A házi ajvár bevált receptje: padlizsán, paprika és paradicsom is kerül a krémbe
A zöldséges házi ajvár mennyei mártogatós bármilyen hús mellé.
Ha jártál már Horvátországban, biztosan kóstoltad már csevapcsicsa mellé a házi ajvárt, amit otthon is elkészíthetsz sült zöldségekből. Munka alig van vele, cserébe elképesztően finom, ugyanis a jól átsütött paprika és fokhagyma íze semmihez sem hasonlítható. Csípős paprikát ízlés szerint adagolj hozzá.
Ajvár házilag
Hozzávalók 4 személyre
- 4 kápia paprika
- 2 padlizsán
- 1 paradicsom
- 1 fej fokhagyma
- 1 mokkáskanál citromlé
- 0.5 dl olívaolaj
- só
- bors
- 1 hegyes erős paprika (elhagyható)
Elkészítés:
A padlizsánt mosd meg, vágd félbe, vagdosd be egy éles késsel a húsát, és tedd egy tepsibe. A fokhagymát pucold meg, csomagold alufóliába, és tedd a padlizsán mellé. Pakold a tepsibe a paprikát is, és süsd az egészet 200 fokon fél órát, amíg a paprika már itt-ott megfeketedik. Ekkor vedd ki a sütőből, és a paprikát hagyd kihűlni. Közben a padlizsán húsát kapard ki, a paradicsomot aprítsd fel, a sült fokhagymát zúzd össze, és tedd az egészet egy aprítógépbe. A kihűlt sült paprika héját húzd le, a zöldséget csumázd ki, tedd a többi hozzávaló mellé, és pürésítsd az egészet. A krémet kanalazd egy tálba, add hozzá az olívaolajat, ízesítsd sóval, borssal, citromlével.
Ha szívesen készítesz házi mártogatóst, az aiolit, vagyis a spanyol fokhagymaszószt is összedobhatod otthon.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept