2+1 pszichés betegség, ami miatt garantáltan elhízol

Néhány pszichés betegség nem csak a lelki, de testi egyensúlyodat is veszélyezteti.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha elkezded figyelni a táplálkozási szokásaidat, könnyen előfordulhat, hogy azt tapasztalod, hogy az étkezés egyfajta feszültségoldó tényezőként van jelen az életedben.

Ilyenkor érdemes utánagondolnod, hogy a hétköznapoknak mely területe - például munkahely vagy párkapcsolat - okozhatja, hogy az evésben próbálod megtalálni az örömforrást.

Ezekben a hétköznapinak számító esetekben még nem beszélhetünk konkrét pszichés betegségekről, csak arról, hogy az életed egy bizonyos területén felborult egyensúly plusz kilók formájában jelentkezik.

Az, hogy valakinek megnőtt az étvágya, még nem feltétlenül jelenti, hogy depressziós, vagy egyéb, lelki eredetű problémával küzd. A pszichés betegségek kórképei általában további tünetekkel is kiegészülnek, de a megnövekedett étvágy helyett természetesen az étvágytalanság is éppúgy lehet figyelmeztető jel - mondja Dr. Somogyi Andrea pszichiáter szakértőnk.

Pánikbetegség

A szorongásos kórképek közül az egyik leghevesebb tünetekkel járó pszichés probléma a pánikbetegség. Az erős szívdobogással, szapora pulzussal vagy a megőrüléstől való félelemmel is járó pánikrohamokat gyakran hosszú ideig nem tudják beazonosítani a betegek.

Különböző módszereket, védelmi mechanizmusokat dolgoznak ki arra az esetre, ha hirtelen rájuk törne a rosszullét. Van, aki nyugtatóval, alkohollal vagy éppen minél több csokoládé elfogyasztásával tudja könnyebben túltenni magát egy-egy pánikrohamon. Ez több szempontból sem szerencsés megoldás, hiszen egyrészt elhízáshoz, másrészt a pszichés betegség súlyosbodásához vezethet. Ha az alábbi tüneteket észleled magadon, mindenképpen keress fel egy szakembert.

Tünetek

 • Szapora pulzus.
 • Rohamszerű evés.
 • Heves szívdobogás.
 • Megmagyarázhatatlan, erős félelem.

Depresszió

Személyenként eltér, hogy a depresszió kire milyen hatással van, de nagy általánosságban elmondható, hogy a betegség következtében megváltozik az étvágy. Van, akinél étvágycsökkenéssel jár a sok egyéb tünettel is kiegészülő betegség, míg másoknál éppen ellentétes irányú folyamatokat indít be a depresszió. Az egyre gyakoribb pszichés betegség jellemző típusa a téli depresszió, amikor a betegek a lelküket édességgel próbálják melengetni a zimankóban, és a következményekkel csak a bikiniszezonban szembesülnek.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Főként a téli depresszióra jellemző tünet, hogy a betegek az átlagosnál jóval többet esznek. Nem véletlen, hogy a télen felkúszott kilókat bánathájnak is nevezik - mondta Dr. Somogyi Andrea.

Tünetek

 • Libidócsökkenés.
 • Hangulati nyomottság.
 • Kapcsolattartási nehézségek.
 • Feledékenység, fáradékonyság.
 • Alvászavarok, megnövekedett alvási igény.
 • Megnövekedett étvágy vagy étvágytalanság.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Premenstruális szindróma

Bár a premenstruációs szindróma kilóg a pszichés betegségek sorából, a sok nőt érintő hormonális változás egyértelműen pszichés tüneteket produkál. A jellemzően feszültséggel és rossz hangulattal párosuló állapot következtében néhány nap alatt akár két-három kilót is felszedhetsz, és sajnos ennek leadása már jóval nehezebb feladat.

Mindennek hátterében az áll, hogy a menzesz előtti egy hétben a premenstruációs szindróma jelentkezésével felfokozódik a szénhidrát utáni vágy. Ha rendszeresen észleled magadon a menstruációt megelőző időszakban a felsorolt tüneteket,  légy óvatos, hiszen, ha havi két-három kiló felkúszik, rövid idő alatt komoly súlyfelesleget szedhetsz fel.

Tünetek

 • Mellfeszülés, fejfájás, rossz közérzet.
 • Fokozódik a szénhidrát utáni vágy a menstruációt megelőző időszakban.
 • Feszült, depresszív hangulat a menstruáció előtt.

Mit tehetsz?

Ha a felsorolt tüneteket vagy tünetcsoportokat észleled magadon, mindenképpen keress fel egy szakembert, aki segíthet azonosítani a probléma forrását. Átmeneti megoldásként enyhítheti a panaszaidat, ha a rád törő falási rohamokat megpróbálod kiváltani egy másik, kevésbé káros tevékenységgel. Jó - és a csokievésnél egészségesebb - feszültségoldó, ha futsz egy nagyot, vagy rendszeresen sportolsz. Intenzív mozgás közben ugyanis hasonló hormonok szabadulnak fel, mint csokoládéfogyasztáskor, ráadásul a fölösleges kilók miatt sem kell aggódnod.

Ezt is szeretjük