Biztos, hogy bejelentett a főnököd? 3 perc alatt megnézheted, biztosított vagy-e
Néhány kattintással ellenőrizhető, biztosított vagy-e az egészségügyben.

laptop-no-otthon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jogszabály határozza meg azt a 11 jogviszonyt, amikor egy személy automatikusan biztosítottnak számít az egészségügyben, de a lényeg röviden, hogy az illető egy természetes vagy jogi személy, szervezet alkalmazásában álljon rész- vagy teljes munkaidőben.

A biztosítás fennáll a jogviszony megléte alatt, egészen annak megszűnéséig. A törvény szerint akkor, ha a munkaviszony megszűnése előtt közvetlenül vagy maximum 30 napon belül volt a dolgozónak legalább 45 napnyi egybefüggő biztosítása, további 45 napig biztosított. 

Ha ennél kevesebb nap munkaviszonya volt, ezzel egyezik meg a hátralévő biztosított napok száma is. Ez az idényjellegű és alkalmi munkavállalókra nem vonatkozik, nekik csak baleseti egészségügyi szolgáltatás jár automatikusan, és egészségbiztosítási járulékot - 2018-ban 7320 forintot - kell fizetniük.

Bejelentettként is érhet meglepetés

Sajnos előfordul, hogy a munkáltató szándékosan vagy akár önhibáján kívül is adminisztrációs hibát vét, és a munkavállaló már csak az orvosnál szembesül azzal, hogy a rendszer pirosat jelez, és nem számít biztosítottnak, hiába van bejelentett munkaviszonya. Az Ügyfélkapun szerencsére néhány kattintással ellenőrizhető, van-e érvényes biztosítása az adott személynek, így elkerülhetők a kínos pillanatok. Lépésről lépésre mutatjuk meg az ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon.

1-tb-jogviszony

A belépést követően az Ügyintézés fülre kell kattintani, majd az innen nyíló, vízszintes listában a keresd meg a Szolgáltatások címszót. A megjelenő ablakban betűrend szerint listázza ki a lehetőségeket. Itt a T-betűt, majd a TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatásokat kell kiválasztani.

2-tb-jogviszony

Ezután a „Használom a szolgáltatást” lehetőségre kattintva az oldal átirányít a szolgáltatás oldalára. 

3-1-tb-jogviszony

A bal oldali listán kell megkeresni a „Biztosítási jogviszony” opciót, majd egy néhány másodperces betöltési idő után a rendszer szépen kilistázza, hogy mikortól meddig és ki által volt biztosítva a személy. A listában oktatási intézmény és munkáltató egyaránt szerepel, valamint, ha volt ilyen a múltban, az egészségbiztosítási járulék megfizetésével járó biztosítás időszaka is fel van tüntetve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Betegút lekérdezése 

A bal oldali listán még egy fontos funkció is van: a „Betegút lekérdezése” címszó kiválasztásával minden egészségügyi kezelés is megnézhető: ha rákattintasz, TAJ-számot és időintervallumot kér a lekérdezésre, mely maximum tíz évre visszamenőleg történhet.

3-2-tb-jogviszony

Itt nemcsak a biztosítási jogviszony, de minden adat elérhető arról, ami az elmúlt időszakban egészségügyi vonatkozásban történt az emberrel: legyen az akár egy vizsgálat, egy diagnózis, egy elrendelt kezelés vagy egy felírt gyógyszer. 

Így könnyen nyomon követhető, nemcsak a háziorvosnak, de az érintett személynek is, ami vele történik, ezért érdemes rápillantani, ha valaki számára kérdés merül fel az orvosi ellátással kapcsolatban.

Ezt is szeretjük