Ezeket edd depresszió ellen!

Vidámító ételek

A kedélyvesztettség nagyban megnehezítheti hétköznapjaidat. Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a rossz hangulat! Edd magad vidámra!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A depresszió gyakran előforduló kedélybetegség, amely hazánkban a lakosság 7-8%-át érinti. Bár ez a testet-lelket elnehezítő kór eredményesen kezelhető, erre sok esetben kísérletet sem tesznek. Jellemző tünetei a leküzdhetetlen szomorúság és levertség. Ezt gyakran kíséri enerváltság, bűntudat, nyugtalanság, alvászavar, pesszimizmus és ürességérzés. Megfelelő gyógykezeléssel azonban a legtöbb beteg megszabadulhat az életét megkeserítő tünetektől.

A depresszió hátterében

A depresszió okai között igen sok tényezőt tartanak számon. Ilyen az örökletes hajlam, a biológiai és a környezeti tényezők, valamint olyan életesemények, mint egy közeli hozzátartozó vagy épp a munkahely elvesztése. Egyeseknél szülés után lép fel, másoknál hormonális okok váltják ki. A biológiai tényezőkről még viszonylag keveset tudnak a kutatók, de valószínűleg nagyban befolyásolja az ingerületátvivő anyagok termelődésének rendellenessége.

Hogy segíthetnek az élelmiszerek?

Triptofán

Egyes táplálékok jó hatással lehetnek a hangulatért felelős agyi vegyületek termelődésére. Ilyen például a triptofán, melynek jelentős szerepe van az agy egészséges működésében. Ez az anyag elősegíti a depressziós tüneteket enyhítő szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag termelődését.

A depresszióval küzdő emberekről úgy tartják, hajlamosak arra, hogy sok összetett szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasszanak – ezek ugyanis vigasztaló ételek. Mivel ezek az ételek fokozzák a szerotonintermelést, és elősegítik a triptofán hasznosulását, rövidtávon valóban megoldást jelenthetnek. Hosszútávon azonban elhízáshoz vezetnek.

Szerencsésebb inkább szárnyashúsokat, tejtermékeket és zöldborsót fogyasztani – ezek szintén gazdag triptofán-források.

Omega-3 zsírsavak

Sok ember étrendjéből hiányoznak az omega-3 zsírsavak. Egy nemrégiben végzett kutatás eredményei szerint az omega-3 zsírsavak segíthetnek a depresszió leküzdésében. Harminc mániás depresszióban szenvedő beteg egy részének a szokásos gyógyszerek mellett négy hónapon át placebót, egy másik csoportnak pedig – növényi eredetű vagy halból származó – omega-3 zsírsavat adtak. Az utóbbival kezelt csoportban a visszaesések száma sokkal elenyészőbb volt. Fogyassz zsíros húsú halakat vagy tenger gyümölcseit, ha úgy érzed, kedélyállapotod hanyatlóban van.

Folsav és B12-vitamin

Segít a rosszkedv leküzdésében, ha B-vitaminokban gazdag ételeket fogyasztasz. A depressziósok gyakran folsavhiányban szenvednek, holott ez egy létfontosságú B-vitamin. Arra is rámutattak a kutatók, hogy a depressziós betegeknél kórosan alacsony a B12-vitamin bevitele. Lehetséges, hogy összefüggés van a B-vitaminok alacsony szintje és a hangulat szabályozásában részt vevő agyi vegyületek anyagcseréje között. A banán, a lencse, a zöldborsó és a spárga mind kiváló B-vitamin- és folsavforrás.

B6-vitamin

A B12-vitamin a folsavval és a B6-vitaminnal együtt segít a depressziót esetlegesen előidéző aminosav – a homocisztein – szintjének csökkentésében. A B12-vitamin elősegíti a homocisztein más vegyületekké történő átalakítását – így nem engedi, hogy annak szintje megnőjön a véráramban. A B6-vitamin olyan enzimek termelésében játszik szerepet, melyek részt vesznek a hangulatot szabályozó agyi vegyületek, a dopamin, illetve a szerotonin anyagcseréjében.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük