Mi ingyenes a fogászaton? Életkortól is függ a tb-támogatott kezelések köre
A fogászati ellátás egy része ingyenes, de tudni kell, mi tartozik bele, és ki veheti igénybe.

fogorvos-fogaszat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha sokan járnak a magánfinanszírozott fogászatokba, ez végeredményben rendkívül költséges lehet, amit nem mindig engedhet meg magának az ember. Ezért jó tisztában lenni azzal, hogy pontosan mely kezelések vehetők igénybe társadalombiztosítási támogatással.

A NEAK által támogatott, térítésmentes kezelések köre azonban nemcsak a szakorvosi beutaló függvénye lehet, de akár az életkortól is függhet. 

Fogászati ellátás szabályai

A fogorvosi ellátás alapszabálya, hogy az embert a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti körzeti fogászaton kötelesek ellátni. A térítésmentes szolgáltatások azonban máshol is igénybe vehetők, ha más körzet fogorvosa elvállalja az ellátást, ebben az esetben pedig ugyanúgy ingyenesen biztosított a kezelés.

A fogorvosi ellátás a TAJ-kártya és a személyi igazolvány előzetes bemutatásával vehető igénybe. Míg az alapellátáshoz nem szükséges a beutaló, a szakellátásra - így szájsebészet, fogszabályozás, fogágybetegségek kezelése, gyermekszakellátás, fogászati röntgen esetén - beutalóval kell érkezni.

Támogatott fogászati ellátások

A társadalombiztosító által életkortól függetlenül támogatott a sürgősségi ellátás, az évente egyszeri szűrővizsgálat, szakorvosi beutalóval pedig a góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek kezelése is. Szintén közfinanszírozottak a fogsebészeti ellátás, a fogkőeltávolítás, az ínyelváltozások kezelése és egyes fogmegtartó kezelések.

Utóbbiba beletartozik évente egyszer foganként egy gyökértömés, foganként és fogfelszínenként tömőanyagtól függetlenül az amalgám és esztétikus fogtömés, melyre egyéves garancia áll fenn, illetve ellátási esetenként a gyökérkezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az életkortól függően a teljes körű fogászati alap- és szakellátás is ingyenes lehet, azonban a fogtechnikai költségeket, így a fogpótlást vagy a fogtechnikus munkáját továbbra is a páciensnek kell fizetnie.

Ebbe a körbe tartoznak a 18 éves kor alattiak, a 18 éves kor fölöttiek a nappali tagozatos középiskolai, szakképző iskolai tanulmányaik ideje alatt, a várandósok a terhesség megállapításától kezdve a szülést követő 90 napig, valamint a 62 éves kor felettiek.

Fogszabályozás, fogpótlás szabályai

A fogszabályozásnál 18 év alatt részleges térítésre van lehetőség: a térítésmentes fogorvosi munka mellett némi támogatás jár a fogszabályozó készülékre is.

A fogak rágóképességének helyreállítására irányuló fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentes 18 év alatt, középiskola alatt, várandósság idején és 62 év fölött, továbbá megváltozott munkaképességűek, közgyógyellátásban részesülők számára, valamint üzemi baleset vagy súlyos betegség miatt kialakult problémával a segédeszközhöz némi ártámogatás is jár.

18 és 62 év között ingyenes fogorvosi munka nem, csak bizonyos támogatás jár a pótlóeszköz megvásárlásához a közfinanszírozott ellátásban. A fogászati ellátások részleteiről bővebben a NEAK oldalán lehet tájékozódni.

Sztárok rossz fogakkal

Bizony-bizony, a csillogó hollywoodi sztárok sem kivételek, ők sem tökéletes fogsorral születtek. De a fogorvosoknak hála ma már bátran mosolyoghatnak a kamerák előtt.

Ezt is szeretjük