Kinek jár ingyenes gyógyfürdőbelépő? Tb-re igényelhető bizonyos feltételekkel

Sokaknak ingyenesen, illetve jelentős kedvezménnyel jár a gyógyvízterápia vagy a gyógymasszázs.

Gyógyfürdő tb-támogatással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szakorvosi beutaló birtokában évente két fürdőkúra igénybe vehető társadalombiztosítási támogatással egyes mozgásszervi és bőrbetegségekben érintettek számára, a szolgáltatástól függően ingyenesen vagy a fürdő árainál 50-85%-kal olcsóbban. De milyen esetben és ki jogosult a gyógyvízterápiára?

Magyarország rendkívül gazdag gyógyvízben, melyek kémiai összetétele egészen különböző, ezért amellett, hogy belsőleg alkalmazhatók, a balneoterápiás lehetőségek is szerteágazók. Bár a gyógyfürdők belépőjegyárai akár több ezer forintot is kitehetnek, orvosi beutalóval jelentősen csökkenthetők.

Kinek és milyen feltételekkel jár?

A fürdő- és egyéb gyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációt szolgálhatja különféle reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, bőr- és érbetegségek, valamint baleseti sérülés esetén, ezért éppen úgy, ahogy egy gyógyszer esetén, szakorvosi véleményre és receptre, beutalóra van szükség. Ezt kiállíthatja többek közt reumatológus, fizioterápiás, ortopéd vagy mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, illetve bizonyos esetben kardiológus, bőrgyógyász, traumatológus is.

A terápia a járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódik, a kitöltött, papír alapú vény mellett kezelőlap kitöltése is szükséges hozzá, valamint egy, szintén az orvos által megírt nyilatkozat az adott naptári évben igénybe vett gyógyászati ellátások számáról.

Igénybe vehető kezelések és áraik

Az egészségbiztosítással igénybe vehető kezelési lehetőségek körét és a támogatás mértékét az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet tartalmazza.

A jogszabályban felsorolt támogatott ellátások közé tartozik a gyógyvizes gyógymedence, a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna, a komplex fürdőgyógyászati ellátás, továbbá a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás és - kardiológiai betegség esetén - a szén-dioxid gyógygázfürdő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A támogatás mértékét ugyancsak a jogszabály határozza meg. A lista szerint a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás 100%-ban támogatott, míg például országos és körzeti minősítésű fürdőkben a gyógyvizes kádfürdő, a víz alatti csoportos gyógytorna, a komplex fürdőgyógyászati ellátás 85%-ban, a gyógyvizes gyógymedence 50%-ban biztosított. A nem egységes árak miatt az egyes fürdőkben a végösszeg eltérő lehet.

Hova és meddig szól a terápia?

Az elrendelt gyógyászati ellátás az adott megyei vagy fővárosi egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló fürdőhelyre szól. A kezeléseket a beutaló kiállítása utáni 30 napon belül kell megkezdeni, majd az első alkalomtól nyolc héten át érvényes.

Ez az időtartam csak akkor hosszabbítható meg, ha a kúrát indokolt esetben szakítják meg. A terápia után legfeljebb három héttel egy ellenőrző vizsgálaton kell részt venni, így az adott naptári évben még egyszer igénybe vehető a kúra, mely a gyógyászati ellátások köréből legfeljebb négy fajtára, maximum 15-15 alkalomra szól. A kezelést elrendelő orvos javaslata a 15 alkalomtól indokolt esetben eltérhet.

Kivételt képez a fenti számok alól a 18 év alatti csoportos gyógyúszás, mely 26 hétig és 52 alkalommal vehető igénybe, és a szén-dioxid gyógygázfürdő, amit négy hétig lehet kihasználni, 15 kezelés keretében. A biztosított ellátás részleteiről a fürdők saját oldalain, illetve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK honlapján lehet tájékozódni.

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük