Emésztéssegítő, szívvédő, és tele van vitaminnal: 10 szuper vacsoraötlet padlizsánból

A padlizsán számos jótékony hatással bír, melynek köszönhetően egészséges vacsorák alapanyaga lehet.

Padlizsán-receptek vacsorára
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron számos zöldség mellett a padlizsán szezonja is elindul, amit vétek lenne nem kihasználni: a növény tele van értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal, és számos jótékony hatása van a szervezetre nézve.

A padlizsán jó rostforrás, a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat, így mangánt, folátot, káliumot, továbbá C- és K-vitamint tartalmaz. Gazdag antioxidáns-hatású vegyületekben is, a színéért felelős antocián anyagok, így a nazunin védi a sejteket a károsodástól.

Vacsoraötletek padlizsánból

A zöldség rendszeres fogyasztása védi a szívet és az érrendszert, csökkenti az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjét a vérben, rosttartalma pedig hozzájárul az emésztés javításához. A padlizsán ráadásul rengetegféleképpen elkészíthető: ne csak rántott változatban gondolj rá!

A töltött padlizsánba paprika, magas vastartalmú petrezselyem és likopinban gazdag paradicsom is kerül, amelyek ugyancsak a szív és az érrendszer egészségét védik.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary
A padlizsán remek alapja lehet a rakott zöldségnek: csak paradicsom, szuper egészséges vörös- és fokhagyma, kalciumban gazdag sajt és zöldfűszerek kellenek hozzá.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
Izgalmas változata a padlizsános rakottasoknak a muszaka. A balkáni egytálétel magas vastartalmú marha- vagy bárányhúsból is készülhet paradicsommal, hagymával és sok-sok fűszerrel.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary
Az isteni zöldséges, sajtos padlizsánból senkinek nem fog hiányozni a hús. A belekerülő gomba az étel fehérje- és D-vitamin-tartalmát is megemeli.
Fotó: Lena_Zajchikova / Getty Images Hungary
A fűszeres sült padlizsán villámgyors köretként, de könnyű, önálló fogásként is megállja a helyét. Sok fokhagymával, rákellenes E-vitaminban gazdag olívaolajjal a legjobb.
Fotó: Maryna Iaroshenko / Getty Images Hungary
A shakshuka izgalmas alternatíva a jól megszokott nyári lecsóra. A zöldségek és a fűszerek mellett buggyantott tojás kerül bele, ami rendkívül értékes a szervezet számára.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
Finom, egyszerű és kalóriaszegény vacsora a fűszeres padlizsántekercs, amibe feta sajt és fokhagyma is kerül. Utóbbi a diétázóknak is fontos.
Fotó: mikafotostok / Getty Images Hungary
Az ínycsiklandó olaszos padlizsánkarikák tökéletesek egy forró nap utáni, könnyű vacsorához. A paradicsom-fokhagyma kombináció mellett finom zöldfűszerek és olvadó mozzarella teszik igazán finommá.
Fotó: jenifoto / Getty Images Hungary
Mi sem egyszerűbb és nagyszerűbb egy zöldséges pennénél: padlizsánnal, bazsalikomos-koktélparadicsomos raguval finom, és negyed óra alatt elkészül.
Fotó: robynmac / Getty Images Hungary
Ha szereted a padlizsánkrémet, próbáld ki a sajtos változatot is! Fokhagyma, mustár is kerüljön az ízletes kencébe!
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary)

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ezt is szeretjük