Megelőzhető a szívbetegség kialakulása ezzel az étrenddel: szakértők állították össze

A szívbarát étrend követésével súlyos szív- és érrendszeri problémák előzhetőek meg a szakértők szerint.

Szívbarát étrend egy hétre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutatók megvizsgálták, hogy milyen ételcsoportok bírnak jótékony hatással a szív-érrendszer egészségére.

Hat ilyen kategóriát találtak, melyek fogyasztásával bizonyítottan megelőzhető a súlyos kardiovaszkuláris betegségek kialakulása. 

Szívbarát étrend egy hétre

A DASH-diéta és a mediterrán diéta egyaránt jelentősen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek rizikóját. Mindkettő bővelkedik gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, olajos magvakban és halfélékben. Ám kiderült, hogy még a magas zsírtartalmú tejtermékek (3,25% zsírtartalmú) is jótékony hatást gyakorolhatnak a szervezetre.

GettyImages-1329973415

Ezek az ételcsoportok mindegyike szívvédő hatással bír, és bizonyítottan növelik az egészséges életévek számát is. Ha bővelkedik ezekben az étrend, az 30%-kal csökkenti a korai elhalálozás, 19%-kal a stroke, 18%-kal a kardiovaszkuláris betegségek és 14%-kal pedig a szívroham esélyét. Éppen ezért érdemes megnézni azt az étrendet, amit napi szinten ajánlanak a dietetikusok, ez a PURE-diéta elnevezést kapta.

  • Hetente összesen 3-4 adag (nagyjából 80 dekagramm) hüvelyes vagy szárnyashús, 2-3 adag hal (25-40 dekagramm), maximum 1 adag vöröshús (a felső hatás 28 dekagramm).
  • Naponta 5 adag zöldség és gyümölcs (400 gramm).
  • Naponta egy adag olajos magvakból (30 gramm).
  • Naponta 2 adag tejtermék, lehetőleg magas zsírtartalmú (2 dl tej, joghurt vagy kefir, 30-50 gramm sajt vagy túró)

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy "adag" a gyümölcsökből állhat egy darab almából, egy banánból, 4 nagy szem eperből, 1 evőkanálnyi mazsolából, ugyanez zöldségekből fél tányérnyi párolt zöldséget, 2 hasábjaira szelt répát, fél avokádót jelent. A lényeg, hogy legalább napi szinten 400 gramm zöldség-gyümölcs kerüljön elfogyasztásra, és arányait tekintve a zöldségekből legyen több (3:2). Ebbe nem számít bele a burgonya ,és ne fogyassz túl sokat ugyanabból, törekedj a változatosságra. 

Ezek az élelmiszerek olyan fitokemikáliákat és egyéb gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaznak, melyek védik a szervezetet a krónikus betegségektől. Szakértők szerint azért is hatékony ez az étrend, mert mellőzi a feldolgozott, előre gyártott élelmiszerek fogyasztását, melyek olyan adalékokat, tartósítószereket tartalmaznak, amik káros hatással bírnak a szervezetre.

Olvass tovább: ez a 8 ital bizonyítottan rendbe teszi a koleszterint

Ezek az italok bizonyítottan helyreállítják a koleszterinszintet, így védve az ereket.

Védik az ereket, csökkentik a vérzsírt: 8 ital, ami bizonyítottan rendbe teszi a koleszterint

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük