Biztos, hogy bejelentett a főnököd? 3 perc alatt megnézheted, biztosított vagy-e

Néhány kattintással ellenőrizhető, biztosított vagy-e az egészségügyben.

Biztosítási jogviszony lekérdezese
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Jogszabály határozza meg azt a 11 jogviszonyt, amikor egy személy automatikusan biztosítottnak számít az egészségügyben, de a lényeg röviden, hogy az illető egy természetes vagy jogi személy, szervezet alkalmazásában álljon rész- vagy teljes munkaidőben.

A biztosítás fennáll a jogviszony megléte alatt, egészen annak megszűnéséig. A törvény szerint akkor, ha a munkaviszony megszűnése előtt közvetlenül vagy maximum 30 napon belül volt a dolgozónak legalább 45 napnyi egybefüggő biztosítása, további 45 napig biztosított. 

Ha ennél kevesebb nap munkaviszonya volt, ezzel egyezik meg a hátralévő biztosított napok száma is. Ez az idényjellegű és alkalmi munkavállalókra nem vonatkozik, nekik csak baleseti egészségügyi szolgáltatás jár automatikusan, és egészségbiztosítási járulékot - 2018-ban 7320 forintot - kell fizetniük.

Bejelentettként is érhet meglepetés

Sajnos előfordul, hogy a munkáltató szándékosan vagy akár önhibáján kívül is adminisztrációs hibát vét, és a munkavállaló már csak az orvosnál szembesül azzal, hogy a rendszer pirosat jelez, és nem számít biztosítottnak, hiába van bejelentett munkaviszonya. Az Ügyfélkapun szerencsére néhány kattintással ellenőrizhető, van-e érvényes biztosítása az adott személynek, így elkerülhetők a kínos pillanatok. Lépésről lépésre mutatjuk meg az ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon.

1-tb-jogviszony

A belépést követően az Ügyintézés fülre kell kattintani, majd az innen nyíló, vízszintes listában a keresd meg a Szolgáltatások címszót. A megjelenő ablakban betűrend szerint listázza ki a lehetőségeket. Itt a T-betűt, majd a TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatásokat kell kiválasztani.

2-tb-jogviszony

Ezután a „Használom a szolgáltatást” lehetőségre kattintva az oldal átirányít a szolgáltatás oldalára. 

3-1-tb-jogviszony

A bal oldali listán kell megkeresni a „Biztosítási jogviszony” opciót, majd egy néhány másodperces betöltési idő után a rendszer szépen kilistázza, hogy mikortól meddig és ki által volt biztosítva a személy. A listában oktatási intézmény és munkáltató egyaránt szerepel, valamint, ha volt ilyen a múltban, az egészségbiztosítási járulék megfizetésével járó biztosítás időszaka is fel van tüntetve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Betegút lekérdezése 

A bal oldali listán még egy fontos funkció is van: a „Betegút lekérdezése” címszó kiválasztásával minden egészségügyi kezelés is megnézhető: ha rákattintasz, TAJ-számot és időintervallumot kér a lekérdezésre, mely maximum tíz évre visszamenőleg történhet.

3-2-tb-jogviszony

Itt nemcsak a biztosítási jogviszony, de minden adat elérhető arról, ami az elmúlt időszakban egészségügyi vonatkozásban történt az emberrel: legyen az akár egy vizsgálat, egy diagnózis, egy elrendelt kezelés vagy egy felírt gyógyszer. 

Így könnyen nyomon követhető, nemcsak a háziorvosnak, de az érintett személynek is, ami vele történik, ezért érdemes rápillantani, ha valaki számára kérdés merül fel az orvosi ellátással kapcsolatban.

Több mint 80 ezer forint jár évente: glutén- és laktózérzékenyek is igényelhetik a támogatást

Sokan nem ismerik a lehetőséget, pedig ezekre a betegségekre is felvehető az adókedvezmény.

Elolvasom
Ezt is szeretjük