A 4 leghatékonyabb mozgásforma a koleszterinszint csökkentésére: nem kell futni, hogy javuljanak az értékek

A magas koleszterinszint súlyos szövődményeinek megelőzésében sokat segíthetnek ezek a mozgásformák.

séta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran egy rutin-laborvizsgálaton derül fény a magas koleszterinszint problémájára, ami világszerte nagyon sok felnőttet érint. Az eltérés leginkább a nyugati típusú étrend, illetve a mozgásszegény életmód számlájára írható. Az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is befolyásolhatja az értékeket.

Amennyiben a koleszterinszint tartósan magas, idővel komoly érkárosító tényezővé léphet elő, lerakódva az artériák falán plakkokat hoz létre, szűkíti az erek keresztmetszetét, ezáltal pedig rontja a vérkeringést. Mindez kezelés nélkül hosszú távon súlyos komplikációkhoz vezethet, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke és a szívroham kialakulásának valószínűségét is. Az értékek optimalizálásában az olykor szükségesnek ítélt gyógyszeres kezelés mellett az életmódváltás, azon belül pedig az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet.

Koleszterincsökkentő mozgásformák

A koleszterinnek két fajtáját különbözteti meg a köznyelv, a HDL, vagyis a nagy sűrűségű lipoprotein a „jó”, az LDL az alacsony sűrűségű, „rossz” koleszterin. Az LDL-koleszterin normálértéke 3 mmol/l alatt, az összkoleszteriné 5 mmol/l alatt van. Emelkedett értékek esetén az egyik legjobb dolog, amit az ember tehet, hogy rászánja magát a gyakori testmozgásra. A vizsgálatok szerint a fizikai aktivitás csökkentheti az LDL- és növelheti a HDL-koleszterin szintjét. Az edzés segít kordában tartani a testsúlyt, fokozza a vérkeringést, támogatja a szív- és érrendszer egészségének megőrzését.

A szakemberek szerint a mozgás típusánál fontosabb a rendszeresség és a kitartás, érdemes napi fél órára törekedni a kívánt hatások elérésének érdekében, ugyanakkor a következő mozgásformák különösen sokat segíthetnek. 

Tempós séta

A séta az egyik legbiztonságosabb, legszélesebb rétegnek ajánlható edzésforma, ami nagy túlsúllyal, ízületi problémákkal, idősebb kor esetén is kipróbálható, ráadásul könnyű beilleszteni a napba. Amennyiben szaporázod a lépteid, még jobbat tesz a kardiovaszkuláris rendszerednek. Közben figyelj rá, hogy a légzésed szabályos legyen, az orrodon át vedd a levegőt. Ha a séta már nem jelent kihívást, válts kocogásra.

Biciklizés

A biciklizés a tempós sétához hasonlóan ízületkímélő mozgásforma, ami edzi a szívet és a tüdőt, átmozgatja az alsó végtagot, illetve segíthet az optimális koleszterinértékek elérésében. Megfigyelték, hogy a rendszeresen biciklizőknél kevésbé jellemző a magas koleszterinszint,  továbbá hatásos lehet a szívbetegségek prevenciójában is.  A bicikli nagy előnye, hogy közlekedési eszköz, ha megteheted, használd ilyen célra  a mindennapok során, így egy csapásra az edzést is letudhatod. 

Úszás

Az úszás a legízületkímélőbb, egész testet átmozgató sport, hasznosnak találták többek között a vérnyomás és a koleszterinszint, valamint a testsúly csökkentésében. Javítja az erek állapotát, mérsékli a stresszt. Különösen ajánlott a nagy súlyfelesleggel, illetve az ízületi problémákkal élők számára. 

Súlyzós edzés

Ha a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséről van szó, elsősorban az aerob, a fentiekhez hasonló edzésformák kerülnek terítékre, azonban nem szabad elfeledkezni a súlyzós, erősítő edzésről sem, ami kifejezetten jó hatással van az inzulinérzékenységre, a vércukorszintre, segít a testösszetétel átalakításában, az izomerő növelésében és a koleszterincsökkentő tulajdonságát is megfigyelték. Az erősítő edzés során nagyobb a sérülés lehetősége, a gyakorlatok helyes, ízületkímélő végzésének elsajátításához érdemes lehet gyógytornász vagy edző segítségét kérni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az értékek tartós csökkentéséhez az étkezés átalakítására is szükség lehet. Fontos, hogy lehetőség szerint sokszor kerüljenek zöldségek a tányérra, kiemelten kell figyelni a rostbevitelre, a telített zsírsavak és a transzzsírsavak kerülésére. A dohányzásról való leszokás és az alkohol mellőzése szintén pozitívan hathat a koleszterinszintre. Az értékek rendszeres ellenőrzésével, karbantartásával jobb eséllyel kerülhetők el az egész életminőséget befolyásoló szövődmények. 

Koleszterincsökkentő ételek

A koleszterin mellett a trigliceridek szintje is emelkedhet. A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük