Ezt az 5 ételt fogyaszd reggelire - Csökkentik a szívroham és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát
A megfelelő táplálkozással sokat tehetsz szíved egészségéért.
Magyarországon évente körülbelül 15 ezer beteget kezelnek infarktus tüneteivel, amiből mintegy 6 ezer eset halálos kimenetelű.
Ám a baj megfelelő életmóddal és táplálkozással megelőzhető.
Ez az öt étel csökkentheti a szívroham és szívkoszorúér-betegségek kockázatát
A szívbetegség az egyik vezető halálozási ok nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban is. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslései szerint minden harmincnegyedik másodpercben eletét veszti valaki miatta. Ám egyes élelmiszerek fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Ilyen a zabpehely, amely béta-glükán tartalma miatt nemcsak a jóllakottság érzését tartja fenn hosszan, de a szívroham és szívkoszorúér-betegségek kockázatát is csökkenti. Emellett jótékony hatással lehet az inzulinrezisztenciára, a magas vérnyomásra és a koleszterinre is.
Hasonlóan kedvező hatással van a szervezetre a szója. A vegetáriánus ételek egyik legnépszerűbb húspótlója olyan vegyületekben gazdag (egyes izoflavonok és fitonutriensek), amelyek jótékonyan hatnak a szívre. A benne található úgynevezett genisztein pedig csökkenti az ischaemiás stroke kialakulásának kockázatát, valamint segíti a stroke következtében károsodott idegek regenerációját.
A paradicsom nemcsak a legjobb alapanyaga a salátáknak és szendvicseknek, hanem számos jótékony hatással is bír. A benne lévő vörös színanyag a likopin nevű karotinoidból származik, amelyet a férfiaknál a prosztata egészségével hoznak összefüggésbe. Ez A-, C- és E-vitaminnal ötvözve segíthet csökkenteni a rossz LDL-koleszterin oxidációját, amely az erek és érfalak elmeszesedését okozza.
A szívbetegségek megelőzésében a natúr, zsírmentes joghurt is számos tulajdonságával vehet részt. A benne található tápanyagok szabályozzák a vérnyomást és enyhítik a szívre nehezedő stresszt. Káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyek szintén erősítik a szívet.
Az olyan zöldek pedig, mint a rukkola, spenót és kelkáposzta összefüggésbe hozható az elhízás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésével. A bennük lévő rost és antioxidáns számos betegség kialakulását előzheti meg. Nitráttartalmukkal pedig védik a szívet a káros hatások ellen.
Olvass tovább! 5 mindennapos dolog, ami szívbetegség kialakulásához vezethet: az sem jó, ha kihagyod a reggelit
A szív- és érrendszeri betegségek megjelenése világszerte egyre növekvő tendenciát mutat, és az is kijelenthető, hogy az idesorolható kórképek évről évre a vezető halálokok között szerepelnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente 17,9 millió emberéletet követelnek.
5 mindennapos dolog, ami szívbetegség kialakulásához vezethet: az sem jó, ha kihagyod a reggelit
A mindennapok döntései jócskán befolyásolják a szív- és érrendszer állapotát.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)