Vérrögök miatt keletkezik a legtöbb infarktus: hogy előzhető meg a kialakulásuk?

A szívinfarktus kezelése az életveszély elhárítása után még nem ér véget, hiszen nagy figyelmet kell fordítani az újabb infarktus megelőzésére.

Szívinfarktus kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az artériás trombózisok közül a szívinfarktus igen előkelő helyen szerepel a gyakoriságot illetően. Bár a megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a prevenció érdekében, ám van, hogy gyógyszeres kiegészítésre szorul a beteg - főleg akkor, ha már átesett korábban szívinfarktuson.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, hogyan lehet megelőzni az ismételt kialakulását.

A szívinfarktus oka - veszélyes vérrögök az artériában

Vérrögök mind a vénás, mind az artériás erekben kialakulhatnak, ám közös bennük, hogy életveszélyes állapotot generálhatnak - így bárhol is lép fel trombózis, nagyon fontos a gyors és hatékony gyógyítás elkezdése, ez az úgynevezett therápiás ablakidő: ez szívinfarktus esetén hat, míg stroke esetén két óra. Ezután már visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Ekkor történik meg a probléma kezelésének első része, az életveszély elhárítása. Ez a szívinfarktus súlyosságától függően állhat koszorúér-tágító gyógyszer adásából, a thrombus feloldásából, műtéti-katéteres beavatkozásból, ballonpumpa-/pacemakerhasználatból stb.

A szívinfarktus leggyakrabban úgy keletkezik, hogy a vérlemezkék összecsapódnak, és emiatt vérrög keletkezik, ami elzárja a véráramlás útját. Szívinfarktus esetén a szívet ellátó koszorúerek érintettek. A thrombus ott alakul ki, ahol valamilyen oknál fogva károsodik az ér belső, endothel része - ez általában érelmeszesedés következménye, mivel ekkor a keletkező plakkok miatt szűkül az adott ér keresztmetszete, így a vér keringési sebessége megnő, azaz nő a nyomás. 

Rizikófaktorok

  • Dohányzás.
  • Magas koleszterinszint.
  • Túlsúly.
  • Magas vérnyomás.
  • Cukorbetegség.
  • Stressz.
  • Bizonyos állapotok, mint a magas homocisztein- vagy fibrinogénszint.

Életmódváltás

A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése, a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás, valamint a helyes stresszkezelés elsajátítása sokat javít a beteg állapotán, ezért nagyon fontos az életmódváltás. Többek között a Lifestyle Heart Trial meggyőző bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy intenzív életmód-változtatás képes az érelmeszesedést visszafordítani.

Gyógyszeres kezelés

Szívinfarktus után olyan gyógyszeres terápiára van szüksége a betegnek, mellyel egyrészt sikeresen javítható az infarktust kiváltó alapbetegség, másrészt, mellyel megelőzhető a vérlemezkék összecsapódása. Ez utóbbi céljából sokan alacsony dózisú aszpirint szednek, viszont ekkor számolni kell az esetleges mellékhatásokkal, valamint a sokakat érintő aszpirinrezisztenciával, ekkor a szer hatástalan, vagy csak kis mértékben hatásos. Szerencsére ma már igen hatékony készítmények vannak forgalomban, mellyel igen eredményesen lehet befolyásolni a vérlemezkék összecsapódását, ám hogy pontosan kinek mely gyógyszer a legmegfelelőbb, azt előzetes állapotfelméréssel, bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal az addigi kórtörténet birtokában lehet csak meghatározni, ugyanis a kezelés minden esetben személyre szabott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes azonban különbséget kell tenni elsődleges és másodlagos prevenció között: elsődleges a prevenció akkor, ha azt szeretnénk, hogy a kérdéses esemény ne következzen be, vagy később, míg másodlagos a prevenció akkor, ha egy „esemény” már lezajlott, és meg szeretnénk előzni a következő kialakulását. A két prevenciótípus között különbségek vannak az alkalmazható gyógyszerekben.

10 jógapóz, ami csodát tesz a szervezettel: a szívbetegség megelőzésében is segítenek

A jógagyakorlatok képesek a stressz-szint csökkentésére, a vérnyomás normalizálására, a vérkeringés serkentésére és az erek védelmére is, ám néhány apró szabályra oda kell figyelni a gyakorlatok kivitelezése közben.

10 jógapóz, ami csodát tesz a szervezettel: a szívbetegség megelőzésében is segítenek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük