Több százezer forint jár az államtól, ha így gyűjtöd a pénzt: lakástakarékok körképe

Megmutatjuk, melyik szolgáltató milyen feltételeket ajánl.

bank-szerzodes-szakember

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásvásárlás komoly átgondolást igényel. Mivel az ingatlanárak az egekben vannak, egy ház  több tíz millió forintba kerül, így nemhogy az összeghez, de még a 20% önerő előteremtéséhez is jócskán szükséges az előzetes megtakarítás.

Arról korábban írtunk már, hogy egy felmérés szerint az ingatlanárak ugrásszerű növekedése miatt Budapesten 12, országosan pedig csaknem 8 évnyi átlagjövedelem lenne szükséges egy közepes méretű lakás megvásárlásához. A takarékoskodásra ugyan számos opció létezik, ám olyat érdemes választani, amivel az összeg kamatozik is.

Jövedelmező lakástakarékok

Mivel a bankok saját megtakarítási számlái csupán 1-2%-os kamattal gazdagítanak, lakásvásárlási cél esetén sokkal jövedelmezőbb kimondottan lakástakarékokban gyűjteni a pénzt. Bár szoros a verseny a szolgáltatók között, még mindig akadnak különbségek, amit jó időben áttekinteni. 

Mindegyik lakástakarékra igaz, hogy a befizetés havi fix összegben, minimum négy éven át történik, és akár több számla is nyitható, ami a végösszeget, a kamatot, a támogatást és a felvehető hitel összegét is befolyásolja. Az összeget a megszabott idő után lehet csak felvenni, ellenkező esetben a kamatokat és a támogatást is bukja az ember. 

A megfelelő konstrukciókkal és a támogatásokkal viszont akár évekkel korábban visszafizethetővé válhat egy lakáshitel. Az összehasonlításnál az egyes ajánlatoktól függően 46-50 hónapon át havonta 20 ezer forinttal kalkuláltunk, ami nem sok, de a különbségeket képes megmutatni. Minden szolgáltató oldalán található saját kalkulátor, ezért érdemes az ideális futamidőt és összeget kiválasztani.

A számlanyitás és számlavezetés

Fontos szempont lehet az, hogy mennyi induló tőke szükséges a számla megnyitásához. Ez a havi 20 ezres limitnél egyszeri 20-30 ezer forint között mozog. Az OTP Start 4 U és az EgyOtthon 0159 Erste Lakástakaréknál 28 ezer forintot, az Otthon 4 Aegon Lakástakaréknál 26 ezret, míg az Otthontervező - A20 Fundamenta Lakáskasszánál 32 ezret kell letenni a nyitáshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A számlavezetés is pénzbe kerül, itt azonban nincs különbség a szolgáltatók között: az adott feltételek esetén mindegyik lakástakaréknál 150 forint havi számlavezetési díjjal kell számolni. Az OTP-nél és az Aegonnál a fix futamidő 46 hónap, az Ersténél 48, míg a Fundamentánál 50.

Kamat összege

A befizetett összegre a betéti kamat az OTP lakástakarékjában 2348 forint, az Aegonnál 2388, az Ersténél 2496, a Fundamentánál pedig 2770 forint lenne. A befizetett összegek az adott szolgáltató futamidejétől függenek, míg az OTP-nél és az Aegonnál 46 hónap alatt ez 920 ezer forint, az Ersténél 48 hónap alatt 960 ezer, a Fundamentánál pedig 50 hónap alatt 1 millió forint tehető félre.

Állami támogatás

Természetesen az egyik legfontosabb szempont a lakástakarék kiválasztása során, hogy az adott szolgáltatás végén mennyi állami támogatás jár a félretett pénz mellé. Az összeg többségében évi 30%-ot jelent, a különbségeket így ugyancsak főleg a havi futamidő határozza meg. Az OTP-nél és az Aegonnál 276 ezer forint, az Ersténél 288 ezer forint, míg a Fundamentánál 300 ezer forint támogatás is kapható erre az alapösszegre, ami nagyobb megtakarítás esetén akár milliós tétel is lehet.

Spórolás otthon

Akár lakásvásárlásra, akár felújításra gyűjt valaki, minden forintnak helye van a kasszában. Néhány egyszerű tippel biztosan nem fog eltűnni a pénz észrevétlenül.

Ezt is szeretjük