Kinek jár a gyógyszertámogatás? Utánajártunk, hogyan igényelhető a közgyógyellátás

Utánanéztünk, ki és hol igényelhet közgyógyellátást.

Közgyógyellátás igénylése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres gyógyszerszedés jelentős anyagi teherrel jár az ember számára, nagyon nem mindegy tehát, hogy valaki igényeli-e a jogosan járó támogatásokat, vagy saját zsebből fedezi a költségeket. Néha jobb egy picit utánajárni a dolgoknak.

Sokan nem is tudnak róla, hogy nekik is jár egy-egy juttatás, ami segítséget jelenthetne számukra az egészségügyi problémák esetén. Számos esetben jár például a különböző betegségek esetén járó adókedvezmény, amely éves szinten 89 ezer forintot jelent, de egyes esetekben a közgyógyellátásnak is érdemes utánajárni.

Kinek igényelhető a közgyógyellátás?

A közgyógyellátás keretében járó anyagi támogatás gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök vásárlására, gyógykezelésekre fordítható. A juttatás három jogcímen igényelhető: alanyi, normatív és méltányossági jogcímen. 

Az alanyi jogcímen járó juttatás független a beteg jövedelmi helyzetétől és a kezelés költségétől. Igénybe vehető többek között olyan egészségkárosodást szenvedett betegek számára, akik rendszeres szociális támogatásban, rokkantsági ellátásban vagy például átmeneti gondozásban részesülnek.

A normatív jogcímen igényelt juttatás már a havi jövedelemtől és a költségek mértékétől is függ. Pontosabban annak jár, aki szociálisan rászorult.

Ezt a jogszabályok úgy határozzák meg, hogy az a beteg veheti igénybe, aki egyrészt havonta az öregségi nyugdíjminimum 10%-át - 2850 forintot - gyógyszerre költi, másrészt a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a teljes összeget, 28 500 forintot. Egyszemélyes háztartásban ez az összeg a nyugdíjminimum 150%-a, 42 780 forint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt a két formát a járási hivatal intézi, az orvos javaslata és igénylése alapján, ahol közgyógyellátási igazolványt állítanak ki. A jogosultság alanyi jogcím esetén két évre, normatív esetben egy évre szól. 

Havi 12 ezer forint a maximum

A gyógyszerkeret mértéke maximum 12 ezer forint havonta. Az első 6 ezer forintig elegendő a háziorvos igazolása, fölötte szakorvosé kell. Amennyiben a havi kiadás nem haladja meg az ezer forintot, éves ciklusban jár a támogatás, mely egy évre 6 ezer forint. Előbbi az egyéni, utóbbi az eseti gyógyszerkeret. 

Az egyéni gyógyszerkeret három hónapra osztva, egyenlő részletekben nyílik meg felhasználásra, és egy éven belül a hónapok között tovább is vihető a megmaradt összeg. Nemcsak gyógyszerre, de gyógyászati ellátásra, segédeszközre, rehabilitációhoz szükséges kezelésre is igénybe vehető.

Amennyiben az állapot romlik, vagy a gyógyszerkiadás havonta több mint ezer forinttal nő, felül lehet vizsgáltatni a korábban megállapított egyéni gyógyszerkeretet, ezt az igényt azonban a betegnek kell benyújtania, nem jár automatikusan.

A harmadik jogcímforma a méltányossági közgyógyellátás, melyet nem a járási hivatalnál, hanem a települési jegyzőnél lehet intézni, ő állapítja meg a mértékét is a jogosultság, a jövedelem és a költségek alapján.

Hogyan igényelhető?

Az alanyi és normatív közgyógyellátás iránti kérelmet a háziorvosi vagy szakorvosi igazolással lehet benyújtani a lakcím szerinti járási hivatalnál. A kérelem elbírálásakor megállapítják a jogosultságot, annak kezdő időpontját és a gyógyszerkeret mértékét. 

Az igazolványt postai úton vagy személyes átvétellel is lehet kérni. Előbbi esetben a jogosultság kezdő időpontjáig meg kell érkeznie a megjelölt címre. Utóbbi esetben személyesen vagy meghatalmazott útján a megyeszékhelyeken működő járási hivatalnál vagy Pest megye és Budapest esetén Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi hivatalánál vehető át.

Gyógyfürdőbelépő tb-támogatással

Többféle egészségügyi problémán segítenek a gyógyvizes terápiák, amelyekre orvosi beutaló birtokában jelentős támogatás igényelhető.

Kinek jár ingyenes gyógyfürdőbelépő? Tb-re igényelhető bizonyos feltételekkel

Sokaknak ingyenesen, illetve jelentős kedvezménnyel jár a gyógyvízterápia vagy a gyógymasszázs.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük