5 mindennapos dolog, ami szívbetegség kialakulásához vezethet: az sem jó, ha kihagyod a reggelit

A mindennapok döntései jócskán befolyásolják a szív- és érrendszer állapotát.

Szívbetegség kialakulását elősegítő dolgok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szív- és érrendszeri betegségek megjelenése világszerte egyre növekvő tendenciát mutat, és az is kijelenthető, hogy az ide sorolható kórképek évről évre a vezető halálokok között szerepelnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente 17,9 millió emberéletet követelnek. 

Az okok az életmódban keresendők, a munka és a táplálkozás megfigyelhető átalakulásai általában véve nem kedveznek az emberek egészségének, többnyire csak jókora tudatossággal, mindennapos odafigyeléssel lehet kiküszöbölni a felgyorsult életformával járó kockázati tényezőket, civilizációs betegségeket. A következő dolgok szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri kórképek kialakulásában, így aztán mindenképp érdemes foglalkozni velük.

A tünetek elhanyagolása

Az emberek sajnos hajlamosak csak az utolsó pillanatban felkeresni az orvosukat, amikor már igazán aggasztó vagy elviselhetetlen méreteket öltenek a panaszaik. Ez viszont sokszor azt eredményezi, hogy egy már előrehaladottabb stádiumban lévő, nehezebben kezelhető problémával kell megbirkózni. A magas koleszterinszint vagy az emelkedett vérnyomásértékek sokáig nem okoznak különösebb kellemetlenséget, ugyanakkor kezelés hiányában hosszú távon jelentősen roncsolják a szív- és érrendszert.

Az állandó fáradtságra, a mellkasi fájdalomra, a légzési nehézségekre, a hideg, esetleg fájó végtagokra és az ödémára sem szabad legyinteni.

Alvásproblémák

A pihentető, minőségi alvás nem csak ahhoz szükséges, hogy az ember nappal helyt tudjon állni, a szervezet optimális működéséhez is nélkülözhetetlen. A hektikus, rövid, zavart alvás stresszt jelent a szervezet számára, idővel a legalapvetőbb folyamatokban okoz zavart, beleszólhat például a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásába, krónikus gyulladásos állapotok kialakulásához vezethet. Ezek pedig növelik a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Ülő életmód

Napjainkban jellemző az ülő munkavégzés, a mozgásmennyiség drasztikus csökkenése. Ez a legkülönfélébb mozgásszervi panaszokban bosszulhatja meg magát, de nem csak azokban, a szív és az érrendszer számára sem tesz jót. A mozgáshiány gyakran a pluszkilók megszaporodásával is jár, ami önmagában is a kardiovaszkuláris kórképek és a diabétesz előkelő helyen szereplő rizikófaktora. Fontos, hogy napközben, még ha irodai munkát végzel is, többször felállj, sétálj, átmozgasd az ízületeidet, izmaidat.

Reggeli kihagyása

Úton-útfélen hallani, hogy a nap első étkezése egyben az egyik legfontosabb is. Egy 2019-ben megjelent tanulmány összefüggést talált a reggeli kihagyása és a szív- és érrendszeri betegségekből kifolyólag bekövetkezett halálozások között, azok az alanyok, akik hajlamosak voltak nem törődni a reggelivel, összességében is kevésbé fordítottak figyelmet a táplálkozásukra, inaktív életet éltek, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is jellemző volt a körükben. Ezek a faktorok mind szerepet játszhatnak a betegségek kialakulásában, viszont azt is már sokszor megfigyelték, hogy a reggeli kihagyása a nap további részében túlevéshez, egészségtelen táplálékok előnyben részesítéséhez vezethet, és a vércukorszint-ingadozás szempontjából sem ideális.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feldolgozott élelmiszerek fogyasztása

A nyugati típusú étrend nagyban támaszkodik a fogyasztásra készen kapható táplálékokra, amelyeknek jellemzően magas a finomított szénhidrát- és nátriumtartalma, a rosttartalmuk viszont kifejezetten alacsony. Ezek az élelmiszerek emelhetik a vérzsírok szintjét, jelentős vércukorszint-ingadozást idézhetnek elő. A rosthiányos étkezés inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas koleszterinszint kialakulásához vezethet, mindemellett pedig emésztési zavarokat is okozhat. A különböző húskészítmények, illetve a vörös húsok túlzott fogyasztása szintén meghúzódhat a szív- és érrendszeri problémák hátterében.

A fentieken túl a stressz, az állandó rohanás és idegeskedés szerepét sem szabad alábecsülni, hiszen hosszú távon rendkívüli módon megviselheti a szervezetet.

Ételek a szív egészségéért

A megfelelő szívbarát diéta a vérnyomásproblémákkal és a keringési zavarokkal is segít felvenni a harcot, rendszeres fogyasztásuk pedig hosszú távon a súlyos szívbetegség és szövődményeinek megelőzésében is hasznos.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük