A hüvelyesek világszerte népszerű és egészséges tápláléknak számítanak. Remek forrásai a B-vitaminoknak, gazdagok az emésztést segítő rostokban, és a fehérjetartalmuk is figyelemreméltó, ezért aztán a növényi étrendet folytatók konyhájában gyakori vendégek.
Érdemeik nem merülnek ki csupán az emésztés támogatásában, a kutatások szerint segíthetnek a koleszterinszint normalizálásában, a vércukorszint stabilizálásában és még a jótékony bélbaktériumok számát is növelhetik. Ha pedig még ez sem lenne elég, elérhető, tápláló és sokféleképpen elkészíthető alapanyagot jelentenek.
Isteni és egészséges fogások hüvelyesekből
A hüvelyes zöldségeket nem csak a vegetáriánus és vegán étrenden élőknek érdemes beépíteniük a táplálkozásukba. Hosszú időre eltelítenek, segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében és a rostbevitel fedezésében is. A következő receptekkel változatosan készítheted el az egészséges finomságokat. A gyorsaság érdekében sokan konzerv formájában szerzik be az alapanyagokat, ám ilyenkor nem árt meggyőződni róla, hogy cukor hozzáadásával készült-e az adott termék, különösen akkor, ha valaki speciális diétát tart.

A lencse B-vitaminokban különösen gazdag, emésztést segítő táplálék. Hosszú időre jóllakat, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A vörös lencse mindemellett gyorsan elkészül, áztatás nélkül is könnyen megpuhul. Ha szereted a bolognait, próbáld ki ezt a
vegán bolognai szószt is, aminek vörös lencse az alapja. Készítsd teljes kiőrlésű vagy növényi tésztával.
Fotó: Getty Images Hungary

A lencse áldásos hatásait laktató, vitamindús zöldségekkel készült
lencsesalátaként is érdemes kipróbálni. A hozzáadott friss petrezselyem vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatású.
Fotó: Getty Images Hungary

A csicseriborsó kifejezetten jó hatással van az inzulinérzékenységre és a vércukorszintre. Fehérje- és rosttartalma mellett a foláttartalma is jelentős. A folát, vagyis a B9-vitamin támogatja a szív egészségét és a kognitív funkciókat is. A
tepsiben sült, fűszeres csicseriborsó a chipsnél jóval egészségesebb opciót jelent az esti film melletti nassoláshoz.
Fotó: ClarkandCompany / Getty Images Hungary

A zöldségfogyasztással sokaknak meggyűlik a bajuk, pedig a szakemberek hangsúlyozzák, hogy az egészség érdekében minél többet kéne belőlük enni. Ez a
krémes, thai sütőtökcurry szerencsére tele van velük. Az egészséges fogást a csicseriborsó teszi még tartalmasabbá.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Itthon is egyre többen kísérleteznek a szuperegészséges feketebabbal, ennek a
mexikói csirkés tésztának is ez az egyik fontos összetevője. A feketebab rosttartalma révén lassítja a szénhidrát felszívódását, ami ebben a receptben a tészta miatt kifejezetten jól jön.
Fotó: Getty Images Hungary

A tökéletes
sárgaborsó-főzelék liszt nélkül, paprikásan készül. Így nemcsak alakbarátabb a hagyományos fogás, hanem jobb állagú is. A sárgaborsó tulajdonképpen a héjától megfosztott, majd megszárított zöldborsó, a hántolás miatt kevesebb a rost benne, ám értékes tápanyagokban, K- és B1-vitaminban gazdag.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

A saláta a diétázók kedvence, de az igazán rutinosak már tudják, hogy ez a könnyű fogás is lehet változatos és tartalmas. Az
egészséges spenótsalátát például bab, mozzarella és aszalt paradicsom teszi izgalmassá és laktatóvá. Készítsd például magas antioxidáns-tartalmú vörösbabbal, ami a sejtek védelmében segíthet.
Fotó: Getty Images Hungary

A fehérbab az egyik legmagasabb rosttartalmú babféle, így a koleszterinszintre és a vércukorszintre is kifejezetten jó hatással lehet.
Krémleves formájában igazi melengető finomság, viszont ilyenkor azzal számolni kell, hogy némileg gyorsul a felszívódása, amit valamelyest ellensúlyoz a hozzáadott zsiradék.
Fotó: Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)