Könnyen fizetőssé válhat a körzeti fogorvos: van egy szabály, amit ismerni kell

Nagy a kavarodás azzal kapcsolatban, mi ingyenes, és mi nem az.

Fogorvos ingyenes
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogászati ellátások egy részét a társadalombiztosítás is támogatja, melynek keretében az ingyenes szolgáltatások annál a fogorvosnál vehetők igénybe, mely a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint területi ellátási kötelezettséggel rendelkezik.

Számos tévhit kering azonban a köztudatban mindezzel kapcsolatban, legyen szó a fehér tömés ingyenességéről, a fogorvosok közötti átjelentkezésekről, vagy épp arról, köthető-e az ingyenesség a szűrővizsgálatokon való részvételhez. Ezekre a kérdésekre igyekszünk most választ adni.

A szűrővizsgálat elmulasztása költségekkel járhat

Kevesen tudnak arról, hogy a jogszabály a térítésmentes ellátásra való jogosultságot a szűrővizsgálatokon való részvételhez kötheti, aminek célja, hogy egészségtudatosságra ösztönözze a biztosítottakat. Ha valaki ezt elmulasztja, az ellátások igénybevételét részleges térítési díjhoz lehet kötni.

Mindezek ellenére azonban - bár vannak fogorvosok, akik felhívják erre a figyelmet - a legtöbb rendelőben ezt nem veszik igazán figyelembe. Mindenesetre nem árt előre, még a kezelés megkezdése előtt tisztázni a költségeket és az ingyenesség kérdéskörét az esetleges félreértések elkerülése érdekében.

Kinek térítésmentes a fogorvos?

A fogorvosi ellátás ingyenes igénybevételéhez személyazonosító igazolványra, TAJ-kártyára, illetve érvényes biztosítotti jogviszonyra van szükség. A fogorvos az ellátás megkezdése előtt ellenőrzi is, hogy a páciens szerepel-e az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásában, illetve a jogviszonyára vonatkozóan is lát információkat, zöld, sárga vagy piros jelzést.

A zöld az optimális eset, sárga jelzés esetén - ha valaki megállapodás alapján jogosult egészségügyi ellátásra - a sürgősségi ellátás vehető igénybe, piros jelzés esetén viszont az ellátás nem támogatott. Az orvos csupán erre hivatkozva nem utasíthatja vissza az ellátást, viszont a jogviszonyt tisztázni kell a kormányhivatal felkeresésével.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mi az, ami ingyenes?

Az ingyenesség nem vonatkozik mindenfajta ellátásra, emellett vannak olyanok is, amelyek életkorhoz kötöttek. Életkortól függetlenül térítésmentesen jár a sürgősségi ellátás, a szűrővizsgálat - 18 éves kor felett évente egyszer -, a góckutatás, a fogmegtartó kezelés, a fogsebészeti ellátás, a fogkőeltávolítás, az ínyelváltozások, illetve a más alapbetegséghez köthető fog- és szájbetegségek kezelése.

18 éves korig a teljes körű fogászati alap- és szakellátás térítésmentes a fogtechnikai költségeket leszámítva, és ugyanez igaz a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, 62 éves életkor felett, valamint kismamáknak is a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig.

Az íny visszahúzódása és sorvadása komoly következményekhez, fogvesztéshez is vezethet. Nézd meg képeken a jeleit!

Képeken az ínysorvadás fázisai: nézd meg a fotót, és ha ezt látod, menj orvoshoz!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fehér tömésért fizetni kell?

Néhány dolgot fontos megemlíteni, nehogy váratlan meglepetés érjen a rendelőben, ezek közé tartozik például, hogy a fogmegtartó kezelések közül a fogtömés foganként és fogfelszínenként, a gyökértömés foganként évente egyszer térítésmentes. A fogorvosnak azonban  fogtömés és gyökértömés esetén is egyéves jótállást kell vállalnia.

A fehér, esztétikus tömés éppúgy ingyenes, mint az amalgám, azonban a fogorvos saját maga is megítélheti, hogy a tömés melyik típusát választja. Számos fogorvosnál az esztétikus tömésért fizetnie kell a betegnek, aminek oka részben az is, hogy az OEP általi finanszírozásból nehezebben gazdálkodható ki minőségi tömőanyag a rágófogakba. További információt ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük