Sajnos daganat jele is lehet: erre is utalhat, ha egyre nehezebben nyel valaki

A nyelési nehézségnek sok oka lehet, köztük igen súlyos is.

nagykep?cikkid=168098&kep=no-nyak-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyelési nehézség, vagyis diszfágia igen kellemetlen tünet lehet, melynek számos fokozata létezik - az enyhe gombócérzéstől a szinte teljes nyelési képtelenségig -, éppúgy, ahogy többféle oka is.

Szerencsére a legtöbb esetben nem áll mögötte gyógyíthatatlan probléma, bizonyos esetekben mégis jelezhet komolyabb bajt, különösen, ha hosszabb ideig fennáll, illetve súlyosbodik. Akármi is az oka, orvost mindenképp érdemes mielőbb felkeresni.

A torokfájástól a lelki okokig

A nyelési nehézség hátterében a leggyakrabban talán légúti probléma áll, például nátha, megfázás, torok-, garat-, illetve gégegyulladás, mely rendszerint fájdalommal is jár, sőt, gyakran nem is a duzzanat, sokkal inkább a fájdalomérzet nehezíti a nyelést. Ebben az esetben a betegség elmúltával a probléma meg is szűnik.

Szintén gyakori jelenség, hogy az úgynevezett gombócérzés valójában pszichoszomatikus tünet, mely szorongás és félelemérzet, idegesség miatt áll fenn, csakúgy, mint ahogy például a sírás elfojtásakor is megjelenik. Gyakran társul például pánikbetegséghez is a nyelési nehézség. Ebben az esetben is, csakúgy, mint egy egyszerű torokfájás esetén, érdemes szakemberrel való konzultáció során megoldást keresni.

Pajzsmirigyprobléma és reflux

A nyelési nehézség mögött gyakran áll reflux, a savas felböfögés miatt ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a nyelőcső felmaródik, ami ilyen tünetet is okozhat.

Ebben az esetben a jelenség a kiváltó ok kezelésével enyhül, csakúgy, mint akkor, ha a nyelési panaszt pajzsmirigyprobléma, pontosabban a pajzsmirigy megnagyobbodása okozza. A megnagyobbodás hátterében a leggyakrabban a szerv alulműködése áll, méretét növeli ugyanis ahhoz, hogy így is eleget tudjon tenni a szervezet szükségletének a hormontermelés terén.

Súlyosabb okok

A nyelési nehézség hátterében sajnos olyan súlyosabb okok is meghúzódhatnak, mint a stroke, a demencia, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex vagy egy genetikai rendellenesség, ugyanakkor nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a nyakrégióban található, illetve egy szájüregi tumorral is összefügghet.

A nyelőcsőráknak például a leggyakoribb tünete a nyelési nehézség, a fájdalom, a falat elakadása. Ez elsőként darabos ételek fogyasztásakor jelentkezik, később azonban akár már pépesebb táplálék és víz bevitele esetén is. Bár ez a ritkább ok, a problémát elbagatellizálni semmiképp nem szabad, ha nyelési nehézséget tapasztalsz, mindenképp keresd fel orvosodat.

Ezt is szeretjük