Magas vérnyomás ellen és immunerősítésre is kiváló: a Q10 koenzim 8 legjobb forrása

A Q10 koenzim fontos a szervezet számára, és számos élelmiszerben megtalálható.

Q10 koenzim forrásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Q10 koenzim nélkülözhetetlen az ember egészsége szempontjából, magas vérnyomás fennállása esetén, a szívbetegségek megelőzésére, de immunerősítésre is kiváló, erős antioxidáns hatású. Számos forrásból pótolható az étrendben. 

A Q10 koenzim az egész szervezetben megtalálható, főként a szívben, a májban, a vesében és a hasnyálmirigyben, a sejtek energiatermelését segíti. A mitokondriumokban raktározódik, ám termelődése az életkorral csökken. A hiányhoz hozzájárulhat még a B6-vitamin hiánya, egyes betegségek következtében is megnövekedhet a szervezet igénye. A sztatin koleszterincsökkentő gyógyszerek egyes vizsgálatok szerint szintén csökkenthetik a Q10 szintjét.

A Q10 koenzim hatásai és forrásai

A Q10 elsődleges funkciója, hogy segíti az energiatermelést a sejtekben, továbbá védi azokat az oxidatív károsodástól, antioxidáns hatása révén pedig a megbetegedések kockázatát is csökkenti. Számos jótékony hatással bír, többek közt védi a szív és az agysejtek egészségét, csökkenti a gyulladást, segíthet a migrénes rohamok mérséklésében, növelheti az inzulinérzékenységet, ami a cukorbetegség megelőzésében hasznos. 

Sokan étrend-kiegészítőként szedik többek közt krónikus betegségek, gyulladások, vérnyomásproblémák esetén, netán immunerősítésre. Egyes élelmiszerekben is megtalálható bizonyos mennyiségben.

Az ajánlott dózisa 90-200 milligramm közötti, 500 milligramm még biztonságosnak tűnik a vizsgálatok alapján. Nagyfokú túllépése enyhe mellékhatásokat, főleg emésztési panaszokat, alacsony vérnyomást, ritkán bőrkiütést okozhat.

A belsőségek, így a máj is viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza a Q10 koenzimet. A csirkemáj 100 grammonként 11 grammot tartalmaz, ezért javasolt beépíteni az étrendbe. Paradicsommal, hagymával sütve gyors és egészséges vacsora.
Fotó: freeskyline / Getty Images Hungary
A sertésmájban 100 grammonként 2,3-5,4 milligramm van belőle. A hagymás sertésmáj B1- és A-vitaminnal, vassal is ellátja bőven a szervezetet.
Fotó: zefirchik06 / Getty Images Hungary
A csirkecomb 100 grammonként 2,5 milligrammot tartalmaz Q10 koenzimből. Fehér hús, ezért gyulladásos betegségek fennállása esetén is javasolható. A citromos sült csirkét a fokhagyma, az olívaolaj és a kakukkfű teszi még egészségesebbé.
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary
A halak nemcsak a Q10 remek forrásai, de bővelkednek fehérjében, D-vitaminban és gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavban. A tőkehal 100 grammja 1-2 milligrammot tartalmaz. Alufóliában, rozmaringgal összesütve ínycsiklandó fogás.
Fotó: photominus / Getty Images Hungary
A makréla 6-7 milligramm Q10-et tartalmaz 100 grammonként, ezért konzervhalként érdemes néha egyet-egyet elfogyasztani belőle reggelire vagy vacsorára. Sok benne a D-vitamin és az omega-3 zsírsav is.
Fotó: JackF / Getty Images Hungary
A szőlőmag olaja 100 milliliterenként 6,4-7,3 milligrammot tartalmaz Q10-ből. Számos friss saláta dresszingje lehet. Jótékony hatású bioflavonokat, rezveratrol antioxidáns vegyületet, A- és E-vitamint is tartalmaz.
Fotó: Yevhenii Orlov / Getty Images Hungary
A szezámmag 100 grammonként 1,8-2,3 milligramm Q10 koenzimet tartalmaz, továbbá gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban is. Ne csak sós rágcsálnivalókat gazdagíts vele: az ízletes tahini a hummusztálak elengedhetetlen eleme.
Fotó: Getty Images Hungary
Az olajos magvak is remek források: a pisztácia 100 grammonként 2 milligrammot tartalmaz, de a dió és a törökmogyoró is hasonló mennyiségben tartalmazza.
Fotó: graletta / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük