Több mint 80 ezer forint jár évente: glutén- és laktózérzékenyek is igényelhetik a támogatást
Sokan nem ismerik a lehetőséget, pedig ezekre a betegségekre is felvehető az adókedvezmény.

no-laptop-szamol
beauty and style
Top olvasott cikkek

Széles körben ismert a családi adókedvezmény, és azt is sokan tudják, hogy a súlyos fogyatékossággal járó betegségekre igényelhető támogatás, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a törvény mi mindenre terjed ki pontosan.

A fogyatékosságok mellett az adókedvezmény többek között olyan betegségek fennállása esetén is igényelhető, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, az endokrin és az emésztőrendszeri betegségek, így a cöliákia és a laktózérzékenység. De a törvény számos más betegségre is kiterjed.

Az adókedvezmény összege

A támogatás mértéke az aktuális minimálbér 5%-ának felel meg, és az adóköteles jövedelem adójából írják jóvá. Az összeg évente változik. Mivel a minimálbér 2018-ban bruttó 138 000 forint, az adókedvezmény összege havonta bruttó 6 900 forint, ami évente bruttó 82 800 forintot jelent.

Az adókedvezményt a betegség fennállásától lehet igényelni, akár öt évre visszamenőleg is, egészen a gyógyulásig. A benyújtásához külön orvosi igazolás kell, amit az adóhivatal ellenőriz. Van rá lehetőség, hogy a jogosult évközben, a fizetésénél kapja meg a kedvezményt, így a nettó bér növekszik, de akár egy összegben is visszaigényelhető az adóbevallásban.

Az adókedvezmény igénylése

Amennyiben valaki a havi jóváírást választja, a munkahelyén adóelőleg-nyilatkozatot kell kitöltenie, melyet a NAV honlapjáról is le lehet tölteni PDF-dokumentumban Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről címen. Ezt kell kitöltve továbbítani a munkáltatónak.

Az egyösszegű igénylésre az éves adóbevallásban van lehetőség. Ilyenkor nem szükséges csatolni az orvosi igazolást, de feltétlenül érdemes megőrizni, mivel egy esetleges adóellenőrzésnél ezzel igazolható a jogosultság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az adóbevallás saját kitöltése esetén itt azt a részt keresd, ami az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények részletezéséről szól. Itt található A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sora, melybe az évre vonatkozó összeget írd be. Visszamenőleges igénylésnél önellenőrzésre vonatkozó nyomtatványt kell kitölteni, ilyenkor viszont mindig az adott év kedvezményével számolj.

Fontos tudnivaló, hogy a kedvezmény csak a saját betegségre vehető fel, beteg gyermek vagy gondozott családtag után nem jár. Több, egyszerre fennálló betegség esetén is csak egyre igényelhető, de a családi adókedvezmény nem zárja ki, mellette ez az összeg is megillet. A kedvezmény a személyi jövedelemadóra vonatkozik, így a nyugdíj, KATA-s egyéni vállalkozás vagy gyes mellett sajnos nem vehető igénybe.

Ezt is szeretjük