A pánikbetegség 6 jellemző tünete

Ismerd meg a súlyos pszichés problémát - mely a fiatal nőket érinti leginkább - és a kezelési lehetőségeket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran hallhatod manapság a szót: pánikbeteg. A pszichés problémából a depresszióhoz hasonló divathullám lett. Sokan fedezik fel magukon a szorongásos zavar tüneteit, minek következtében könnyedén állítanak fel öncélú diagnózist. Ha tehát a baráti körödben egyre többen dobálóznak a pánikbetegség kifejezéssel, még nem biztos, hogy valóban mindegyiküket érinti a probléma. Ugyanakkor tény, hogy a betegség leggyakrabban a huszonéves nők körében fordul elő, tehát érdemes többet tudnod róla.

Tünetek

A szorongásos betegség lényege, hogy a pánik, illetve az azt kísérő fizikai rosszullét olyan szituációkban tör rád, amikor semmi nem indokolja. Tehát nem vizsgaszituáció következtében vagy valamilyen fellépés miatt. A betegséget legtöbbször agorafóbia kíséri, vagyis a pánikroham olyankor alakul ki, amikor sok ember vesz körül.

Leggyakoribb jelek

  • Izzadás, remegés.

  • Fulladás, légszomj.
  • Heves szívdobogásérzés.
  • Hányinger, hasi fájdalom.
  • Szédülés, zsibbadás, ájulás.
  • Az önkontroll elvesztésétől való félelem.

A pánikroham viszonylag rövid ideig tart, körülbelül tíz perc alatt eléri maximális intenzitását, majd egy óra alatt elmúlik. Egyetlen roham még nem minősül pánikbetegségnek. A betegség diagnosztizáláshoz a felsorolt tünetek közül egyszerre legalább négy fennállása szükséges, valamint egy hónapon belül legalább négyszer kell ismétlődnie a rohamnak.

Milyen gyakori?

Statisztikai adatok szerint az emberek 15%-ának volt már legalább egy pánikrohama élete során. Hazánkban körülbelül háromezerre tehető a diagnosztizált pánikbetegek száma, akik között kétszer több a nő, mint a férfi. A pánikbetegségek több mint fele 24 éves kor előtt megmutatkozik.

Miért alakul ki?

A pánikbetegség lehet örökletes, ha tehát a családodban előfordult már, nagyobb a kockázata, hogy nálad is kialakuljon. Megjelenéséhez gyakran köze van a szülőktől való elszakadásnak, a saját lábra állásnak, a fokozódó stressznek, illetve bármilyen komolyabb, életedben bekövetkező változásnak - legyen az haláleset vagy gyermek születése.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Napjainkban mind többet foglalkoznak a szakemberek a pánikbetegség agyi-biokémiai hátterével is. Az eddigi kísérleti eredmények alapján a pánikrohamok kialakulása összefüggésbe hozható a norepinefrin nevű neurotranszmitter aktivitásával. Azt azonban még a tudósok sem tudják, hogy az agyi ingerületszállító anyag normálistól eltérő működése csak tükrözi a rohamokat, vagy kiváltja őket.

Súlyos következmények

A londoni University College munkatársainak kutatásai szerint a pánikbetegség fokozza a szívproblémák kialakulásának kockázatát. A 16 és 40 év közötti nők esetében háromszorosára növeli az infarktus valószínűségét. Ráadásul a szorongásos zavar más szívbetegségek kialakulásával is összefüggésbe hozható.

További súlyos következménynek tekinthető, hogy a pánikbetegek egy része alkohollal vagy nyugtatókkal - rosszabb esetben mindkettővel - igyekszik kúrálni magát. Mindez természetesen a pszichés problémán nem segít, viszont az egészségre káros függőséget alakít ki.

Mit tehetsz?

Ha több ízben tapasztaltad már a pánikbetegség tüneteit, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnod. Pszichológus vagy pszichiáter segítségével feltérképezhető a szorongásos zavar, és lassan megoldható a probléma. A kezelés során a pszichoterápia általában kiegészül antidepresszáns tablettákkal, illetve nyugtatókkal.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Leggyakrabban az úgynevezett kognitív viselkedésterápia vezet eredményre. A módszer lényege, hogy a szakember megtanít arra, hogyan közelítheted meg másként a pánikhelyzetet. Előnye - többek között -, hogy nem igényel hosszú éveken át tartó kezelést, az esetek többségében 12 alkalom elegendő a gyógyuláshoz. A terápia részét képezik a kezelések közötti házi feladatok, például a naplóírás.

Ezt is szeretjük