A szénhidrátszegény diéta szívritmuszavart, de akár stroke-ot is okozhat: a kardiológus figyelmeztet
A divatdiéták eredménye ritkán tartós, hosszútávon ráadásul az egészséget is veszélyeztetik.

szenhidrat nelkul 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugyan a fogyni vágyók első számú ellensége a szénhidrát, most kiderült: az sem jó, ha ennek megvonásával túlzásba esnek. A ma legdivatosabb diéták is ezen alapulnak, viszont komoly veszélyt jelenthetnek a szívnek. 

A legfrissebb kutatások szerint a radikális megvonás jelentősen növeli ugyanis a leggyakoribb szívritmuszavar kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága az új eredmény kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy tartózkodjon minden diétázó a szélsőségektől.

A szénhidrátszegény diéta veszélyei 

A diéták tárháza ma már kimeríthetetlen, de a legújabbak, mint a keto, paleo, Atkins, leginkább a szénhidrátmegvonáson alapulnak. Hosszútávon viszont a szénhidrát tartós hiánya komoly veszélyt jelenthet a szívre. 

Egy friss kutatás szerint, amit dr. Xiaodong Zhuang, a kínai Sun Yat-Sen Egyetem Guangzhou Intézményének kardiológusa az American College of Cardiology kongresszuson nyilvánosságra hozta, hogy azoknál, akiknél a napi kalóriabevitel rendszeresen kevesebb mint 45%-a áll szénhidrátból, 18%-kal nagyobb az esély, hogy pitvarfibrilláció alakuljon ki, mint azoknál, akiknél ez az arány 45-52% között van. 

Azt már korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ezt a rizikót nem befolyásolja az sem, hogy milyen fehérjével vagy zsírral pótolták a szénhidrátot. Mindenesetre az biztos: kerülni kell a szélsőségeket, nemcsak a túlzott fogyasztás, de a drasztikus megvonás sem tesz jót a szervezetnek. 

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar. A szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból eredő, kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Mivel a szív nem szivattyúz megfelelően, a vérben vérrögök képződnek. Ha egy vérrög felszabadul, az elérheti az agyat, és stroke-ot okozhat. 

A nem vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés, vagyis stroke, ami a legsúlyosabb szövődmény. A stroke a szívből kiinduló vérrög, embólia következtében alakulhat ki, mely elsősorban a bal pitvarban és a pitvari fülcsében keletkezhet. 

A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. Bár a jelenlegi vizsgálat nem mutatott közvetlen ok-okozati kapcsolatot a diéta és a betegség kialakulása között, azt megmutatta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend negatív következményekkel járhat. 

Kerülni kell a szélsőséges diétákat

- A gyors fogyás felgyorsítja a folyadékvesztést, és a dehidratáció okozhat a szívben zavart: a víz- és elektrolit-háztartás rendellenessége befolyásolhatja a szívritmust - mondja dr. Gellér László egyetemi tanár, tanszékvezető helyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. 

A társaság nevében hívja fel a figyelmet arra, hogy bármennyire is szeretnénk a gyors eredményeket, szívünk védelmében óvakodjunk a szélsőséges fogyókúráktól. A mostani vizsgálat megállapította azt is, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők általában kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztanak - ezek gyulladáscsökkentő hatásúak lennének -, ami szintén növeli a pitvarfibrilláció kockázatát. 

- Nyilván senkit sem arra biztatunk, hogy féktelenül egyen kenyeret, tésztát és süteményeket, de fontos megtalálni az egészséges határt. Ügyelni kell a kiegyensúlyozott étrendre, még akkor is, ha gyorsan szeretnénk visszanyerni korábbi alakunkat - teszi hozzá Gellér László.

Hasi hízást okozó ételek

Vannak bizonyos ételek, melyek kifejezetten hozzájárulnak a hasi hízáshoz, mert raktározásra sarkallják a szervezetet. Ezek kerülése és a mozgásban gazdag életmód segíthet gyorsan megszabadulni a kiálló hastól. A kutatók a szívbarát diétát is előszeretettel ajánlják a viszcerális zsír ellen. Mutatjuk, melyek azok az ételek, melyeket mindenképpen mellőznöd kell az étrendedből, ha lapos hasra vágysz.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük