Gátolja a zsírmáj kialakulását, segíti az emésztést: 8 étel a sokoldalú padlizsánból

A padlizsánt sokféleképpen be lehet illeszteni a napi menübe, érdemes is szezonja idején fogyasztani áldásos hatásai miatt.

Padlizsánból készült ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A padlizsán sokoldalúan felhasználható zöldség, mely áldásos hatásai révén támogatja többek között a fogyást, de még számos egyéb jótékony tulajdonsága létezik. 

Nem véletlen, hogy a szakértők által legegészségesebbnek titulált mediterrán diétának is az egyik alapzöldsége.

Padlizsánból készült ételek

Egy 2014-ben végzett kutatás szerint klorogénsav-tartalma miatt, mely antioxidáns kimagasló mértékben van jelen a padlizsánban, a nem alkoholos zsírmáj kialakulását is meggátolhatja, mivel akadályozza a zsír felhalmozódását a létfontosságú kiválasztószervben. Kiemelkedő rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, és a fogyást is támogatja, mivel hosszan tartó teltségérzetet okoz, ezzel csökkentve a napi bevitt kalóriák számát. Mindemellett nagyon alacsony a kalóriatartalma, egy közepes méretű padlizsánban, melynek általában csak a fele kerül elfogyasztásra, mindössze 60 kalória van - próbáld ki az alább látható recepteket!

A hamisítatlan erdélyi padlizsánkrém a benne lévő olívaolaj miatt szívvédő omega-3 zsírsavakban is bővelkedik, magas rosttartalmának hála gátolja a vércukorszint-ingadozást. Nagyon egyszerű elkészíteni, kenyérre kenve vagy saláták dresszingjeként is megállja a helyét.
A boltban kapható ajvárnak érdemes elkészíteni a házi verzióját is is, melybe a padlizsánon kívül paprika és paradicsom is kerül. Az ízletes krém tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul pillanatok alatt össze lehet dobni.
Különleges, fehérjében és rostokban egyaránt bővelkedő reggelit varázsolhatsz padlizsán és tojás felhasználásával. Ha ezzel indítod a napod, ebédig tartó lendületet kapsz, mert kellemes teltségérzetet okoz anélkül, hogy megterhelné a gyomrot.
A padlizsán stir fry igazán különleges köretként szolgálhat szinte bármi mellé, de akár önmagában is megállja a helyét. Különleges ízét a rizsecet, a szezámolaj, a gyömbér és a chili adja - egy adag belőle ebédre garantáltan  eltelít a vacsoráig.
A máltai lecsó csupa zöldségből áll, egyik fő eleme a padlizsán, de még olívabogyó is kerül bele. Nemcsak nagyon finom, hanem szuper egészséges ebédként vagy vacsoraként szolgálhat, meleg nyári napokon akár hidegen is fogyasztható.
A francia lecsó vagy ratatouille elengedhetetlen összetevője a padlizsán. A tartalmas egytálétel önmagában is fogyasztható, de aki szeretné, köretként készíthet mellé párolt rizst vagy bulgurt is. Semmilyen hús nem kerül bele, nagyon könnyed, mégis laktató fogás.
A padlizsános curry tele van rostokkal, így hosszan tartó teltségérzetet okoz, és az emésztést is támogatja. Akár önmagában is fogyasztható, de köretként készíthetsz mellé párolt rizst, hogy még tartalmasabb legyen a fogás.
Ha szeretnél valamilyen igazán különlegeset kipróbálni, készíts padlizsánragut csicseriborsóval, ami hosszan laktat, támogatja az emésztést, és vitaminokat, ásványi anyagokat is biztosít. Rizzsel, kuszkusszal vagy bulgurral is tálalhatod.

Olvass tovább: 8 mennyei étel a sokoldalú cukkiniból

A cukkini sokoldalú zöldség, amit könnyű beépíteni az étrendbe. Alacsony kalóriatartalma ellenére kiadós fogásokat lehet belőle készíteni.

Javítja az emésztést, alig van benne kalória, mégis laktat: 8 mennyei étel a sokoldalú cukkiniból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük