Megelőzheti a hajhullást, erősíti a körmöket, javítja a bőr textúráját - 10 étel, ami növeli a szervezet keratinszintjét

A keratin elképesztően fontos a haj, a bőr és a körmök egészségének érdekében.

Keratin tartalmú ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A keratin a strukturális fehérjék egyike, amely a hajban, a bőrben és a körmök sejtjeiben is megtalálható.

Különösen fontos a bőr ép szerkezetének megőrzésében, és a sebek gyógyulásának elősegítésében.

10 étel, ami növeli a szervezet keratinszintjét

A keratinkiegészítőkről gyakran azt mondják, hogy segítenek megelőzni a hajhullást, és hozzájárulnak a köröm növekedéséhez. Viszont több olyan egészséges étel is létezik, ami természetes módon támogatja a szervezet keratinszintézisét.

GettyImages-1146299338

Hagyma

A hagyma nemcsak nagyon finom ízesítő, hanem a keratintermelés felgyorsítására is alkalmas. Különösen magas az N-acetil-ciszteinben, ami egy növényi antioxidáns. A szervezet ezt L-cisztein aminosavvá alakítja át, amely a keratin egyik összetevője. A hagyma folsavval is rendelkezik, amely az egészséges szőrtüszők fenntartásához szükséges esszenciális mikroelem.

Tojás

A tojás jelentős biotinforrás, amely a keratinszintézisben részt vevő alapvető tápanyag. Egy főtt tojás 10 mikrogrammot tartalmaz ebből a tápanyagból, vagyis a napi ajánlott bevitel 33%-át. Sőt, a tojásfehérje elősegíti a keratintermelést, mivel 6 gramm fehérje van egy nagy, 50 grammos tojásban. Egyéb egészséges tápanyagok is találhatóak ebben az élelmiszerben, mint a szelén , a riboflavin, valamint az A- és B12-vitamin.

GettyImages-100003456
Fotó: Jody Louie took this picture / Getty Images Hungary

Lazac

85 gramm lazac közel 17 gramm fehérjét tartalmaz. Ezenkívül kiváló biotinforrás is. Mindössze 85 gramm konzervlazac 5 mikrogrammot tartalmaz belőle, vagyis a napi ajánlott bevitel 17%-át. Ez a hal omega-3 zsírsavakban is magas, mely a szív egészségének megőrzéséhez fontos zsírok egyike. Javítja a hajnövekedést, fokozza a haj sűrűségét, és véd a hajhullás ellen.

Édesburgonya

Az édesburgonya rendkívül tápláló zöldség, és kiválóan alkalmas a keratintermelés elősegítésére. Különösen gazdag A-provitamin karotinoidokban. Az A-provitamin karotinoidok, mint a béta-karotin, A-vitaminná alakulnak a szervezetben. Egy közepes édesburgonya (körülbelül 150 gramm) 1150 mikrogramm - a napi ajánlott bevitel több mint 100%-a - A-provitamint tartalmaz. Az A-vitamin elősegíti a keratinszintézist, és elengedhetetlen a bőr és a haj egészségéhez. Kiadós mennyiségű káliumot, mangánt, valamint B6- és C-vitamint is tartalmaz.

Napraforgómag

A napraforgómag kiváló biotin- és fehérjeforrás, melyek támogatják a keratintermelést. Mindössze 1/4 csésze (35 gramm) napraforgómag 7 gramm fehérjét és 2,6 mikrogramm biotint tartalmaz - ez a napi ajánlott bevitel 9%-a. Ezek a magvak számos egyéb mikrotápanyagban gazdagok, mint az E-vitamin, a réz, a szelén és a pantoténsav.

Mangó

A Dél-Ázsiában őshonos mangó is remek módja annak, hogy extra tápanyagokat préseljünk bele az étrendünkbe, ezzel is támogatva a keratinszintézist. A trópusi csonthéjas gyümölcs tele van A-provitaminnal is: 89 mikrogramm - a napi ajánlott bevitel közel 10%-a - van egy csészényi adagban (nagyjából 165 gramm). A mangó számos más, a bőr és a haj egészsége szempontjából kulcsfontosságú tápanyagban is gazdag, mint a C-vitamin és a folsav.

GettyImages-1292448039
Fotó: Mur Jito / 500px / Getty Images Hungary

Fokhagyma

A hagymához hasonlóan a fokhagyma is rengeteg N-acetil-ciszteint tartalmaz, amelyet a szervezet L-ciszteinné alakít át. Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a fokhagymakivonat megvédte a keratintermelésért felelős keratinocita sejteket az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól. További kémcsöves és egyes állatkísérletek arra utalnak, hogy elősegítheti a sebek gyógyulását, leküzdheti a mikrobiális fertőzéseket, és lassítja az öregedés jeleit.

A fokhagyma számos hasznos mikrotápanyaggal is büszkélkedhet, beleértve a mangánt, a B6-vitamint és a C-vitamint.

Kelkáposzta

A kelkáposztának lenyűgöző tápanyagprofilja van. A zöld leveles zöldség jó forrása az A-provitaminnak a keratinszintézis támogatásának érdekében. Egy csészében (21 gramm) 50 mikrogramm található, ami körülbelül 6%-a a napi ajánlott bevitelnek. Kiváló forrása a C-vitaminnak is, ami elősegíti a kollagén termelődését, mely egy olyan fehérjetípust, ami megőrzi a bőr szilárdságát, szerkezetét és rugalmasságát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Marhamáj

A marhamáj a biotin egyik legkoncentráltabb forrása, így kiváló választás, ha természetes úton szeretnénk felpörgetni a keratintermelésünket. 85 gramm főtt marhamáj 31 mikrogramm biotint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 103%-a.

A marhamáj kiváló forrása számos egyéb vitaminnak és ásványi anyagnak is, például A- és B12-vitaminnak, folsavnak, riboflavinnak és vasnak.

Sárgarépa

A sárgarépa tápláló gyökérzöldség, közeli rokona a zellernek, a petrezselyemnek és a paszternáknak. A sárgarépa különösen magas A-provitamint tartalmaz: 1070 mikrogramm található egy apróra vágott csészében (128 gramm). Ez több mint 100%-a a napi ajánlott bevitelnek.

Tele van C-vitaminnal is, amely elősegíti a kollagén szintézisét a haj, a bőr és a köröm egészségének megőrzése érdekében. A C-vitamin ezen felül segíti a sebek gyógyulását, enyhíti a gyulladást, és véd a bőrkárosodástól. A sárgarépa rengeteg biotint, B6-vitamint, káliumot és K1-vitamint is tartalmaz.

Olvass tovább: így segít a rendkívül egészséges édesburgonya

Az édesburgonyát sokan valamiféle csodanövénynek tartják, mivel többek közt még az öregedést is lassítja.

Így segít a rendkívül egészséges édesburgonya: a PMS-tünetektől a székrekedésig

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük