizsgálatokra is szükség lehet, mint például szívkatéterezés, esetleg biopszia, azaz mintavétel a szívizomból. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szívizom megbetegedéséről van szó, dönthetünk a kezelésről, amely épülhet az életmódorvoslásra, gyógyszeres kezelésre és akár a szívritmust szabályozó készülék beültetésére, ritkán szívátültetésre is. A cél mindenképpen az, hogy visszaszorítsuk a tüneteket, csökkentsük a lehetséges szövődmények esélyét, és megelőzzük az állapot romlását.  

Segítenek megelőzni a szívinfarktust: a 10 leghatékonyabb mozgásforma a szív egészségéért

Magas vérnyomással és szívbetegség esetén nem javasoltak a hirtelen megterheléssel járó sportok, sokkal inkább a kevésbé intenzív igénybevétellel járó, illetve egyénileg szabályozható intenzitású mozgásformákat ajánlott végezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük