Vérrögök miatt keletkezik a legtöbb infarktus: hogy előzhető meg a kialakulásuk?
A szívinfarktus kezelése az életveszély elhárítása után még nem ér véget, hiszen nagy figyelmet kell fordítani az újabb infarktus megelőzésére.

szívinfarktus nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az artériás trombózisok közül a szívinfarktus igen előkelő helyen szerepel a gyakoriságot illetően. Bár a megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a prevenció érdekében, ám van, hogy gyógyszeres kiegészítésre szorul a beteg - főleg akkor, ha már átesett korábban szívinfarktuson.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, hogyan lehet megelőzni az ismételt kialakulását.

A szívinfarktus oka - veszélyes vérrögök az artériában

Vérrögök mind a vénás, mind az artériás erekben kialakulhatnak, ám közös bennük, hogy életveszélyes állapotot generálhatnak - így bárhol is lép fel trombózis, nagyon fontos a gyors és hatékony gyógyítás elkezdése, ez az úgynevezett therápiás ablakidő: ez szívinfarktus esetén hat, míg stroke esetén két óra. Ezután már visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Ekkor történik meg a probléma kezelésének első része, az életveszély elhárítása. Ez a szívinfarktus súlyosságától függően állhat koszorúér-tágító gyógyszer adásából, a thrombus feloldásából, műtéti-katéteres beavatkozásból, ballonpumpa-/pacemakerhasználatból stb.

A szívinfarktus leggyakrabban úgy keletkezik, hogy a vérlemezkék összecsapódnak, és emiatt vérrög keletkezik, ami elzárja a véráramlás útját. Szívinfarktus esetén a szívet ellátó koszorúerek érintettek. A thrombus ott alakul ki, ahol valamilyen oknál fogva károsodik az ér belső, endothel része - ez általában érelmeszesedés következménye, mivel ekkor a keletkező plakkok miatt szűkül az adott ér keresztmetszete, így a vér keringési sebessége megnő, azaz nő a nyomás. 

Rizikófaktorok

  • Dohányzás.
  • Magas koleszterinszint.
  • Túlsúly.
  • Magas vérnyomás.
  • Cukorbetegség.
  • Stressz.
  • Bizonyos állapotok, mint a magas homocisztein- vagy fibrinogénszint.

Életmódváltás

A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése, a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás, valamint a helyes stresszkezelés elsajátítása sokat javít a beteg állapotán, ezért nagyon fontos az életmódváltás. Többek között a Lifestyle Heart Trial meggyőző bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy intenzív életmód-változtatás képes az érelmeszesedést visszafordítani.

Gyógyszeres kezelés

Szívinfarktus után olyan gyógyszeres terápiára van szüksége a betegnek, mellyel egyrészt sikeresen javítható az infarktust kiváltó alapbetegség, másrészt, mellyel megelőzhető a vérlemezkék összecsapódása. Ez utóbbi céljából sokan alacsony dózisú aszpirint szednek, viszont ekkor számolni kell az esetleges mellékhatásokkal, valamint a sokakat érintő aszpirinrezisztenciával, ekkor a szer hatástalan, vagy csak kis mértékben hatásos. Szerencsére ma már igen hatékony készítmények vannak forgalomban, mellyel igen eredményesen lehet befolyásolni a vérlemezkék összecsapódását, ám hogy pontosan kinek mely gyógyszer a legmegfelelőbb, azt előzetes állapotfelméréssel, bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal az addigi kórtörténet birtokában lehet csak meghatározni, ugyanis a kezelés minden esetben személyre szabott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes azonban különbséget kell tenni elsődleges és másodlagos prevenció között: elsődleges a prevenció akkor, ha azt szeretnénk, hogy a kérdéses esemény ne következzen be, vagy később, míg másodlagos a prevenció akkor, ha egy „esemény” már lezajlott, és meg szeretnénk előzni a következő kialakulását. A két prevenciótípus között különbségek vannak az alkalmazható gyógyszerekben.

10 jógapóz, ami csodát tesz a szervezettel: a szívbetegség megelőzésében is segítenek

A jógagyakorlatok képesek a stressz-szint csökkentésére, a vérnyomás normalizálására, a vérkeringés serkentésére és az erek védelmére is, ám néhány apró szabályra oda kell figyelni a gyakorlatok kivitelezése közben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük