A kiegyensúlyozott étrend alapeleme a megfelelő rostbevitel, amely segíti az emésztési folyamatokat, hozzájárul a bélflóra egészségéhez, és egyes betegségek kockázatát is csökkenti.
Az élelmi rostok csaknem változatlan formában haladnak át a tápcsatornán, ezáltal táplálják a bélbaktériumokat, elmulasztják a székrekedést, ráadásul a vércukorszint ingadozása nélkül telítenek el, így elkerülve a cukorbetegséget megelőző inzulinrezisztenciát. A rostban gazdag étrend a kutatások szerint ráadásul a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
Rostban gazdag ételek
Az ajánlott rostbevitel naponta nők számára 25 gramm, férfiaknak 38 gramm, amely a változatos, jól megválasztott fogásokból álló étrenddel fedezhető. Néhány egészséges ételnek különösen fontos helye van a napi étkezésben.

A hajdina 100 grammonként 25,7 gramm rostot tartalmaz, ezért akár
zöldséges saláták dúsítására is alkalmas. A padlizsán és a cukkini tovább növeli vitamin- és rosttartalmát is.
Fotó: Ács Bori / Sóbors

A csicsóka 100 grammonként 3,1 gramm élelmi rostot tartalmaz: a rostok közül az inulin egyik legjobb forrásának számít, mely hatékonyan táplálja a bélbaktériumokat, és a vércukorszintre is jó hatással van.
Krémlevesnek is isteni, de
sok a lehetőség az elkészítésében!
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary

A lencse fontos forrása a rostnak, főzve 100 grammban 7,9 grammot tartalmaz, de van benne fehérje, kalcium, magnézium is.
Sokféleképp elkészíthető, remek választás ebédre az
ízletes harira is, amelynek rosttartalmát tovább növeli a csicseriborsó és a zeller.
Fotó: Dzevoniia / Getty Images Hungary

A sárgaborsó 100 grammonként 8,3 gramm rostot tartalmaz, emellett gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, sőt remek növényifehérje- és B-vitamin-forrás. Az indiai fűszeres
sárgaborsó-dahl izgalmasabb a sima főzeléknél.
Fotó: Ács Bori / Sóbors

A brokkoli is gazdag káliumban, K-vitaminban, és 100 grammonként 2,6 gramm élelmi rostot tartalmaz.
Serpenyőben pirítva ropogós marad, dióval megszórva pedig még több lesz a rosttartalma.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

A zöldbab 2,7 gramm rostot tartalmaz 100 grammonként, de jó forrása a káliumnak, a K- és B-vitaminoknak is. Zöldfűszerekkel,
spárgához hasonlóan sütve ízletes és könnyű fogás, mely vacsorára is fogyasztható.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

A búzakorpa rendkívül magas rosttartalommal bír, 100 grammonként 50 grammot tartalmaz, ezért dúsíthatod vele a
zabkását is. Az étel így hozzájárul a kálium, a magnézium és a szelén pótlásához is.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

A gesztenye gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, és 8,1 gramm rostot is tartalmaz 100 grammonként, ezért hűvösebb időben az egészség érdekében is jó választás egy nagy adag
sült gesztenye.
Fotó: nino-p / Getty Images Hungary

A bogyós gyümölcsök is jó forrásai nemcsak a vitaminoknak, de a rostoknak is: a málna 6,5, a ribizli 4,3, a fekete áfonya 2,4 grammot tartalmaz 100 grammonként. Akár fagyasztott gyümölcsökkel is feldobhatod a gyors,
cukor- és tejmentes házi pudingot!
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

Az olajos magvak közül a mandula 12,5, a pisztácia 9,9, dió 6,7, a brazil dió 7,5 gramm rostot tartalmaz 100 grammonként, de szelénben, magnéziumban, mangánban is gazdagok. Készíts belőlük saját,
házi diákcsemegét, olcsóbban jössz ki a boltinál!
Fotó: juliedeshaies / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)