Ezt teszi a testeddel a sok cukor: nem csak elhízást okozhat
A cukor túlzott fogyasztása elképesztően káros hatással bír a szervezetre, és nem csak makacs zsírpárnákat okozhat.
Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, amely jól mutatja, hogy hazánk lakossága vajmi kevés figyelmet fordít az egészséges életmódra. Különböző genetikai, hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában, de a kettes típusú cukorbetegség általában a helytelen étrend következményeként jelentkezik.
Miért fontos beszélni a cukorfogyasztásról? A WHO ajánlása szerint naponta maximum hat teáskanálnyi cukrot szabadna bevinni a szervezetbe, amit viszonylag nehéz tartani, tekintve, hogy a legtöbb élelmiszer bővelkedik hozzáadott cukrokban. Így még ha valaki azt hinné, hogy ő nem érintett ebben a problémában, lehet, hogy ő tudtán kívül mégis túl sok cukrot fogyaszt.
A cukor hatása a szervezetre
Növeli a zsigeri zsírt
A cukorban és fruktózban magas étrend arra ösztönzi a testet, hogy elraktározza a zsírt. A májban is ezt a hatást váltja ki, ami miatt nem alkoholos zsírmáj alakulhat ki. Érdemes ellenőrizni az élelmiszerek címkéjén lévő összetevőket, és olyat választani, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy a listában lehetőleg hátul szerepel ez az anyag.
Szívbetegséget okozhat
A cukorfogyasztás növeli az inzulinszintet, ami ha túl magas, befolyásolja az izomsejtek működését is, és megemeli a vérnyomást. Ehhez hozzátartozik az, hogy megnő a vérben a trigliceridszint, ami pedig plakkokat okozhat a véráramban, gátolva ezzel az oxigén eljutását a szívhez és egyéb szervekhez. Ennek az állapotnak nagyon veszélyes következményei lehetnek. Legtöbbször azok szenvednek magas koleszterintől, akiknek az étrendje bővelkedik hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekben.
Növeli az Alzheimer-kór kockázatát
A zsíranyagcsere-zavar az agyműködést is befolyásolja, azoknak, akik inzulinrezisztenciától szenvednek, az agyuk számára is nehéz feldolgozni a glükózt, ami a memóriazavarral járó Alzheimer-kór kialakulását segíti elő.
Depressziót okozhat
Azok, akik magas cukortartalmú ételeket fogyasztanak, 40%-kal nagyobb eséllyel szenvednek depresszióban, mint mások.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki miatta
Ugyan a cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz 2-es típusú diabéteszt, de az állapot azoknál alakul ki leggyakrabban, akik túlsúlyosak. Az elhízáshoz pedig egyenes út vezet a magas kalóriatartalmú, cukros ételek fogyasztásával, így közvetve mégis diabéteszhez vezethet.
A cukor főbb forrásai közé tartoznak a különböző szószok, a zsírszegény joghurtok, a reggelizőpelyhek, a konzervgyümölcsök, a müzliszeletek, vagy a gyümölcslevek.
Olvass tovább: 8 meglepő élelmiszer, ami hozzáadott cukrot tartalmaz
Érdemes áttanulmányozni az élelmiszerek csomagolásait, mert olyanok is tele vannak cukorral, amikről nem gondolná az ember.
8 meglepő élelmiszer, ami hozzáadott cukrot tartalmaz: ezért kell megnézni a címkéket
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)