Gyógyítja az érrendszeri betegségeket a magyar gyógyhely: Mátraderecske mofettája csodát tesz a testtel

Vérnyomásproblémák és érszűkület ellen is javasolt a mátraderecskei mofetta.

Mofetta (5)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország különösen értékes geológiai kincse a mátraderecskei mofetta, amelynek kialakulása a Mátra vulkáni eredetére vezethető vissza, ma pedig a gyógyulást szolgálja.

A mofetta egyfajta gázfeltörést jelent, amelyet egy kihunyt vulkán utótevékenysége okoz. Amennyiben a feltörés száraz, egyszerűen az adott gáz távozik a törésvonalból, amennyiben pedig nedves, szénsavas savanyúvíz ered a nyomán. 

Mátraderecske mofettája

Mátraderecske mofettája az előbbi, száraz gázfeltörések közé tartozik, mintegy ezer méter mélyről tör fel, ezt a páratlan adottságot pedig már 1995 óta ki is használják a gyógyászatban. 1999-ben hivatalosan is gyógygázzá minősítették. A szén-dioxidos szárazfürdő számos betegségre gyógyírt jelent. Míg az erdélyi magas kéntartalmú mofetták a mozgásszervi, reumatikus problémákat orvosolják, Mátraderecske szén-dioxidos mofettája az érrendszerre hat pozitívan.

A gyógygázfürdős kezelést egy speciális medencében, ülő testhelyzetben és biztonsági övvel rögzítve vehetik igénybe az emberek, a gáz pedig a talajszinttől áramlik folyamatosan felfelé. A szén-dioxid bőrön át hatol a szervezetbe, és így fejti ki jótékony, értágító, szíverősítő, vérnyomáscsökkentő hatását.

Érrendszeri betegségeket, érszűkületet is gyógyít

A radonos, szén-dioxidos gyógygázt elsősorban az érrendszeri betegségek, gyulladások, érszűkületek kezelésére javasolják, akár a cukorbetegség szövődményeként fellépő érproblémák, keringési és vérnyomászavarok esetén is hatásos lehet. Ajánlott továbbá többek közt a csontritkulás, a reumatikus betegségek, nőgyógyászati problémák, lassan gyógyuló lábszárfekély, sőt az érrendszert érintő autoimmun betegségek gyógyítására is.

A cikk az ajánló után folytatódik

TB-támogatás is jár rá

Egy szén-dioxidos szárazfürdő-kezelés alapára 1800 forint, ám a gyógygázfürdőkúrából évente kétszer 15, napi egyalkalmas kezelést finanszíroz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK. Ilyen esetben a betegeknek egy kezelés ára 780 forint, közgyógyellátással pedig 600 forint.

A TB-támogatott kezelés igénybevételéhez egy hónapnál nem régebbi laboreredmény, EKG, mellkasröntgen szükséges, az esetleges zárójelentések másolatát is el kell vinni. A kúrát a szakorvos által kiállított vény kezdőnapjától számított 30 napon belül kell megkezdeni, és négy héten belül befejezni. Szükség esetén útiköltség-támogatást is igénybe lehet venni rá, ennek módjáról korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

A mofettás gyógykezelés nem végezhető láz, ittas állapot, akut és fertőző betegségek, valamint menstruáció esetén, de ellenjavallatai közé tartozik többek között a súlyos szívritmuszavar, az angina pectoris, a kezeletlen magasvérnyomás-betegség, a súlyos vérszegénység, a vese- vagy májelégtelenség, a gyulladásos és a daganatos betegségek, emellett az infarktust, a vénaelzáródást, trombózist követően is javasolt három hónapot várni a kezeléssel.

A hatékonyan kezelhető betegségek és az ellenjavallatok listája, valamint a kezelések részletei megtalálhatók a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő honlapján. De bármilyen betegség esetén orvos segíthet eldönteni, hogy alkalmazható-e a gyógykezelés.

Az intézményben egyébként további szolgáltatások is igénybe vehetők, így többféle masszázs, gyógytorna és különböző fizikoterápiás módszerek, de előzetes egyeztetéssel több fontos vizsgálat is elvégezhető helyben, így az EKG vagy a Doppler-vizsgálat.

Gyógyfürdők a szív egészségéért

Magyarország valóságos gyógy- és termálvíz-nagyhatalom, amit érdemes kihasználni a gyógyulás érdekében. A földes-meszes, a szénsavas és a rádiumos alapú vizek a szív- és érrendszeri betegségekben fejthetik ki jótékony hatásukat.

(Képek: Palóc Út Egyesület.)

Ezt is szeretjük