5 rejtett jel, hogy súlyos depresszióban szenvedsz

Teszteld magad!

A pszichés betegségnek lehetnek olyan tünetei is, melyek nem annyira egyértelműek, mint a tartós levertség.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A depresszió nagyon összetett, sokféle tünettel és számtalan formában előforduló pszichés probléma. Magyarországon a lakosság 7-8%-át érinti tartósan, ám élete során szinte minden ember megtapasztalja a kedélybetegség néhány jelét.

Az esetek többségében az érintett tisztában van vele, hogy miért alakult ki a depresszió - például válás vagy haláleset következtében. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy nem vagy tudatában a kiváltó okoknak, és magát a betegséget sem ismered fel, csupán néhány kellemetlen tünetét tapasztalod.

Teszteld magad!
Arra gyanakszol, hogy depresszióban szenvedsz? Könnyen kiderítheted! Töltsd ki Beck-féle depresszió-tesztünket!

Libidócsökkenés

Ha korábban szexuális lelkesedéseddel nem voltak problémák, mostanában viszont párod panaszkodik, hogy gyakran nincs kedved összebújni vele, intő jel lehet. Természetesen a libidócsökkenés mögött számos ok meghúzódhat - kezdve a pajzsmirigybetegségektől egészen az egyes nyugtatók mellékhatásáig -, melynek érdemes utánajárnod. Csak ezek kizárása után kell depresszióra gondolnod.

Amennyiben az állapot mindössze pár hétig tart, felesleges aggódnod, ha azonban szexuális étvágyad hosszú idő óta jelentősen elmarad a tőled megszokottól, lehet, hogy depresszió áll a háttérben. További gyanús jel, ha nemcsak a szexhez nincs kedved, hanem több olyan foglalatosságot is feleslegesnek érzel, amit korábban élveztél - ez lehet sport vagy bármilyen hobbi.

Fáradtság, fejfájás

Amennyiben gyakran tapasztalsz fáradtságot, fejfájást, levertséget, az - az előbbiekhez hasonlóan - szintén sokfajta okra vezethető vissza. Állhat a háttérben vitaminhiány, számtalan fizikai betegség, épp ezért érdemes elmenned egy alaposabb orvosi kivizsgálásra.

Ha a leleteid nem mutatnak semmilyen komolyabb eltérést, gondold végig, hogy mi válthatja ki az állandó fáradtságot és fejfájást. Sokat dolgozol, nincs időd a pihenésre? Ha nem találsz elfogadható okot az állandó rossz közérzetre, talán érdemes szakemberhez fordulnod.

Alvászavarok

Ha rendszeresen nehezen hajtod álomra a fejed, vagy reggel a szokásosnál jóval korábban ébredsz, esetleg az éjszaka közepén többször felkelsz, előfordulhat, hogy alvászavarral küzdesz. Amennyiben ezek a gondok több mint három héten át gyötörnek, és negatívan befolyásolják a másnapi teljesítményedet, a diagnózis szinte biztos.

A probléma mögött meghúzódhat testi betegség - például diabétesz, pajzsmirigy-túlműködés, esetleg magas vérnyomás -, ám gyakran depresszió okozza az alvászavart. Nem szabad elbagatellizálnod a helyzetet, mivel a kialvatlanság idővel a koncentrációs képesség csökkenését, illetve szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő.

Bűntudat

Mostanában mindent a lelkedre veszel? Ha családod vagy munkatársaid felhívják a figyelmedet egy általad elkövetett apró mulasztásra, téged napokig mardos a bűntudat? Amellett, hogy az állandósult önvád hosszútávon rendkívül egészségtelen - súlyosabb esetben akár gyomorfekélyhez is vezethet -, könnyen előfordulhat, hogy a depresszió egyik jele.

Különösen gyanús az állandósult lelkiismeret-furdalás, ha korábban ez nem volt rád jellemző. További intő jel, ha az önmarcangolásod környezeted szerint alaptalan, illetve, ha pesszimizmussal, esetleg ingerlékenységgel társul.

Mit tehetsz?

Sokan csak legyintenek a depresszió szó hallatán, pedig a hosszú időn át fennálló fásultság, az állandó fáradtság idővel elkeseredésbe csaphat át. Az enyhe levertség kezelés nélkül is elmúlhat, ebben segíthet egy-két jó barát, akik gyakran elrángatnak otthonról. Emellett pedig nem árt odafigyelned az étrendedre. Fogyassz sok B-vitamint - banánt, lencsét, zöldborsót -, és ne feledkezz meg az omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halakról sem.

Amennyiben a tünetek hosszabb ideje fennállnak, úgy komolyabb a baj, és valószínűleg szakember segítségére lesz szükséged. Ha pszichiáterhez fordulsz, válassz olyan orvost, aki nem csupán antidepresszánsokat ír fel, hanem a pszichoterápiás kezelésre is kellő hangsúlyt helyez.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük